Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

En odyssé i rotfrukt

Det har skördats framgångar i det Grenfeldtska hemmet. Framgångar i form av potatis. Jag har tidigare snuddat vid det här med odling som ett fantastiskt sätt att få tillbaka på en investering, och eftersom jag försöker leva som jag lär tog jag i våras beslutet att utnyttja vår sorgliga lilla rabatt till något annat än en fristad för ogräs.

Sagt och gjort, jag rotade fram spaden och började vända jord, rensa bort en miljon rötter ner till en meters djup och allmänt luckra upp hela klabbet. För att slippa få in så förbannat mycket rötter från gräsmattan promenerade jag förbi en byggarbetsplats och råkade visst få med mig några gamla tegelpannor de slängt i en container. Dessa sattes upp som barriär och har faktiskt fungerat som förväntat. Tjejen, som förhåller sig något reserverat till det här med matodling (men gärna äter resultatet), fick en liten ruta med lullull på.

Sedan var det dags att sätta lite potäter. Varför potäter? Dels för att tjejen lagt veto mot allt som växer ovan jord då det ränner både kissande katter och kissande tonåringar här på nätterna, dels för att potatis är bra på att hålla ogräset nere. Valet föll på en sort med rött skal som heter Naturo. Den skulle tydligen ha goda chanser mot både röta och skorv, men den största anledning till att den valdes var att allt annat var slut uppe på Plantagen.

Klumparna åkte i jorden och tyvärr kom inte alla upp av någon anledning. Någon som är bättre på potatisodling kanske kan förklara varför? Men skit samma, för nio av tolv gick det iaf bra.

Så under sommaren har jag vattnat och kupat plantorna efter bästa förmåga och nu har det alltså skördats. Då mitt tålamod som ni vet är något av en bristvara ibland orkade jag inte ta bara de stora knölarna och lämna de små på tillväxt, så hela rubbet åkte med upp. Per planta var det kanske 5-7 stora klumpar och lika många småttingar. Riktigt fina och goda saker om jag får säga det själv, som avnjöts tillsammans med fisk igår och ska avnjutas tillsammans med falukorv idag. Gourmet på min ära, gourmet.

Nästa år blir det andra bullar i rabatten. Vi promenerade nämligen förbi ett stort fält här om dagen och jag råkade visst få med mig lite vetekorn därifrån. Utöver det blir det lök för hela slanten: vitlök, rödlök och schalottenlök. Det om det.

14 svar till ”En odyssé i rotfrukt”

  1. Profilbild för Herr K
    Herr K

    Ambitiöst! Även jag har lite odlarfantasier jag vill leva ut, dock är det lite värre när man bor i hyreshus här i Göteborg och inte har en ”egen” rabatt/trädgårdsland, så jag har funderat på att bli gerillaodlare till våren!

    Skriv gärna mer om dina kommande erfarenheter av odling :) Självhushåll är intressant och något jag tror kommer bli både viktigare och vanligare i framtiden.

  2. Profilbild för Ekonomisk Trygghet

    Låter kul att odla själv! Eftersom jag bor i lägenhet har jag ej möjlighet till att odla potatis, får bli när man flyttar till Hus. Jag får nöja mig med att odla pengar så länge ;)
    //Eko trygghet

  3. Profilbild för Herr K
    Herr K

    Ekonomisk Trygghet: Du kanske kommer byta namn till ”Ekologisk Trygghet” efter flytten till hus? ;-)

  4. Profilbild för Kim

    Haha, härligt inlägg! Kul att du la det i kategorin Spara & Investera :)

  5. Profilbild för Ekonomisk Trygghet

    Herr K

    Hehe ja kanske det, eller skapa en blogg vid sidan om som inriktar sig på ekologiska investeringar =)

  6. Profilbild för Grenfeldt
    Grenfeldt

    Herr K & Ekonomisk trygghet: Om ni är sugna och seriösa med att odla eget kan jag tipsa om http://www.windowfarms.org/

    Kim: Hehe ja spara är det kanske inte fråga om, men en sund investering i både plånboken, kunskapsbanken och vitamindepåerna är det definitivt!

  7. Profilbild för Fredrik

    Kul med att odla lite på hobbynivå. Själv stoppade jag ner några potatisar, som legat och grott i skafferiet, det blev en måltid för familjen och alla tyckte det var spännande att äta från egen skörd.

    Kan dock inte låta blir att skriva ”som man sår får man skörda” :).

  8. Profilbild för Websimon

    Ser finemang ut!

    Själv odlar jag rosmarin, krasse, tomat, chili och fikon på balkongen här i götet. Det är en trevlig ”krydda” (gbghumorvarning) i tillvaron även om skörden är så minimal att man får koncentrera ätandet till en middag.

    Jag har länge varit sugen på en sådan där windowfarm men har inte riktigt fått igenom idén hemma ännu. Istället är jag på G med lite egen öltillverkning…

  9. Profilbild för Herr K
    Herr K

    Jag blev väldigt sugen på en window farm, har faktiskt tidigare googlat efter det men inte hittat nåt… tack för tipset, detta skall jag definitivt kika mer på!

  10. Profilbild för Grenfeldt
    Grenfeldt

    Websimon: Vad kul! Hur funkar det att odla fikon? Jag har samma ”problem” här, frugan skulle få psykbryt om jag släpade hem en massa akvariepumpar och värmelampor. =p

    Herr K: Ja det tycker jag att du ska! Kollar man instruktionerna så verkar det inte vara så hemskt jobbigt. Självbevattnande, så det enda man gör är att byta vatten varannan vecka.

    För den inte fullt lika ambitiösa kan jag även tipsa om
    http://www.smartasaker.se/tomatodlingsvaska-upp-och-ner-p-1491-c-243.aspx
    som enligt sidan kommer tillbaka i vår.

  11. Profilbild för websimon

    FIkon är svårt, särskilt om man inte har en egen vinterträdgård att ställa dem i på vintern då de vill löva av och stå i cirka 10 grader celsius. Men jag försöker med skyddsväv på balkongen vilket nästan tog kål på dem i vintras…

  12. Profilbild för Laura

    Fan vad duktigt! =)

  13. Profilbild för Grenfeldt
    Grenfeldt

    websimon: Hmm, då skrotar vi den idén.

    Laura: Men eller hur =)

  14. […] annat som hör en webbyrå till.Förra våren sattes det som nån kanske till och med kommer ihåg potatis i den grenfeldtska rabatten. Skälet var förstås att vi hade en rabatt, och en sådan är ju synd […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.