Det här inlägget innehöll tidigare en bild. Bilden användes utan tillstånd på en spamblogg som länkade väldigt positivt till seo-företaget Jajja (bevis finns självklart sparade). Den är nu borttagen, och om Jajja läser detta kan ju en ursäkt eller åtminstone förklaring vara på sin plats. Kommentarsfältet är öppet även för er.
För er som följt mitt bloggande en tid är det ingen överraskning att ett av mina intressen är att tjäna pengar. Att tjäna pengar på nätet ser jag som en gren av detta intresse, snarare än en bisyssla som många verkar tänka.
Att tjäna pengar på internet kräver nämligen exakt samma saker som att tjäna pengar i ”den verkliga världen”, bara det att kapitalbehovet ofta är lägre. Med en e-butik kan man till exempel ha en mycket lägre lager- och butikskostnad samtidigt som man kan nå ut till en större marknad. Med en rätt typ av marknadsföring kan man också få långt fler kunder till långt lägre kostnad än konventionell reklam och annonsering kan leverera. Hur man når detta är just vad det här inlägget ska handla om.
När det handlar om internetmarknadsföring bör man som företagare nämligen inse att man i egenskap av just företagare är till viss eller stor del beroende av sökmotorer. Många företag klarar sig bra på att genom IRL-marknadsföring leda kunder till hemsidan, men de inser (eller borde åtminstone göra det) att man genom att ranka högt på utvalda sökord kan driva ännu mer trafik och därmed försäljning till siten. Som bloggare skiter man generellt i (jag gör det iaf) hur många läsare man har och hur de hittade hit, men som företagare är marknadsföring och marknadsandelar a och o.
Så hur marknadsför man sig genom en sökmotor? För det första: har man svenska kunder bör man foka på google eftersom det är de som är störst i vårt avlånga land. Har man även utländska kunder bör man se till både yahoo och bing.
Hursom, utöver att köpa sponsrade sökord (vilket kan vara både riskabelt och dyrt trots att det sällan är sämre än en tidningsannons) bör man ägna sig åt SEO. SEO står för Search Engine Optimization vilket enkelt förklarat innebär att man gör allt man kan för att sökmotorerna, i det här fallet då google, ska visa ens sida så högt som möjligt i resultaten kring vissa utvalda sökord.
Inom SEO finns det tre skolor: white hat, grey hat och black hat. De kallas så baserat på vilken färg en trollkarl hade haft på hatten om han tillämpade respektive teknik eller princip. White står naturligtvis för renskäggighet medan black står för fult spel. Det finns inga lagar som reglerar detta, utan det handlar helt enkelt om att följa de regler som branschen (i princip 90% sökmotorer och 10% utvecklare) satt upp.
Ett legitimt företag såsom mitt eget vill naturligtvis ägna sig åt white hat, då jag dels spelar med raka puckar, dels inte vill förlora några positioner hos google pga fusk. Men vad är då white hat-marknadsföring? Och var går gränsen innan det blir grått?
Ska jag vara ärlig så tycker jag att gränsen, efter många och långa eftersökningar, är flytande. Att köpa länkar är till exempel inte tillåtet, och det gör jag inte. Men att skaffa inlänkar själv, genom att exempelvis kommentera på olika bloggar och forum? Är det white eller black hat? Klart är, att om jag spammar en stor mängd bloggar och forum med nonsens och en massa länkar, så räknas det till black hat. Men om jag skriver en välgrundad och informerad kommentar, vad är det då? Marknadsföring, enligt mig. Essensen av marknadsföring är ju att föra ut sin produkt på en marknad. Och om marknaden är internet, var ska man då föra ut produkten om inte där?
Är det spam eller marknadsföring att bokmärka sin site på hundra olika bokmärkningstjänster i syfte att google ska se inlänkarna och räkna dem? Marknadsföring enligt mig. Detta eftersom allt man gör är att exponera sin produkt, inte olikt en radiojingel eller A-skylt. Skillnaden är kostnaden i både tid och pengar. Att bokmärka sin site manuellt kostar inget, men tar mycket tid i anspråk, att sätta upp en A-skylt tar nästan ingen tid alls men kostar pengar.
