Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Sen då?

Om ett par veckor är det terminsstart igen. Efter den här terminen kommer jag att ha en högskoleexamen i Entreprenörskap och innovationsteknik med inriktning på entreprenöriellt företagande, som det så vackert heter. Räknar man med de extrakurser jag läst kommer jag att ha 165 hp.

Men vad är det värt?

Egentligen?

På mitt papper kommer det ju faktiskt att stå högskoleexamen, inte kandidatexamen eller Master’s degree. Och mitt papper kommer att ha Högskolan Dalarnas logga i hörnet, inte KTHs, Chalmers, Lunds eller Handels. Så vad är det då värt? Inte mycket inbillar jag mig.

Enligt rykte finns det bemanningsföretag och rekryterare där ute som per automatik sållar bort alla som inte kommer från någon av ovanstående skolor. Inte ens Uppsala får vara med, högrankande Umeå ska vi inte tala om och en högskoleexamen från Högskolan Dalarna (som hamnar på en föga smickrande 19e plats av 30 i Handelskammarens högskoleranking) är nog värd ungefär lika mycket eller något mindre än pappret den är skriven på.

Men vad ska de göra? Tiderna är inte de bästa, och får man tvåtusen ansökningar till en tjänst kan man inte ta in alla på intervju för att se om det finns något outbildat guldkorn bland de 1800 som inte har en Master’s från Lund. Kanske kunde man göra som Stenbeck, dela upp högen i två delar och slänga den ena med motiveringen att ”för att jobba för mig måste man ha tur också”.

Förr, när våra föräldrar var unga, var en universitetsutbildning i princip detsamma som jobbgaranti. Akademiker var eliten. Idag är värdet av en utbildning så devalverat att man måste ha en högskoleexamen för att ha en chans att få bli assistent.

Så vad har jag egentligen för möjligheter när jag i januari avslutar en två-årig högskoleutbildning med höga betyg och 100.000 i studieskuld? Om vi ska vara ärliga, menar jag.

Mitt företag går visserligen plus, men intäkterna är långt ifrån något jag kan leva på. Det har varit en resa i sig, som inneburit att jag svängt av från en affärsidé som är beroende av Falu Kommun, till att skriva och producera digitalt innehåll. Det är en verksamhet med små utgifter (utöver min tid), men till en början också små inkomster: i januari är jag tvungen att ha ett jobb, vilket för oss tillbaka till ruta ett.

Vad är min utbildning värd?

Den som lever får se.

6 svar till ”Sen då?”

 1. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Din utbildning är värd en hel del. Idag är det svårt med en kärriärsraket, även för handelsutbildade. Men det finns alltid möjligheter att få jobb, om än inte den raka vägen. Kontakter är mer värt än en utbildning på Handels. Genom att arbeta på olika ställen så kommer man i kontakt med folk och rätt vad det är så har man ett bra jobb.

 2. Profilbild för Herr K
  Herr K

  Jag instämmer med Fredrik, om att kontakter är guld värt. Kontakter är något jag tror du har gott om, no? :) Men visst har värdet av en utbildning minskat kraftigt. Dock så tror jag att du om någon inte kommer ha större problem att hitta/skapa jobb. Du är liksom inte typen som sitter hemma och förbannar samhället/staten/livet för att allt inte går precis som planerat ;)

 3. Profilbild för websimon

  Tycker nästan det vore synd om du tog ett jobb då jag nog tror att du säkert (med din kreativitet och framåtanda) skulle kunna dra ihop så mycket som krävs för hanka sig fram. Men jag sitter ju själv på sätt och vis i en liknande situation med skillnaden att jag vill sluta jobba för att få göra det jag gillar mest på heltid. Dock är det en trygghet med ett jobb förstås men kanske också ett hinder för att satsa fullt ut. Inte alltid lätt att orka fortsätta när man kommer hem efter en arbetsdag på jobbet och eeeeh jobba vidare.

 4. Profilbild för Magnus från Dollarkursen.com

  Med inställningen att utbildningen ÄR guld värd så kommer man längre än med inställningen att den är skräp!

 5. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Fredrik & Herr K: Visst är det så, med ett bra kontaktnät kan man fixa det mesta. Ett litet problem är väl att mitt kontaktnät finns i Sthlm och jag bor i Falun… Men det är iofs bara en anledning att bygga ett nytt här!

  Wbsimon: Mjo, kanske kunde jag hanka mig fram, men jag har gjort det i flera år nu och jag är trött på det. Dessutom är det orättvist mot min flickvän som får dra ett tyngre lass ekonomiskt bara för att hon har ett jobb och inte jag.

  Magnus: Min inställning är att kunskap är guld värd, tyvärr inte nödvändigtvis all utbildning.

 6. Profilbild för Em
  Em

  Vadå orättvist? Jag kommer inte tycka att det är orättvist när jag sedan är hemmafru och du drar in stålarna =)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.