Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Sveriges Annonsörer sågar sociala medier

En artikel i dagens pappersupplaga av Dagens Industri har krigsrubriken

”Annonsörerna förblindade av sociala medier”

Det är intresseorganisationen Sveriges Annonsörer som gjort en trendspaning kring vilken trend som är viktigast att ta till sig inom marknadskommunikation just nu. 157 av cirka 500 medlemsföretag svarade på undersökningen, och 62 % ansåg att sociala medier var värda mest uppmärksamhet. 42 stycken, eller 27 %, angav också att de kommer behöva anställa en kommunikatör för sociala medier under de kommande två åren.

Det är förstås glädjande nyheter att så många företag börjar inse värdet av kommunikation på nätet, och jag hoppas åtminstone de flesta av dem också förstår att det handlar om just kommunikation, och inte det megafondopade monologtänk som många förknippar med traditionell marknadsföring.

Nu finns det förstås fläckar även på den här solen. Stora delar av artikeln ger utrymme för Sveriges Annonsörers VD Anders Ericson att spy galla över sociala medier och hur uttjatat fenomenet är. Ericson menar, till skillnad från 62 % av de medlemmar han företräder, att det inte alls finns något behov av ytterligare konsulter. Marknadsföring i sociala medier är enligt honom en ”modenyck” som snart dör ut.

I en sak har Ericson rätt, och det är att det fortfarande finns en kvantifierings- och ROI-relaterad problematik som dröjer kvar i begreppet, men frågan är hur relevant den problematiken egentligen är. Att kommunicera med sina kunder är idag såpass viktigt att ett misslyckande på det området kan vara katastrofalt för ett företag. Exemplen är otaliga.

Vad är ROI på ett Twitterkonto? Omöjligt att mäta eftersom kontot i sig inte drar in några pengar.Vad är ROI på ett par byxor? Omöjligt att mäta eftersom byxorna i sig inte drar in några pengar, men du ser ut som en clown om du inte investerar i ett par. Fördelarna är mjuka i form av stärkt varumärke, högre nöjdkundandel, färre stämningar för sexuellt ofredande osv. Samma fördelar som nås av traditionell annonsering, så en liten sten i glashuset är det allt.

Anders Ericson säger också till Dagens Industri att

”Det är inte svårare att jobba med sociala medier än att twittra, facebooka eller blogga privat.”

Jag tror att företag som Kiva, Wal-Mart och General Motors kanske har ett och annat att säga om den saken, och några hundratusen företag med en social media-policy kanske inte håller med fullt ut.

Skälet till att Ericson går hårt åt sociala medier är förstås att Sveriges Annonsörer, likt IFPI och den musikindustri de representerar, är en smula oroliga för att de ska tappa kontrollen över sin bransch. Internet har gjort det löjligt lätt för företag att jämföra och utvärdera annons-, media- och webbyråer. Pressen ligger på dessa att leverera, och när den individuella annonsörens makt ökar, behöver man då en branschorganisation vars makt ligger i det kollektiva?

Framgångsrika annonser och kampanjer kan skapas på en grötbudget (2) (3) vilket inte bara släpper in nya, mindre aktörer på marknaden, utan också gör det möjligt för kunderna att allokera kapital på ett mycket friare sätt. Det leder inte bara till mer effektiv marknadsföring i och med att man frigör kapital för splittester och liknande, utan även till att digital marknadsföring och marknadsföring inom social media utvecklas darwinistiskt (fungerar det får det vara kvar, fungerar det inte är det borta nästa gång). Jag tycker att det är något positivt, och något som gynnar marknadsföringen som helhet.

Det är fullt förståeligt att Anders Ericson vill värna den gamla värld han tillhör, men frågan är om han inte skulle tjäna mer på att lätta ankar och styra sin organisation mot Nya Världen istället. Speciellt som de annonserande företag han representerar har allt att tjäna på en sådan resa.

12 svar till ”Sveriges Annonsörer sågar sociala medier”

 1. Profilbild för Christian
  Christian

  Jag gillar verkligen din byxliknelse.

  Vill också addera detta, det är inte vad man gör, det är hur man gör. Vanlig media kan vara exakt lika dålig, eller exakt lika bra som social media.

 2. Profilbild för Björn Sennbrink

  Jag håller med om det där om att social media är en kommunikationskanal snarare än en renodlad reklamkanal. Se t.ex. SJ som sköter delar av kundservicen via Twitter.

  Sen skulle det vara intressant att läsa mer om själva undersökningen. Jag skulle inte gå ut med att ett resultat är representativt för en större grupp medlemsföretag om svarsfrekvensen bara var 31%.

 3. Tweets that mention Sveriges Annonsörer sågar sociala medier | Grenfeldt — Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Susanne Jarl, Jonas Grenfeldt. Jonas Grenfeldt said: Sveriges Annonsörer sågar sociala medier http://bit.ly/93QGnB […]

 4. Profilbild för Anders Ericson
  Anders Ericson

  Sveriges Annonsörer gillar sociala medier. Det gör även jag. Det är viktigt att man förstår de sociala mediernas möjligheter och kraft, men utmaningen är att få in det på ett naturligt och affärsdrivande sätt i verksamheten. Sociala medier är här för att stanna och det ser vi som självklart.

 5. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Christian: Ja som du säger, 20 rätt besökare är bättre än 20000 besökare.
  Björn: Resumé la ut lite fler siffror, men man kan säkert vända sig till Sveriges Annonsörer för mer detaljer.
  Anders: Tack för ditt svar. Det är som du säger en stor utmaning att ”tänka om” och få social media som en naturlig del av företagets kommunikation och marknadsföring. Men att det för ett företag skulle vara lika lätt som för en privatperson, tycker vi olika om.

 6. Profilbild för Mimmi

  Get with the program! ”nya” ungdomar (alltså dem jag skakar på huvudet åt och säger ”när jag var ung… om”) verkar ju lära sig allt/bilda sig uppfattningar om allt från facebook, twitter och wikipedia, men visst vill man inte nå ut till dem så kan man ju fortsätta på det gamla spåret. Annars är det ju rätt lätt att nå någon som lever sitt liv på facebook tex via facebook… Men han Ericson kanske inte tycker att tonåringar är en viktig marknad att vända sig till.

 7. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Mimmi: Och användandet av sociala medier sker också allt högre upp i åldrarna. Det är minst sagt en viktig marknadsförings- och framför allt dialogkanal som man inte borde förringa.

 8. Profilbild för Magnus Karlsson
  Magnus Karlsson

  Spännande läsning! Håller med dig!

 9. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Tack Magnus.

 10. Profilbild för Fredrik

  Intressant hur en del tror att allt är en modenyck. Fanns väl de som trodde att internet inte skulle bli något stort när hypen lagt sig. Här har smarta marknadsförare en chans att ta marknadsandelar när andra inte ser värdet i nya medier.

 11. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Fredrik: Så är det förstås. Går man inte framåt så går man bakåt, speciellt i en bransch under så stark och snabb utveckling som annonsbranschen. Hoppas nu bara att Sveriges Annonsörers medlemmar inser det fortast möjligt.

 12. Sociala medier – trender 2011 | Kreafonbloggen

  […] medier är den hetaste trenden inom marknadsföring just nu (samtidigt finns de som tycker att annonsörer är förblindade av sociala medier). Det sägs till exempel att gruppköp har mognat, blivit vanligt och lönsamt, att framtidens kund […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.