Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

checklista

5 saker du kan göra med anledning av Rysslands krig mot Ukraina

Jag är ingen militärstrategisk expert. Inte heller en politisk eller diplomatisk. Så jag ska undvika spekulation kring vad som skett, sker och framför allt kommer att ske i Ukraina och Ryssland.

Däremot vill jag uppmana till detta:

1. Stötta det ukrainska folket och/eller staten med vad du kan. Det pågår insamlingar av t.ex. kläder, djurmat och medicinsk utrustning på flera ställen i Sverige. Du kan också skänka pengar till någon av de erfarna hjälporganisationer som finns på plats. UNICEF, Röda Korset och Läkare utan gränser är säkra kort. Vill du stötta de ukrainska styrkorna direkt så kan du göra det här (laddar segt, men det finns möjlighet till kortbetalning).

2. Engagera dig! Att bli månadsgivare är inte att engagera sig, det är att betala andra för att de ska engagera sig. Gå med i civilförsvarsförbundet eller hemvärnet. Gå med i ett parti. Bli fotbollstränare eller klassförälder. Gör något som gör att du bidrar till ett starkt, godhjärtat och sammansvetsat samhälle. Det kommer också att ge dig ett värdefullt och viktigt sammanhang i tuffa tider, och dessutom förbereda dig för dem.

3. Se över din egen beredskap. Alla svenskar har ett eget ansvar att klara sig själva i 1 vecka i händelse av kris. Klarar du dig om elen går och vattnet slutar rinna? Har du en vevradio så att du kan ta del av viktig samhällsinformation? Vatten, värme och information är minimum, därefter mat. (Nej, jag tycker inte att du ska vara rädd för kärnvapenhot. Däremot kan IT-attacker slå ut samhällsviktiga system som elnät, mobilnät och internet.) Ha koll på eventuell krigsplacering. Må så bra du kan.

4. Var källkritisk. Läs på. Dela inte overifierat innehåll från okända källor, eller källor som vi vet historiskt stått Ryssland nära (flera s.k. sverigevänliga låtsasnyhetssidor tex). Dela absolut inte propaganda. Dela inte spekulationer som kan skapa oro. Dela inte information om militärens rörelser eller övningar på sociala medier. Rapportera misstänkt verksamhet till Polisen.

5. Se över ditt företags IT-skydd. Här är en enkel och effektiv åtgärdslista lånad från Niels Paarup-Petersen:

Text med tio frågor att ställa till din IT-avdelning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.