Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Klart inte allt är bra…

…men det här inlägget ska handla om varför en missnöjesröst på Sverigedemokraterna knappast gör det bättre.

Det är snart valdags, och jag kan förstå att många kan känna sig bortglömda under det blåa paraplyet. Decennier av rött styre har lärt oss att vi blir omhändertagna när saker och ting går snett, att staten finns där för oss när vi mår dåligt. Och så ska det också vara. Så ska det verkligen vara.

Men problemet med ett välfärdssystem som vill väl, är att det utnyttjas av människor som inte vill lika väl. Det kan ske både omedvetet och medvetet. För ett exempel på vad jag menar med omedvetet rekommenderar jag en fantastisk krönika av Bengt Gustavsson. För ett exempel på medvetet utnyttjande är det bara att se till vardagen. Jag vet människor som bidragsfuskar, och du känner säkert någon som tagit ut ett par extra sjukdagar någon gång. För att det går.

Den blåa regeringen har gått hårt åt fuskarna, men också åt de som verkligen behöver hjälp. Istället för att skjuta prick har man kastat handgranat. Man träffar kanske målet, men oskyldiga skadas också. Försäkringskassan är inget mer än ett skämt som blivit så slitet att det numera bara är sorgligt. En empatilös koloss på lerfötter, en byråkrati. En statlig myndighet. Arbetsförmedlingen gör nog sitt bästa, men regler är regler och man kan inte förmedla jobb som inte finns. Jobb som inte skapas eftersom det sällan lönar sig för företagare att anställa.

Jag vet att många är arga. Det är klart man känner sig hjälplös och svag när skyddsnätet dras undan och man landar i Försäkringskassans manege. Jag vet också att många skyller på invandrarna. Att SD’s påstådda massinvandring och överrepresentation i våldtäktsstatistik är överbevisade lögner spelar inte alltid mest roll: en förlorad känsla av trygghet är svår att återskapa.

Men det är inte invandringspolitiken som är problemet. Det är integrationspolitiken. Stela svenska myndigheter fulla av byråkrater som efter år av tuffa och ibland till och med omänskliga beslut har tvingats bli härdade. ”Vi följer bara reglerna”. Arbetsgivare som hellre anställer någon med svenskt namn än ett utländskt. Invandrarkillar i förorten som i hemmet uppfostras med regler anpassade för ett samhälle som inte finns. Svenskar som väljer att flytta ifrån ett området när invandrare flyttar dit, istället för att lära känna dem.

Där har vi misslyckandet. Att vi tar emot människor som är på flykt och är skyddsbehövande är inget misslyckande. Det är det bästa vi kan göra som medmänniskor. Vi borde få en jävla medalj för det.

Men snälla, kära läsare. Oavsett vad du tycker om blå utförsäkringspolitik, oavsett vad du tycker om Mona Sahlin och Lars Ohly, oavsett vad du tycker om invandrare, jobb, miljö, fallskärmar, kollektivtrafik, utbildning, vård, pensioner, integration eller avfolkningen i Norrbotten, oavsett vad du är missnöjd med: Använd inte Sverigedemokraterna för att visa ditt missnöje. En röst på SD skadar Sverige.

Missnöjesrösta gärna, det har jag gjort hela mitt liv. Någon gång kanske de lär sig. Men om du ska missnöjesrösta, är verkligen Sverigedemokraterna ett parti som borde vara med och forma Sveriges framtid? Handen på hjärtat?

10 svar till ”Klart inte allt är bra…”

 1. Profilbild för Anna

  Oj.
  Om Magnus Betnér (eller någon annan komiker) stått där istället och sagt exakt samma sak hade det varit en satir. Nu är det bara så inihelvete skrämmande. Och tragiskt.

 2. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Anna: Haha japp! Det skrämmande tycker inte jag är att han är så fullständigt vilse, det är att det faktiskt finns folk som röstar på honom och tycker att han ska makten över andra människors liv.

 3. Profilbild för Mimmi

  Fick valsedlar från sverigedemokraterna igår, det stod på kuvertet ”jag vill ha Sverige tillbaka” eller så, jag skrek ”det vill jag också” och rev sönder brevet i små små bitar.

 4. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Mimmi: Det hedrar dig!

 5. Tweets that mention Klart inte allt är bra | Grenfeldt — Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Patrik Berggren, Jonas Grenfeldt. Jonas Grenfeldt said: Klart inte allt är bra: http://bit.ly/c5eqV8 Nybloggat om valet och Sverigedemokraterna. #val2010 […]

 6. Profilbild för Herr K
  Herr K

  Jag fick detta klipp skickat till mig igår av en vän, och först skrattade jag åt killen, sen insåg jag det tragiska i det hela… och det hemska i att sådana människor vill sitta och bestämma över andra. Killen i inslaget verkar inte veta särskilt mycket annat än att han inte tycker om invandrare och att allt är deras fel. Usch.

  Jag är missnöjd med politikers agerande, men jag skyller iaf inte dagens Sverige på invandring och tänker verkligen inte missnöjesrösta på SD. Tyvärr är jag rädd att tillräckligt många kommer göra det ändå…

 7. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Herr K: Ja det är verkligen tragikomik. Vinkingagravarna verkar ligga pyrt till med hans logik…

 8. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Det är inte bra med partier som bygger på missnöje. Missnöjespartier brukar dessbättre falla sönder efter tag.

  Sedan kan jag förstå att det dyker upp missnöjespartier, då jag själv är full av förakt mot de flesta partier. Inte svårt att räkna upp en mängd uttalande från riksdagsledamöter som ger bränsle åt missnöje.

  Jag efterlyser mer rakryggade politiker som röstar och lever efter sin övertygelse och inte efter partipiskan.

  Mitt svar på din fråga är att det inte är ett alternativ.

 9. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Fredrik: Ja, ny demokrati föll ju samman ganska snabbt när de hamnade i riksdagen och började granskas ”på riktigt”. Jag upplever att det är ett mycket slätstruket valår det här, inga riktiga löften av större betydelse. Fokus har ju faktiskt legat ganska mkt på SD och andra ski…missnöjespartier.
  Tack för en bra kommentar.

 10. […] Klausen som jag skrev om här kom in i kommunfullmäktige. Kanske gillar duHustle!InspirationNuts and boltsTags: aktuellt, […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.