Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Ge dig själv jobbgaranti

Fast i din nuvarande anställning och vill byta riktning? Eller har du svårt att få in en fot på arbetsmarknaden? Att byta riktning mitt i karriären är inte det enklaste: tre års studier med tillhörande lån och därtill risken med lägre ingångslön än man har idag, stoppar många från att ta klivet. Och att stå utanför arbetsmarknaden för att man inte har de kompetenser som råkar efterfrågas just nu är såklart ingen rolig situation för någon.

Men det finns en karriärmöjlighet som de flesta verkar ha förbisett, som jag tänkte tipsa om nu. Jag tror att det här fungerar i mer eller mindre hela landet, och jag tror också att löneläget är relativt gott över hela landet. Jag pratar om Google Ads.

Google Ads, tidigare AdWords, är de annonser som dyker upp i Googles sökresultat eller tittar på klipp på Youtube. Det är ofta de annonser som visas för dig när du besökt en webbplats och sedan får reklam från just den sidan. Det är de annonser som visas i din Gmail och det är annonser för appar i Google Play-butiken för dig som har en Android-telefon.

Och vill du veta en hemlighet? Det är extremt få i Sverige som verkligen är duktiga på det här. Och bara genom att bara halvbra, är du bättre än nästan alla kommunikatörer och marknadsförare som är satta av sin chef på att också sköta Ads-kontot för företaget. Duktiga frilansare står högt i kurs och blir ofta norpade av antingen byråer eller storföretag.

En till hemlis? Det kostar dig inget utöver tid och intresse att bli bra på det. Om du nöter så tar det kanske 2-3 veckor eller motsvarande att köra igenom hela Googles Academy for Ads, deras egen plattform för att utbilda marknadsförare i Ads. Kostnadsfritt. Där kan du också bli en hejare på Googles statistikverktyg Analytics.

Samtidigt som du gör det här, så öppnar du ett eget Ads-konto och börjar experimentera. Se till att hitta något sådant där erbjudande som ger dig 750 kronor extra när du stoppar in några hundralappar själv. Bygg kampanjer, skapa annonsgrupper, hitta sökord och skriv annonser. Testa dig fram medan du lär dig nya saker, mät resultaten och utvärdera vad som skett. Du kan inte göra fel, inget kan gå sönder. I bästa fall kan du bekräfta dina teser och få direkt feedback på att du gör rätt. Det värsta som händer är att du lär dig något nytt.

När du känner dig tillräckligt säker erbjuder du ett företag att göra det här jobbet gratis i utbyte mot en referens, och att du får mäta skillnaderna före dig och efter dig. Kanske två eller tre företag till och med. Har du ett jobb idag men vill byta bana? Bra! Gör det här på kvällarna och helgerna.

Det är inte osannolikt att något av dem erbjuder dig jobb eftersom de ser vad du kan göra för att förbättra deras lönsamhet genom sänkta kostnader och ökad försäljning (för Google Ads fungerar, och det går att mäta!).

Beväpnad med dina referenser och din data skickar du nu ansökningar till alla byråer och större företag (de måste ha råd att ha någon med din kompetens som specialist på heltid, och det har sällan små företag). Du kommer få napp.

Om du dessutom kompletterar det här med att lära dig antingen SEO eller annonsering i sociala medier (t.ex. Business Manager och Ads Manager i Facebook, båda två kostnadsfria att använda och båda två med kostnadsfria manualer och utbildningar) så är du värd din vikt i guld för företag som förstått vikten av digital marknadsföring. I storstäderna är löneläget bra och på landsbygden kommer du att vara så sällsynt att lönen blir förhandlingsbar även där.

Men vad gör du fortfarande här? Sätt igång, och berätta för mig hur det gick.

Ett svar till ”Ge dig själv jobbgaranti”

  1. Profilbild för sara
    sara

    Bra artikel, har sj flyttat till danmark hær ær aldrig att få ett jobb ett problem.. :D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.