Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Säg att du inte förstår företagande utan att säga att du inte förstår företagande

Det var ord och inga visor i den senaste debattartikeln från majoriteten gällande det nu uppskjutna köpet av innebandyarenan.

Värst för dem nu verkar vara risken för att näringslivet ska ha tappat förtroende för kommunen efter att en relativt samlad opposition har ifrågasatt:

– köpeskillingen baserad på en värdering där en arena som läcker in anges vara i gott skick och där turerna kring värderingsunderlag och nuvärdesberäkningar varit anmärkningsvärt många,
– att förskott ska betalas ut till säljaren innan beslutet är fattat (något som klädsamt togs bort ur handlingarna efter att det gjorts känt) och
– de alltigenom svaga argumenten kring rådighet och fler bokningsbara tider som legat till grund för köpet.

Men nu behövs nya argument och då är det näringslivets tur. Jag är själv företagare i den här kommunen sedan femton år och kan lugna Liza Lundberg och Anders Lindh: det är mer privatpersonen i mig som är orolig för att nya äventyr på Lugnet baserade på svajiga kalkyler ska kosta mig som skattebetalare mer än det smakar.

I min roll som företagare är jag mer brydd av saker som infrastrukturfrågor, offentlig upphandling, kopplingen mellan skola och näringsliv, kompetensförsörjning och dialogen med tjänstemän. Här vet jag att jag inte är ensam för jag både tog initiativ till, och satt med i referensgruppen för, den näringslivsstrategi som är beslutad för kommunen.

Som företagare ser jag fram emot att ni, när ni nu har lyft in Näringslivskontoret direkt under Kommunstyrelsen, ser till att strategin efterlevs. Måhända är det bättre investerad tid än att knyta ihop halmdockor om näringslivets förtroende på debattsidorna (föreningslivets förtroende vore lämpligare att lyfta!).

Falu kommun ligger klart under rikssnittet när det kommer till hur företagen upplever kommunens service och bemötande vid upphandling, handläggning, tillsyn och dialog. Jag vågar drista mig till åsikten att det är viktigare för våra företagare än hur ni, och även vi i oppositionen, hanterat arena-affären.

Och slutligen, i min roll som politiker, är det min uppgift att värna skattebetalarnas pengar och se till att de går till kommunal kärnverksamhet och dit de gör mest nytta. Att ta över centralt belägna innebandyhallar är inte det första jag tänker på i det sammanhanget.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.