Vilken affärsmodell passar dig?

Det här fick inte plats i ett pm jag skrev men jag tänkte att det kanske kunde komma till någon slags rätt här på bloggen iaf.

Beroende på vilken idé eller kompetens man besitter finns det en stor mängd olika sätt att tjäna pengar på, speciellt på internet. Här är, om inte en guide, så åtminstone en liten översikt över de vanligaste och i mina ögon bästa affärsmodellerna för att kunna dra in kulor på nätet. Kommentera gärna.

Det första och kanske enklaste valet man bör göra är huruvida man vill sälja sin produkt eller tjänst till privatpersoner eller till andra företag.

B2C

B2C står för Business to Consumer, och är alltså den del av marknaden som ägnar sig åt försäljning mot privatkonsumenter. Det finns olika sätt att tjäna pengar på de transaktioner som uppstår i mötet mellan företag och konsumenter, och beroende på hur transaktionen sker och vad det är som konsumeras, finns det flera affärsmodeller att utforska. Jag kommer att utelämna några av dem då jag dels har mindre personligt intresse av dem, dels inte tycker att de är särskilt attraktiva eller har stor bärighet.

Portal

En portal är inget mer än en startsida på internet. Äldre kända exempel här i Sverige är till exempel Spray, en (i mitt tycke) ful sida med en mängd mer eller mindre ointressanta länkar på. Jag är inte förvånad att den typen av portal mer eller mindre har gått i graven och ersatts av andra som exempelvis MSN. MSN erbjuder sina kunder en bra startsida: man kan snabbt komma åt sin hotmail, man får ta del av de senaste nyheterna och flera vanliga kategorier är lätt tillgängliga. Portal 2.0 skulle man kunna säga. Portalen tjänar sina pengar främst genom att sälja annonsplats och vidarebefordra besökarna till betalande företags hemsidor (Laudon & Traver 2009).

E-tailer

E-tailer är en sammanskrivning av de engelska orden electronic och retailer. Vi svenskar är inte lika fyndiga utan kallar det helt enkelt e-handlare. Hit räknas alla som driver e-butiker, från CDON och Nelly.com till Kondomakuten.se. E-butiken kan antingen vara en förlängning av den fysiska butiken, och ett sätt att nå fler kunder och samtidigt visa upp sina produkter. Men den kan lika gärna vara en liten butik som bara existerar på nätet och vars lager ligger i en låda under ägarens säng.

Content provider

Detta är inte ett helt lätt begrepp att översätta till svenska, men syftar till någon som skapar och/eller tillhandahåller innehåll. En del  menar att en content provider är någon som tar betalt för en prenumeration, men jag skulle vilja bredda detta begrepp till att innefatta alla som producerar och distribuerar information och innehåll i syfte att tjäna pengar.

Transaction broker

Hit räknas den stora mängd företag som får en liten summa pengar varje gång en transaktion genomförs. Exempel är Avanza och Nordnet, som erbjuder aktiehandel till lägre pris än ”storbankerna”, och Tradera, som tar ut en liten avgift på allt som säljs på deras site.

Community provider

Pengar på communities kommer främst från annonsering och här finns det stora pengar att göra, men inte nödvändigtvis. Facebook och MySpace är två kända exempel på communities, Skunk och Lunarstorm exempel på kända f.d. communities. Min uppfattning är att dessa är svåra att få igång då de kräver en förhållandevis stor kritisk massa. De som lyckas kan göra fina vinster, även om Twitter är ett lysande exempel på hur man inte gör det, och förr eller senare tappar de alla i popularitet. För tre år sedan var MySpace enormt, nu har en av mina vänner kvar en tynande sida.

B2B

B2B står för Business to Business, och trots att denna marknad ofta hamnar i skymundan av B2C, så är den faktiskt tio gånger så stor! Samma sak gäller här, jag redovisar inte alla affärsmodeller som existerar utan endast de av allmänintresse.

E-distributor

E-distributören är B2B-branschens motsvarighet till e-handlaren, och pengarna tjänas på samma sätt.

Börser

De flesta av oss tänker på aktiebörser när vi hör ordet, men faktum är att alla marknadsplatser som är skapade för att underlätta likviditeten av en viss produktkategori kan kallas börser. Denna marknad är stor, men inte särskilt känd eftersom det sällan finns något allmänintresse för den.

Infrastruktur

Denna del av B2B-marknaden är vital för att e-commerce överhuvudtaget ska existera. Här säljs och köps alla de produkter, fysiska som digitala, som möjliggör all annan handel på nätet. Exempel är bredbandstjänster, e-butiksplattformar och mjukvara för logistikhantering.

Nya marknader

Internet har också skapat nya sorters marknader som tidigare inte existerade. Dessa är fortfarande unga och formbara, och har därmed också stor potential för den som vet hur de ska nyttjas. Hit räknas

 • C2C: Consumer to Consumer. Praktexempel är Tradera och Blocket som snyggt har lyckats kapitalisera på dessa.
 • P2P: Peer to Peer. Hit räknas bland annat fildelning mellan privatpersoner och denna smått utskällda och här och där även olagliga bransch har stoppat pengar i fickorna på bredbandsleverantörer (varför skulle vi annars behöva 100 mbit/s?), serverplatsuthyrare och tillverkare av brännbara DVD-skivor (återigen, vad ska vi annars med dem till?).
 • M-Commerce: Mobil kommers. Personligen tror jag inte så värst mycket på detta, men många älskar konceptet.

