Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

En tanke om arbetsgivaravgifter

Arbetsgivaravgiften på unga ska höjas, vilket innebär att Falu kommun står inför ökade kostnader på cirka 7,5 miljoner kronor under 2015 och på 15 miljoner kronor 2016. Men Jonny Gahnshag är inte orolig – kommunerna ska kompenseras genom ökade statsbidrag, säger han i en artikel publicerad i DT 14-11-03.

Som företagare hade jag kunnat tycka att det är lite magstarkt att kommuner ska kompenseras för en skattehöjning som regeringen menar ska ha liten påverkan på företag. Jag hade också kunnat tycka att det är en ganska grov form av dubbelmoral, när regeringen glatt ger till sina kommuner men menar att jag ska klara mig på egen hand för att… Ja, varför?

Men det finns ju alltid två sidor av mynt och skattekronor, så jag väljer att vara stolt. Varsågod, Falu kommun. Den extra skatt jag får betala in för mina två unga anställda betalar ju på ett ganska direkt sätt för den ökade kostnaden för två av era unga. Jag gör det så gärna, för det är sällan man ser en så direkt nytta av skatten man betalar in!

Det känns skönt att kunna bidra så direkt – jag och andra företagare med mig ser ju till att vår kommun slipper drabbas av den skattehöjning som drabbar oss. Vi får jobba lite hårdare, lite smartare, lite längre in på kvällen bara, så ska vi nog kunna klara oss ändå 2015. Väl bekomme, Jonny.

//J

3 svar till ”En tanke om arbetsgivaravgifter”

 1. Profilbild för Mike
  Mike

  Egentligen inget att vara stolt över att betala in den höjda arbetsavgiften, kan vara läge för kommunen att sänka arbetsgivaravgiften REJÄLT istället så att fler kan anställa.

  Jag vet inte hur det är i Falu kommun men jag vet själv att i Hässleholms kommun så tvekar många mer än en gång innan de anställer, det är en stor risk för 1-2-mansföretag att anställa en ung person idag. Jag vet många företag som inte lever i IT-världen där marginalerna är knapra, där man egentligen skulle behöva expandera men inte vågar för de extra utgifterna.
  Som alltid så hämmar staten tillväxt, tyvärr.

 2. Profilbild för Anders

  Det var ett fint sätt du ändå resonerade på. Visst kan man vara bitter på att man får betala mer skatt för sina unga anställda. Tycker du har ett skönt sätt att se på det ändå. Med en sådan positiv inställning kommer det att gå bra för dig! Lycka till!

 3. Profilbild för Evino
  Evino

  Intressant resonemang, bra läsning!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.