Johan Galtung är för de flesta förmodligen bara ett namn. Han är inte särskilt känd utanför sina kretsar (egentligen forskarvärlden), och jag hörde talas om honom första gången i trean på gymnasiet. Jag läste ett rätt speciellt program då med inriktning fred och konflikt, vilket innebar att vi läste alla vanliga samhällsämnen med en tvist av konflikthantering och krigsfokus. Det perfekta programmet för en artonårig, snart lumpande, stridspitt med andra ord.
Hursom, Johan Galtung är en norsk forskare som har snöat in på att analysera imperiers nedgång och fall. Han har analyserat alla imperier som uppstått och fallit sedan Västrom, och höll 1980 ett numera rätt berömt tal i vilket han förutsåg Sovjetunionens kollaps. I det talet gav han supermakten max tio år till, och bommade med bara några månader. Man kan alltså säga vad man vill om karln, de flesta kallar honom kommunist, men helt poänglös är han inte.
Enligt Galtung kan imperier falla av tre orsaker:
– De kan bli offer för sin egen framgång, och tror sig vara osårbara.
– Deras expansion föder motkrafter som antingen kan besegras och därigenom stärka imperiet, eller besegra imperiet genom systemförändringar som så att säga förändrar spelplanen så mycket att imperiet går under.
– Tidsfaktorn gör att olika och icke sammanhängande motsättningar över tiden och olika snabbt kan växa sig så stora att de helt plötsligt samtidigt smäller till och skapar en katastrof.
Den norske forskaren har även förutspått USAs fall från tronen. Från början antog han ett fall runt 2025, men när Bush tillträdde sänkte han den prognosen till 2020, på grund av Bush enligt honom visar ”en farlig kombination av energisk handlingskraft och – dumhet.”
11 år kvar då, och i ett läge där USA visar upp rekordsiffror i arbetslöshet, har mellan 13 och 17% av sina invånare under fattigdomsgränsen och högst antal personer i fängelse/capita i världen, är det inte så svårt att tro Galtung. Dessutom verkar nu OPEC börja diskutera om att överge dollarn som oljevaluta 2018, något som motiveras av en allt svagare dollar och ett finansiellt sargat USA. Ser man till de tre ovan nämnda orsakerna, så lider landet definitivt av hybris, har rätt starka motkrafter i framför allt öst, mellanöst och syd som följd av sina ”expansioner” där, och samlar motsättningar inom gränserna på hög.
Nej, inom 11 år kommer mycket att ha hänt, och jag är ganska säker på att jag kommer få bevittna USAs fall under min livstid. Finanskrisen är nog början på slutet, och USAs stormaktstid kommer att bli en ganska kortfattad parentes i ett historiskt perspektiv. Kom ihåg var ni hörde det näst först.
//J