E-handel har av naturliga skäl blivit ett intresse för mig, särskilt som jag driver en egen e-butik. Jag har även börjat engagera mig så smått i den enormt sympatiska skara e-handlare som finns i diverse sociala nätverk och medier. Ett exempel är Dan Nilsson som har en mängd olika e-butiker, ett annat trevliga Stefan Nilsson som nyligen öppnade sin första butik där han säljer kondomer från bland annat Durex och RFSU.
Dessutom läser jag under sommaren en högskolekurs i just e-handel. Hittills har den varit mycket lärorik, så jag tänkte dela med mig lite av vad jag kommit fram till utifrån det vi lärt oss. Alltså: trender inom e-handeln 2010 och framåt. Håll till godo.
Gränserna suddas ut
Kollar man trenderna inom den nordiska e-handeln så kan man enkelt se att den blir alltmer integrerad. Både Sverige, Norge och Danmark ligger i topp i världen när det kommer till e-handel, något som onekligen pekar på en hög acceptans för modellen. Anmärkningsvärt är dock att det är långt fler norrmän och danskar som handlar i svenska e-butiker än svenskar som handlar i de nordiska motsvarigheterna. Jag tror inte att det bara kan förklaras av en svag svensk krona: den svenska kronan har tvärtom varit relativt stark de senaste åren. Istället tror jag att det kan vara ett kulturellt fenomen: i Norge visar man till exempel de svenska statsägda kanalerna på teve medan det i Sverige i princip inte visas någon norsk teveunderhållning alls. Norrmän och danskar kan alltså ha en vana av att konsumera svenska produkter, medan vi svenskar inte gärna letar oss utanför landets gränser på jakt efter produkter, ens digitalt.
Trots det pekar siffrorna mot att gränserna inom Norden på sikt kommer att suddas ut när det gäller e-handel. En följd av detta kan komma att bli att de öppnas ännu mer i verkligheten för att spegla det här växlande handelsfenomenet. En annan kan bli att de internationella (och i princip uteslutande anglosaxiska) jättarna inom e-handel ser en potential i en homogen nordisk marknad som gör det värt för dem att etablera sig här. Det skulle vara bra för konsumenterna då både valfrihet och konkurrenssituation skulle förbättras, men förmodligen katastrofalt för många mindre e-handlare.
Kvinnor och män och deras åldrar
En viktig del av att analysera trender är naturligtvis demografi. Förra året gick kvinnor i åldrarna 25-54 år förra året om männen när det gällde att handla varor och tjänster på internet. Då detta är en mycket aktiv och köpstark grupp är trendindikatorn förstås viktig. En e-handlare i framkant kan ta fasta på utvecklingen genom att nischa sin eller sina e-butiker mot produkter som kvinnor traditionellt handlar mer av än männen, såsom resor, kläder, böcker och smink.
En viktig faktor jag snuddat vid är naturligtvis ålder. Det är allmänt känt att dataanvändande är mer utbrett i lägre åldrar än i högre, och när vi på sikt får se en utveckling som leder till allt högre dataanvändande per person kommer vi förmodligen även se en ökning i e-handeln. Det varje ny generation lär sig, är en självklarhet för generationen efter.
Mobil e-handel
Personligen tror jag inte på e-handel genom mobiltelefonen. Självklart visar statistiken ökad användning av telefonen som en köpplattform, men det tror jag snarare beror på att tekniken är så ny att det inte finns några riktiga referenser att jämföra med.
I mina ögon kommer det alltid att finnas ett segment som kan tänka sig att handla det mesta genom telefonen, men jag tror tyvärr inte att det segmentet är särskilt stort. För det första finns det begränsningar i form av bandbredd men kanske framför allt skärmstorlek som gör att en dator blir ett bättre alternativ än en telefon. För det andra så ser jag absolut en marknad för vissa produkter, exempelvis biljetter, men att någon skulle ha så bråttom att köpa en tvättmaskin att den väljer att göra det sittandes på tåget framför en miniskärm istället för att vänta tills man sitter framför en dator. Många produkter kan konsumenten helt enkelt vänta med att beställa tills den kommer hem, och jag tror därför att mobil e-handel i mångt och mycket försöker lösa ett problem som inte finns.
