Tungmetall

Även om jag för tillfället har förbjudit mig själv att köpa ädelmetall, hur lockande det än kan vara, så har jag vissa svårigheter med att sluta kika runt efter billiga dealar på guld- och silvertackor. Guld har jag förvisso slutat köpa punkt slut nu eftersom jag tycker att den är övervärderad och kommer att vända nedåt. Jag tänker inte köpa dyrt för att sedan tvingas sälja billigt.

Som tidigare sagts så köper jag ädelmetall i fysik form. Jag kan för lite om EFTer för att engagera mig, och åtminstone när det gäller silvercertifikat så finns det mer silver i pappersform än det finns faktiskt silver. Om alla certifikatägare en dag skulle få för sig att kräva in silvret i sin fysiska form, vilket de ju faktiskt har rätt till, skulle hela systemet kollapsa, och många skulle bli utan. Ungefär som att ha ett gammalt pantkvitto från ICA hemma i lådan, och när man väl ska handla för det så finns det inga pengar i kassan och affären är tom.

Hursom, att köpa ädelmetall är precis som allt annat, man måste kika runt och jämföra för att få rätt pris. Och eftersom det handlar om en investering och inte ett paket mjölk, så gäller det att man gör sin hemläxa innan man kastar sig ut och köper tackor och mynt för alltifrån några hundringar till en månadslön.

Därför tänkte jag kika lite på utbudet som finns. Observera att jag inte snackar om smycken och ljusstakar nu, utan investeringsmetall. Ni får gärna rätta mig och komma med tips om jag har fel, jag är inte mer än amatör. Likaså ska ni inte ta mig på ordet, utan bilda er en egen uppfattning. Men såhär gör jag:

Silver
Det finns mig veterligen bara två bra sätt att köpa investeringssilver idag.

Först och främst har vi den relativt nya ebutiken Liberty Silver, som jag har pratat om tidigare. Den öppnades 2008 av Torgny Persson och erbjuder det mesta inom silver, guld och andra metaller, både i form av mynt och tackor. Fördelen med den är att den är seriös. Allt man beställer skickas försäkrat, man får det man betalar för, ägaren är trevlig och kundkontakten är bra. Såna saker är viktiga. Nackdelen är att den är relativt dyr. Eftersom risken är lika med noll när man köper från Liberty Silver är premien något högre. Den som vill kan dock köpa en s.k. monsterbox med företagets egna mynt, och kan då sälja tillbaka dem utan spread, dvs för samma pris som de säljs ut till kund den dagen (tack Herr K).

Det andra sättet är Tradera. Tradera är intressant, eftersom det ger en bra inblick i vad marknaden verkligen är beredd att betala. Fördelen är att man kan komma undan riktigt billigt. I skrivande stund kan man tex få en rabatt på drygt 20% jämfört med Liberty Silver på silvertackor. Den största nackdelen är förstås osäkerheten. Man riskerar helt enkelt att bli blåst, och jag har sett riktiga praktblåsningar, då främst på guldtackor som inte fanns. Så det gäller att göra sin läxa, och inte bara granska säljarens omdömen, utan även omdömesgivarnas omdömen. En annan nackdel är att det går en del riktiga hajar och fiskar på Tradera. De har plåtkoll, och bjuder man för lågt bjuder de över, vinner man så har man förmodligen betalat för mycket. Trots det går det att då och då hitta riktiga kap på auktionssiten.

Guld
När det gäller guld är valmöjligheterna lite större.

Först ut är återigen Liberty Silver. I skrivande stund säljer man en 10 grams guldtacka för 2.865 kronor. Tryggheten och den personliga servicen är hög.

Nummer två till rakning är Tavex. Där kostar 10 g guld 2.907 kronor. Jag har handlat där tidigare, och det var inga som helst konstigheter.

Nummer tre på listan är Guldcentralen. Där kostar det just nu 2.993 kronor för den som vill lägga vantarna på en liten tacka. Dyrast, och jag har inte handlat därifrån så jag kan varken säga bu eller bä.

När jag sålde en 10gramstacka på Tradera för några veckor sedan fick jag 2650 kronor för den, klart lägst pris med andra ord. Nu var ju det några veckor sedan, och guldpriset har stigit sen dess, men det visar återigen att man kan komma undan billigt på Tradera. Ett varningens finger som sagt bara, det finns folk som vill lura en där.

Sammanfattning
Tradera är helt klart billigast, mycket beroende på att man slipper momsen när man handlar där (tack Herr K), även om man måste vara noggrann och vaksam för att inte kliva på minor. Om man vill köpa av en auktoriserad handlare för att få lite mer trygghet och service, så är det Liberty Silver som gäller, åtminstone i dagsläget. Jag satsar på att ha 10% av min portfölj i ädelmetall, främst silver, eftersom jag dels tycker att det ger en bra och stabil trygghet i botten, dels för att jag gillar känslan av att äga något värdefullt fysiskt.

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.