Vilken är din tidshorisont?

Som ekonomibloggare (vilket jag i grund och botten är) surfar man runt på många olika bloggar som drivs av andra ekonomiintresserade. Om de har med utdelningsaktier, entreprenörskap eller SEO att göra är i grund och botten irrelevant, alla baseras de på ekonomi och viljan att skapa bättre ekonomiska förutsättningar. Själv har jag fyra ben att stå på: mina investeringar, mina företag, mina siter och min utbildning. Alla fyra ben har olika tidshorisonter.

Mina investeringar ser jag som extremt långsiktiga: de ska säkra min pension. Därför baseras mina investeringsbeslut på den bild av världen år 2050 jag har, och det är en värld fylld av brist. Brist på energi, brist på bränsle och brist på mat. Men fram till att dessa kriser och brister börjar framträda vill jag ha bra avkastning på mina pengar, därför investerar jag som jag gör.

Mina företag är tänkta att se till mina ”bread and butter”-inkomster. De ska hålla mig flytande, och gärna mer än så. Det har sedan länge varit en självklarhet för mig att det enda sättet att bli rik på i Sverige, skattens förlovade paradis, är att ha ett eget företag. Att jag misslyckats med ett av dem (i den mening att jag tvingats byta inriktning) och att det andra går trögt tänker jag inget om: misslyckanden är lärdomar.

Mina siter ger mig redan nu en liten passiv inkomst varje månad i form av reklamintäkter och andra avtal. Än så länge är denna inkomst inte särskilt mycket att hänga i granen, men jag kan åtminstone glädjas åt att jag lyckats utveckla ett vinnande koncept. Receptet är nedskrivet, allt jag behöver göra är att baka ”degen” om och om igen för att öka mina inkomster, och det är egentligen dessa som är tänkta att bygga upp mina investeringar.

En utbildning är kanske inte något alla skulle se som en investering: trots denna kan det vara svårt att få jobb, och studieskulderna man byggt upp kan ibland kännas svåra att motivera, speciellt om undervisningen haft halvdan kvalitet från tid till annan. Men att investera i sig själv är ibland den bästa investeringen man kan göra. För mig, som var fast på ett jobb jag inte trivdes på i en position jag inte ville vara, betydde den allt. Min utbildning har givit mig stor frihet, mycket kunskap och nya vänner, direktavkastningar en aktie aldrig kan ge. Och den är både kortsiktig och långsiktigt: information och kunskap räcker, om den hålls uppdaterad, hur länge som helst.

Vilken är er tidshorisont?

//J

4 svar på ”Vilken är din tidshorisont?”

  1. Mycket bra inlägg! Jag gillar särskilt när jag ser att fler tänker precis som mig :)

  2. Är inne på samma linje som du, olika horisont för olika investeringar. Sesdan kan EN investering ha många olika delmål, korta medel eller långsiktiga mål.

  3. Patrik: Så är det absolut, och det tycker jag man bör göra med de flesta projekt. Själv har jag adsense-mål som löper månadsvis och årsvis till exempel.

    Kul förresten med din nya blogg, lägger till den i rollen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.