Varför värmeljus inte ska värma upp hus

Tillägg: Det är toppen att så många hittar hit 11 år efter att inlägget skrevs! Som (väldigt) många av er kommenterat, så blir matematiken en annan när elpriset är högt :) Fridens!

Fick en fråga av Fisken på inlägget om exergi, om ifall värmeljus är en bättre idé än glödlampor för att värma upp huset. Jag antar att det var på skämt, men eftersom jag har tillräckligt mycket fritid för att ta de flesta meningslösa grejer på skrattretande allvar antog jag utmaningen. Dessutom sitter jag i samma båt med en sambo som när som helst på året har minst 20 olika ljusstakar enbart i vardagsrummet.

IKEAs Glimma kostar 39 kronor. För det får man 24 stycken värmeljus som väger 45,8 gram styck, varav aluminiumhållaren väger ca 0,8 gram. Ljusen är gjorda av paraffin, som har ett energivärde på 42 kJ eller 42 kJ x 45 g = 1890 kJ = 1890 kWs = 0,525 kWh. Ett ljus kostade ju 39/24 = 1,625 kronor så priset för 1 kWh blir 1,625 x 1,904 = 3,10 kronor. (1,904 är så många ljus som krävs för 1 kWh: 0,525X = 1.)

Energikostnaden är tre gånger så hög som att värma med en glödlampa, och 12 gånger så hög som att värma med en värmepump. Förmodligen har man också tagit bilen till och från IKEA för att köpa ljusen, vilket ytterligare höjer både kostnaden per kWh och miljöpåverkan.

Miljöpåverkan ja. Varje år tänds över 300 miljoner värmeljus bara i Sverige. Många av dem är precis som Glimma gjorda av paraffin. Paraffin är i sin tur gjort av petroleum, och skulle man överge paraffinljusen till förmån för stearin skulle det vara som att ställa av 15.000 bilar från vägarna varje år.

Dessutom slänger vi ofta aluminiumhållarna istället för att återvinna dem. Om alla hållare återvanns skulle det motsvara 225 ton aluminium, och eftersom utvinning av aluminium från bauxit är en av de mest energiintensiva processer som finns skulle det spara ytterligare 1.000 ton koldioxid.

Inte mycket annat än mysfaktorn som talar för värmeljuset med andra ord.

//J

9 svar på ”Varför värmeljus inte ska värma upp hus”

  1. Om ”Ett gram paraffin ger 0,012778 kWh” stämmer så: ? 13kWh/kg. En påse om 100 värmeljus från IKEA för 27kr med totalvikten 1,5kg, men det brännbara paraffinet är ca: 1kg. I så fall kostar värmeljus 27kr/13kWh ? 2kr/kWh vilket är lite dyrare än el, men då är inte olika omkostnader inräknade, i båda fallen.

  2. Jag har testat olika sorters värmeljus för att jämföra effekt, brinntider och värmekostnader. IKEA:s 4-timmars ljus kostar 1:70 kr/kWh.

  3. Här är länken:
    rolerix.wordpress.com/varmeljuskaminer/test-av-varmeljus/

  4. Som värmebackup i händelse av strömavbrott verkar värmeljus utmörkt (undantaget brandrisken). Eller har du ett bättre förslag?

  5. De små IKEA-ljusen (100 pack) kostar endast 23 kr och är därmed ca hälften så dyra per kilo som de ljus som artikelförfattaren valt. Därmed halveras priset per kWh.

  6. @Mikael: Ja tiderna förändras :) Med dem blir det då bara 1,5 gånger så dyrt som att värma med glödlampan.

  7. Idag är elpriset 8kr så antar att artikeln idag skulle skriva att elda med värmeljus är billigare.

  8. Året 2021 så kan en kwh kosta över 8 kr. Det gör alltså att denna artikel berättar att det är mycket fördelaktigt ekonomiskt att tända ljus för att värma huset.

  9. Det rekommenderas ofta värmeljus för att hålla värmen i en lägenhet eller bil och det förs teoretiska diskussioner om kw/ljus/timme etc men vad jag saknar är vilken nytta värmeljus ger i praktiken i ett rum på t.ex. 20 kvm eller i en bil vid användandet av x antal värmeljus och vid olika temperature utomhus, det är ju skillnad på +15 och -15. Uttryck som ”några värmeljus håller värmen bra” är ju inte till någon större nytta om man vill förbereda sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.