Vilken är din favorit?

Jag hade tänkt skriva lite om marknadsföringsstrategier också men råkade radera allt så det får vi ta en annan gång.

//J

11 svar på ”Vilken affärsmodell passar dig?”

 1. Min spontana favorit måste vara Consumer 2 Consumer! Jag älskar Tradera och sättet privatpersoner (och mindre företag) kan handla med varandra och där efterfrågan helt sättet priset. Momsfritt dessutom, kan det bli bättre? ;)

  Dessutom kan man sätta betyg på varandra och därmed skapa sig ett bra rykte om man är service-minded. Konsumentmakt när det är som bäst.

  Dock så kommer ju detta med vissa nackdelar, t ex lägre kontroll av säljare vilket gör att bedragare kan tjäna sköna kosingar innan de blir avslöjade och sedan försvinner från sajten med lurade köpares pengar.

 2. Enklast att komma igång med på internet är B2C, men det är också hård konkurrens. Om man kommer på en modell för B2B så finns mycket pengar att hämta eftersom konkurrensen inte är lika hård.

 3. Herr K: Visst går det att tjäna bra med pengar på tradera, men tänk dig hur mycket pengar tradera tjänar på dig ;)

  Fredrik: Min erfarenhet är att det är helt andra pengar i B2B, men jag kan inte riktigt hålla med om att konkurrensen är lägre. Färre konkurrenter kanske, men fortfarande lika hårt.

  SEO Petter: Hej och tack! Jag älskar smicker, det göder mitt redan Khadaffi-stora ego. =)

 4. Content Provider! utan tvekan …

  Som content provider har du många olika möjligheter att kapitalisera ditt ”innehåll”, din kunskap … eller, det behöver inte ens vara din egen kunskap.

  Inom detta ryms ju så mycket: Webbplatser, Informationsprodukter, tryckta böcker m.m

 5. Pingback: Tweets that mention Vilken affärsmodell passar dig? | Grenfeldt -- Topsy.com
 6. Jag är ju som du vet nybörjare på området, så därför såg jag frågan ur ett rent kundperspektiv. Självklart tjänar Tradera pengar på mig… men som tur är tjänar även jag pengar på Tradera (som affiliate)! :P

 7. Eftersom jag är ”Content provider” så föredrar jag förstås det :-)

  Nästan 100% marginal och dunderlätt att distribuera. Men det är förstås löjligt många timmar man måste lägga på att utveckla så bra content att någon kan vara villig att köpa det.

 8. websimon,

  du skulle bli förvånad, och inte bara du, över hur FÅ TIMMAR man behöver lägga på att skapa en informationsprodukt, om man väl kan ämnet man tänkt skapa produkten inom.

  De allra flesta ”affiliates” lägger ned mycket mer timmar på att skapa innehåll för sina affiliate-siter än det tar att skapa en egen informationsprodukt.

  Det svåra ligger i att sedan marknadsföra sin informationsprodukt …

 9. Patrik: Jag både håller med och inte håller med dig om den saken. Själv har jag ju skapat en informationsprodukt jag skulle vilja påstå att jag är expert på efter både många års studier och 8 år av praktisk erfarenhet (gymnasiematte), ändå tar det lång tid att göra det så bra som jag vill att det skall vara.

  Men jag förstår nog hur du menar. Man skulle självklart ha kunnat lägga ett mindre ambitiöst mål och göra det enklare och mer nischat än vad det är nu…. Samtidigt som det är kul att sikta högt så är det kanske en aning för tidskrävande… Men man lär sig allteftersom :-)

 10. Om jag hade varit du skulle jag till en början ha skapat en MINDRE produkt, än den du har idag. Varför? För att se OM det fungerar, testa om marknaden är mogen för denna typ av produkter.

  Om det visar sig att det fungerar, då skulle jag skalat upp det hela och skapat fler delar. På det viset lägger man inte ner för mycket jobb i onödan.

  Tänk dig att lägga ned 200 h på att skapa en stor produkt, vilket är du har, för att sedan se att det inte fungerar. Hade det då inte varit bättre att lägga ned 20 h, skapat några videos/pdf/audio för att testa marknaden?

  Du skulle kunna göra mycket mer, än det du gör, för att kunna öka din business. T ex skulle jag kika över priset, split-testa vilket pris som säljer bäst (ja, 99 kr kanske säljer bättre än 129 kr, samtidigt kanske det ultimata priset är 199 kr) … bygga din lista (hittar ingen opt-in). Kom ihåg. Oftast behöver de allra flesta bli utsatta för DITT erbjudande flera gånger innan de slår till. De måste först se VAD de kan få ut från din produkt, de mjuka värdena, och inte ”de tekniska delarna” (features).

 11. Patrik: Om jag hade varit jag för ett år sedan (?!) hade jag gjort annorlunda också än vad det nu har blivit. Men jag är nybörjare på detta område och lär mig allteftersom. Det hade varit mycket bättre om jag gjort som du beskriver och nästa informationsprodukt jag gör kommer inte att göras på samma vis.
  Jag skall inte ge mig in för mycket på vad som planeras för framtiden för denna produkt vi nu diskuterar utan tänkte ägna ett eget blogginlägg åt detta så småningom.
  Jag måste också erkänna att jag inte förstår vad som menas med split-test ännu trots att du beskrivit det några gånger…. :-) Lust att förklara?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.