E-butikens utveckling
Det blir allt lättare att starta en egen e-butik. Av personlig erfarenhet vet jag att man numera kan få en färdig e-handelsplattform för under 200 kronor per månad, och är man beredd att göra en del kodning själv kan man i princip få en plattform kostnadsfritt. Kopplar man detta till att man numera ofta kan få en leverantörslösning som innebär att man bara köper in redan sålda produkter istället för att lagerhålla dem, betyder det i princip att inträdeskraven för branschen har tagits bort helt. Det är något ganska unikt, och dessutom fantastiskt: de som vinner på en sådan här utveckling är i slutändan de som säljer bra, prisvärda produkter, inte bara de med störst marknadsföringsmuskler!
En annan trend är integreringen med sociala medier. Det finns redan nu en typ av e-butik som är helt gratis där exempelvis bloggare kan sälja en produkt genom sin blogg. Det tar bort behovet av annonsering, och ju fler led för kunden man tar bort desto större chans är det i min erfarenhet, att denna köper. Denna typ av gratisbutiker erbjuds bara med möjligheten att sälja en enda produkt, men för den som exempelvis vill sälja en egen e-bok är tjänsten perfekt. I övrigt anser jag att sociala medier främst fungerar som nya marknadsföringskanaler för e-butikerna. Dessutom är en företagsblogg eller twitterkonto ett mycket bra sätt att föra en dialog med kunderna! Återigen vinner kvalitet på den här utvecklingen: den som visar att den bryr sig och skapar bra innehåll kommer att lyckas bättre i sin marknadsföring än den som försöker föra en envägskonversation ut mot kund.
Det går framåt
Allt som allt ser jag utvecklingen för e-handeln som mycket positiv. I ett kapitalistiskt samhälle röstar folk med sina pengar, och att sänka eller till och med ta bort inträdeskraven för branschen leder till ett demokratiskt utbud.
En annan sak jag tänkt på som kanske främst gäller sociala medier, men även spiller över till e-handel, är att vi nu förmodligen är på väg att ta nästa steg inom kommunikationen mellan företag och konsumenter. Tidigare var envägsreklam den bästa marknadsföringskanalen, men nu är det ett etablerat faktum att alla seriösa företag måste kunna visa en förmåga att kommunicera med sina kunder. Och jag tror att snart, när alla företag insett det, så kommer förmågan att kommunicera med kunder att förlora sin egenskap som värdehöjare. Om alla gör det kan det ju knappast sägas vara en konkurrensfördel (utan bara en konkurrensnackdel att inte göra det).
Därför tror jag att nästa steg blir att gå från ord till handling och verkligen låta sina handlingar och sitt agerande visa var man står. När kunderna redan förväntar sig bra kommunikation är det dags att överträffa deras förväntningar med något annat, och jag tror att detta kommer att ligga i hur företaget agerar, förmodligen utifrån moraliska, miljömässiga och etiska värderingar. CSR (Corporate Social Responsibility) kommer därför att få en mer framträdande roll, och det positiva är att även inträdeskraven för att agera ansvarsfullt är mycket låga, och faktiskt till och med lägre för mindre, nystartade företag än för de äldre kolosserna på lerfötter.
Källor: 1 2 3 4 5 6 7 8
//J
Intressant inlägg! Jag har själv några gånger funderat på hur det skulle vara att driva e-handel (och vad jag skulle sälja). Det är intressant att nästan vem som helst med lite nät- och datorvana faktiskt kan starta upp sin egen butik. Vem vet, även jag kanske startar en sådan verksamhet någon gång :)
Intressant! Bra skrivet! Jag tror att den som är redo att nischa sig kan lyckas bra i mindre skala under en kortare period. Är det tillräckligt nischat så kan man lyckas under en längre period också!
Det jag själv funderar på för tillfället är mycket kring kortlösningar/sms lösningar för betalning och att anpassa själva sajten så att den blir så förtroendeingivande och köpvänlig som möjligt. Har du läst ngt om det i e-handelskursen?
Herr K: Inträdeskraven har i princip försvunnit, vem som helst med en bra produkt och lite kunskap får vara med och tävla. Dessutom är det en perfekt verksamhet att driva ur sin garderob. =)
websimon: Tack! Att nischa sig är definitivt ett sätt att lyckas. Jag skickar över lite om bla betalningslösningar, kolla mailen!