Jonas Grenfeldt

Jag tar ändå visst ansvar för/avstånd från vad jag skriver här, men verkligen inte hur mycket som helst.

Karma

Jag jobbar extremt hårt med att vara en snäll företagare. En som spelar med öppna kort och raka puckar, en som levererar i tid och betalar i tid, en som snackar snacket men också går gången. Och ärligt talat är det faktiskt det enda sätt jag vill företaga på, av flera skäl. Det starkaste skälet är förstås att jag i grund och botten vill vara en schysst kille och nån slags förebild. Ett annat är att jag är väldigt medveten om att rykten, bra som dåliga, far fort fram i branschen jag är verksam i liksom i sociala medier. Ett tredje skäl är att jag tror på att behandla andra som jag själv vill bli behandlad.

Och du som känner mig vet att jag varken tror på Gud, högre makter, tomtar, troll eller spöken. Men en sak jag väljer att tro på, lite sådär mest för att det gör mig till en gladare (och kanske lite bättre) människa – är karma. Som man sår får man skörda. Som man bäddar får man ligga.

Och tja, det kostar ibland att hålla på sina principer. Jag har nog tackat nej till uppdrag värda ett par månadslöner. Men ett rent samvete är en bra huvudkudde och yrkesstolthet köper man inte för pengar. Så nej, inga större kval där.

Men det här med att behandla andra som man själv vill blir behandlad, och inte som man behandlas, är tungt ibland. Folk förväxlar snällhet med svaghet. Levererar inte som man lovat, betalar inte som man lovat. Ibland är det honest mistakes, och jag har inga problem med det för misstag gör vi alla. Och ibland kommer saker emellan, som saker ju kan göra. Men ibland blir det smärtsamt uppenbart att man utnyttjas och används av de som valt att inte spela schysst, de som behandlar andra som just – svaga.

Jag tar det med ro. Karma kommer ikapp alla. De tusenlappar jag förlorat på att följa mitt samvete har jag fått igen mångdubbelt av samma skäl. Och du som satt i system att ljuga, blåsa, förhala och bortförklara kommer märka att du helt plötsligt står väldigt ensam, lämnad i sticket av alla som tillslut bestämt sig för att behandla dig som du behandlar dem.

Som man sår får man skörda. Var snäll där ute.

//J

5 svar till ”Karma”

 1. Profilbild för Jonny Elofsson

  Grymt bra! Det är inte svårare än så.

 2. Profilbild för Per

  Bra skrivet. Här har du en till som försöker;)

 3. Profilbild för Grenfeldt
  Grenfeldt

  Tack Jonny!
  Och tack Per, det hedrar dig :)

 4. Profilbild för Jenny Forsberg

  Väl talat! Det lönar sig i längden att vara en snäll företagare – även om man inte alltid får tillbaka det på det sätt som man hade trott. Och ja, det är väl det som är karma :-)

 5. Profilbild för Kenth Hagström

  Helt inne på samma linje som du!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.