Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

magistern

Liberalerna förtjänar det här

Jag ska börja med att säga det. Min största politiska förebild är Bertil Ohlin, en folkpartist av den gamla skolan. Som socialliberal hade jag nästan lika gärna kunnat bli folkpartist själv, det finns mycket gammal politik de fört som jag tyckt varit bra. Folkpartiets namnbyte till Liberalerna signalerade något, något jag tyckte var bra. Det som sedan skett har inget med liberalism att göra: min liberalism är nationalkonservatismens motpol.

Att Liberalerna gick in i en SD-stödd regering har knappast hjälpt dem. Partiet splittrades, ny partiledare valdes och kvar är de som har accepterat att man trots allt får igenom en del skolpolitik genom kohandel med fascister. Men det var fram till igår.

För idag meddelar Sverigedemokraterna att skolan är deras nästa stora projekt. Läser man Jimmie Åkessons ganska taffliga debattartikel så ser man direkt att det egentligen handlar om invandring även där. Lärare ska inte få ha slöja. I en normskapande skola ska man anpassas in i majoritetssamhället. Ordsufflé. Skolan anpassar redan barn in i majoritetssamhället, Ebba Grön sjöng om det på 80-talet. Den anpassar bara inte barn in i det majoritetssamhälle som Sverigedemokraterna vill ha.

Nog för att skolan har sina problem. Lärare lägger mer och mer tid på administration och allt färre på undervisning. Nästan vem som helst kommer in på Lärarprogrammet. En del friskolekoncerner sänker kvalitén men ger glädjebetyg. Betygssystemet avskys av alla utom Skolverket. Och det är faktiskt inte samma ordning och reda längre, våld mot lärare fanns inte på samma sätt förr.

Så den skolpolitik som Liberalerna glädjer sig över att få igenom är faktiskt inte tillräcklig. De har inte svaret på allt, och om de har det så har de inte musklerna att få igenom allt de vill. Och de arbetar i det tysta, medialt osynliga i skolfrågan.

Så grattis, TvåöresLiberalerna (kan förkortas TvåL, även lämpligt mtp halhet). Nu är ni måltavlan. Nu vill SD tränga bort er från den enda starka position ni har kvar i svensk politik. Vad är kvar sen?

SD gör det förstås också för att man ser att om man kan förändra skolan så kan man förändra hur dagens unga tänker. Det finns ingen regim i världen som inte antingen har förbjudit skolgång eller använt den för indoktrinering. Man vet att en bred och gedigen utbildning är ett hot mot ideologi som inte ser fria individer. Långsiktigt mycket klokt spelat av SD, kortsiktigt får vi se. Liberalerna är sedan någon månad lite extra bekymrade över läget. Jag tror att deras enda räddning är att Johan Pehrson går upp i talarstolen på fredag och lämnar den här destruktiva relationen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.