Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Undergången, en recension

Handling
Filmen tar sin början en varm vårkväll när Jonas får ett samtal. Under samtalet väcks en dröm: ett eget företag. Jonas tänder till på alla cylindrar och planeringen börjar. Snart ska han driva en egen lasertagarena!

Månaderna går och Jonas utvärderar olika system och olika leverantörer tillsammans med sin affärspartner. Efter att ha bestämt sig går han till banken och lånar en inte helt oansenlig summa pengar. Pengarna räcker precis till att köpa in allt som behövs.

Tyvärr har allt tagit längre tid än beräknat, säsongen är påväg att ta slut. Dessutom har Jonas stött på patrull. Falu Kommun, som tidigare varit positiv till hans idé har nu tvärvänt och förvägrar honom arrende. Striderna pågår ända fram till januari.

I januari har Jonas äntligen alla tillstånd som behövs, och han är redo att dra igång. Tyvärr ser Sverige den snöigaste vintern i mannaminne, och att spela lasertag i 1,5 m snö är tyvärr uteslutet. Inte mycket mer att göra än att vänta ut det hela. Under den tid som gått sedan våren innan har Jonas sparpengar hunnit ta slut, och han betalar nu ränta och amorteringar med hjälp av sitt studiestöd. Pengabristen tär på honom, men han är fast besluten att bita ihop: till sommaren kommer ju allt att ordna sig.

Så den första maj, på arbetarnas dag, hålls det sista genrepet innan Jonas kan börja marknadsföra sig mot betalande kunder. Hans entusiasm dämpas något av ihållande regn, men deltagarna gör sitt bästa och verkar vara glada.

Då händer något. Ett efter ett slutar gevären att fungera. Tillslut står Jonas där med tre fungerande gevär, och han måste avbryta spelet. När han kommer hem kan han konstatera att skadan visserligen inte var lika stor som befarat, men att tre av tio gevär är odugliga. Dessutom har systemet krånglat med blåtandskopplingar och annat, och ett snabbt samtal ner till Lund visar att de har haft samma problem där.

Jonas har inte råd att köpa in mer utrustning: pengarna räcker knappt till att betala på lånet. Drömmen om lasertag i Sverige är slut, och Jonas spenderar resten av sitt liv med att försöka betala priset för att drömma stort. Kanske går något av hans andra företag bättre, kanske klipper han sig och skaffar ett jobb. Det kan vi bara spekulera i, i väntan på uppföljaren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.