Varför glödlampor inte ska värma upp hus

För ett tag sen satt jag och flickvännen på en lunchrestaurang i Solna och käkade. Vid bordet bredvid satt det två personer och ett stolpskott som diskuterade de höga elpriserna som har drabbat Sverige under vintern.

Stolpskottet lutade sig tillbaka, satte armarna i kors och sa så självsäkert att det lät nonchalant, att ”jag tycker att det är idiotiskt att vi ska bli tvingade att byta ut våra glödlampor mot några jävla lågenergilampor. Det är bara för att regeringen vill vinna miljöröster som vi måste göra såhär. Det ingen verkar fatta är att den värme som lamporna avger värmer ju upp mitt hus, så det sparar jag ju ändå in på uppvärmning!”

Som den svennebanan jag är knöt jag näven i fickan och tänkte att om det är så han tror att det är så är det gott så han kan ha det. Man ska inte brottas med en gris – båda blir leriga men grisen tycker om det.

Det blev ett inlägg istället, förmodligen till ungefär lika stor nytta men kanske hjälper det nån att inse hur ruttna glödlampor är. I en glödlampa, som ju är gjord för att lysa upp, stoppar man in 40 watt el på ena sidan, och på andra sidan får man ut 2 watt ljus och 38 watt värme.

Problemet är att elenergi är energi av hög kvalitet, värmeenergi är energi av mycket låg kvalitet. Ett fint ord för detta är exergi, som enkelt uttryckt är ett mått på energikvalitet. Ju lättare energin går att lagra och transportera, för att sedan omvandla, desto bättre kvalitet har den. Vatten i en damm eller bensin i en dunk har tex hög exergi, medan värmen som kommer från spisplattan har låg exergi.

Vattnet kan i en damm (mekanisk energi eller rörelseenergi) omvandlas till elektrisk energi som i sin tur kan omvandlas till värme, mekanisk energi eller till och med kemisk energi. Bensinen (kemisk energi) kan omvanldas till mekanisk energi i tex en motor (med vissa förluster som blir värme), elektrisk energi i en generator eller eldas upp och övergå till värme. Men värme kan nästan bara bli sämre värme, och för att omvandla den till en annan energiform i tex en Stirlingmotor behövs stora mängder in för små mängder ut.

Energikälla Kvalitetsfaktor
mekanisk energi 1,00>
elektrisk energi 1,00
kärnbränsle 0,95
solstrålning 0,93
kemiska bränslen omkring 1
termisk energi och värmestrålning vid 300 °C 0,49
termisk energi och värmestrålning vid 100 °C 0,21
termisk energi och värmestrålning vid 40 °C 0,06
termisk energi och värmestrålning vid 20 °C 0,00

Källa

Energi
går alltså att rangordna efter kvalitet, och faktum är att värme kommer sist. Att omvandla 95% av elen i en glödlampa till värme är alltså ett enormt slöseri med bra energi: en bra luftvärmepump kan idag producera 4 kWh värme med 1 kWh el, alltså 400% effektivitet.

Med vår glödlampa kan vi alltså få ut 0,05 kWh ljus och 0,95 kWh värme ur 1 kWh el. Med en LED-lampa (3,6 W) som motsvarar 40-wattslampan och en luftvärmepump kan samma mängd el (1 kWh) ge 0,05 kWh ljus och 3,65 kWh värme eller till exempel 0,2 kWh ljus och 1 kWh värme om man så vill. Hur man än ser på det är glödlampan underlägsen, och de som medvetet använder sina lampor och datorer för att värma sina hus borde sluta med det.

//J

11 svar på ”Varför glödlampor inte ska värma upp hus”

  1. Hej
    Intressant post, och det du säger stämmer helt klart. Men du måste även jämföra energiåtgången vid produktion på glödlampor vs andra alternativ.

    Mvh
    Ivan

  2. Värmepump var väl ett illa valt exempel. Varför ska du värma med värmepump som ju behöver just högvärdig energi.

  3. Hej Anna, tvärtom är den ett bra valt exempel eftersom du får ut fler kwh i lågvärdig energi genom att omvandla elen i en värmepump. Läs lite noggrannare.

  4. Brottas lite med grisen så fattar du hur fel du har, i din tabell som du har snott någonstans ser du ju själv att solstrålning dvs elektromagnetisk strålning ger värme.

    Olika typer av elektromagnetisk strålning:
    Radiovågor
    Mikrovågor
    Infrarött ljus
    Synligt ljus
    Ultraviolett ljus
    Röntgenstrålning
    Gammastrålning

    Givetvis avger båda lamporna i huvudsak bara synligt ljus men glödlampan har ett bredare spektra. Dioden ger mindre rödaktigt ljus.
    Elektromagnetisk strålning har energi och rörelsemängd som den får när den interagerar med materia. Strålningen, ljuset från glödlampan innehåller mer energi och rörelsemängd än skenet från led-lampan och kan inte likställas.
    all el som förbrukas av glödlampan (i ett fönsterlöst rum) omvandlas till värme.

  5. manne: Ganska knepig kommentar det där, läs mitt inlägg igen så kanske det klarnar. Självklart avger glödlampan mer energi eftersom den förbrukar mer energi än led. Det är förstås inte det som är poängen, dock.

  6. Hej, om jag vill värma ett fristående garage och då har en 500W lampa eller ett oljefyllt element på 500W (och inget annat alternativ) blir väl förlusten bara 6% till ljuset, och om jag även vill få bort fukt är väl en mycket varmare lampa mer effektiv till detta?

  7. Om man bor i hyreslägenhet är det svårt att få fastighetsägarens tillåtelse att montera in sin egen värmepump har jag fått erfara. Och själv vill han inte installera sådan för hyreskomplexet.
    Då kanske glödlampan är en effektiv värmekälla för mitt hushåll i förhållande till den av fastighetsägaren tillhandahållna uppvärmningen via elelement?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.