Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Generös arbetskraftsinvandring borde vara självklart

Ok då kör vi en rant om arbetskraftsinvandring då. Bakgrunden är givetvis https://twitter.com/kdriks/status/1402541937501118464?s=20 där ”invandrare tar svenskarnas jobb” (förutom när de är arbetslösa och en börda då får vi anta). Tidigare har (m) lagt fram ett förslag som skulle innebära att 2 av 3 arb.kraftsinvandrare skulle utvisas.

Det som gör mig mest deppig i det här, är att frågan är förvisso är komplex, men i grunden glasklar. Nittio procent av arbetskraftsinvandringen går till yrken som Arbetsförmedlingen klassar som bristyrken. Där svenskar med tillräcklig kompetens inte finns i tillräcklig utsträckning. Redan här borde diskussionen vara nedstängd.

Argument två är att anhöriga till arbetskraftsinvandrare behöver bidrag innan de etablerar sig på arbetsmarknaden, och att det därför är en ekonomiskt dålig affär för Sverige. Nu stämmer ju inte det, utan det är fastslaget att Sverige tjänar på detta. Att även svenska arbetare har anhöriga som behöver bidrag under ca 20 år (deras barn) behövs inte som argument utan mer som illustration av dubbla måttstockar.

Argument tre är att om (invandrade) människor som gör arbeten bara försvann, så skulle de ersättas av (svenska) människor som då slipper vara arbetslösa. Det fungerar givetvis inte så, vilket alla vet men vissa märkligt nog väljer att ignorera. Inte ens enkla jobb i yrken utan brist fylls, svenskar vill inte plocka bär eller sätta granplantor – åtminstone inte i den takt som krävs.

Och här nånstans kommer såklart komplexiteten in. Att vi skapat marknader där låg lön och högt tempo är ett krav för lönsamhet, eftersom output inte värderas högre. Förtjänar då dessa produkter att ens existera inom dagens ekonomiska, politiska och juridiska ramar? Det är en annan diskussion. Men i grunden är det samma sak som att företag flyttat produktion till låglöneländer: det här är produktion som inte kunde flyttas och därför blev kvar – då fick låglöneländerna komma till oss.

Att det fuskas råder det inget tvivel om. Där har myndigheterna ansvar för att stävja så mycket som möjligt av det i första led, upptäcka så mycket som möjligt i andra led, och straffa så förebyggande som möjligt i tredje. Precis som alltid.

Oavsett – moderaternas och kristdemokraternas tankar (som också delas av många protektionister till vänster) kastar ut barnet med badvattnet. Man vill hantera fusk genom att stänga ner arenan där fusket sker. Det skulle sätta en enorm hämsko på utvecklingen av svenskt näringsliv, och tvinga otaliga företag till nedläggning. Att det konservativa blocket går fram på sådana grunder är anmärkningsvärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.