Är det spam eller marknadsföring att kommentera på bloggar och i forum med en länk till sin site i syfte att både driva besökare och få inlänkar? Marknadsföring enligt mig, av exakt samma skäl som det är okej att bokmärka sin egen site. Sålänge man håller det på en bra nivå och faktiskt bidrar till diskussionen med sina kommentarer och inlägg så gör man ju faktiskt bara det internet handlar om: att alla kan vara både producenter och konsumenter av information. Att spamma med skitkommentarer är dock självklart aldrig okej!
Är det spam eller marknadsföring att skapa en mängd olika bloggar med kopierat innehåll som alla länkar till min site i syfte att ge länkkraft? Spam och black hat enligt mig, då det knappast bidrar med något till den enorma organism som är internet.
Jag tror personligen att de flesta belästa inom SEO skulle hålla med mig om att det sista exemplet är black hat. Men de andra? Några säger garanterat grey hat. Ska man vara äkta white hat handlar det om att skapa innehåll som är så bra att andra människor marknadsför det upp till toppen av listorna.
Tyvärr är mitt intryck att sådant innehåll sällan ges den uppmärksamhet det förtjänar. Att göra ”smygreklam” och plantera länkar här och var är därför i mina ögon inget annat än att marknadsföra och föra fram ett budskap man tycker står sig i en digital värld full av briljans, skräp och brus. Vad tycker ni?
//J
Även jag har reflekterat över dessa olika hattar av varierande färg. Vilken nyans de har stämmer väldigt väl överens med vad mitt samvete anser vara okej, har jag insett.
Skapande av små, oseriösa bloggar enbart för att länka ifrån anser jag vara helt okej så länge man själv skapat materialet. ”Stjäl” man material från andra källor så känns det fel, och blir då i black hat i min bok. Att smyga in relevanta länkar till sina sajter i t ex bloggtexter är däremot smart marknadsföring.
Själv använder jag mig oftast bara av white & grey hat. Jag har spammat lite bloggar med inlägg, men då oftast med seriösa kommentarer så det inte smutsar ner bloggen i fråga.
Dock har jag märkt att jag hellre lägger ner många timmars jobb på att skapa en enda sajt med kvalitétsinnehåll än tio stycken små som egentligen inte tillför någonting, även om det kanske inte alls är lika lönsamt, iaf inte på kort sikt. Dock är målsättningen att besökarna skall gilla innehållet och rekommendera den till andra, snarare än enbart dra besökare från sökmotorer.
Jag har gått ifrån strikt att försöka få organisk trafik till att bredda min egen horisont något den senaste tiden. Anser att det nästan är omöjligt att få igång en viral spridning av riktigt nischade sajter. Snarare handlar det om försöka göra något bra för att därefter ge lite inlänkar EFTER man har fått en del trafik. På så vis riskerar man inte för mycket även om man är lite grå i kanten. Även de bästa seo-experterna skapar egna länkar på olika vis i början tror jag…
Herr K & websimo: Tror ni har en bra poäng i att färgskalan skiftar utifrån vilka glasögon man själv har på sig. Att skapa inlänkar är ju i mångt och mycket vad SEO-killarna sysslar med, så visst kan det anses räknas till whitehat.
websimon,
de allra flesta seo-experter har sina egna länknätverk av varierande storlek och kvalité.
När man kikar på en del optimeringar KAN man hitta på dessa nätverk, och som ny så kan man lära sig extremt mycket.
Det finns dock tekniker för att ”gömma” sitt nätverk, men ändå ge ut länkkraft från det nätverket ;-)
Patrik: Jag visste inte att det fanns sätt att gömma länkbygget men det förklarar en del rätt märkliga saker som jag ibland har upptäckt då tex en sida som har 0 inlänkar kan toppa serpen. Visserligen kan det vara urgamla domäner som vinner på den saken men då det är väldigt nischat så tror jag inte det. Har du något tips på hur man själv kan dölja sitt länkbygge?
För övrigt har jag hittat en del intressanta folk att ”ta rygg på” när det gäller att hitta intressanta länkmöjligheter. Ibland kan det ju vara rätt enkelt att liksom ”follow the linkrabbit”
he, he … tror det finns ett inlägg på SEO-forum där jag ”tipsat” om hur man kan göra för att gömma sitt länknätverk … men kort:
– indexera inte sidorna du använder för att bygga ditt länknätverk på
– ”the Power of Pyramid Linking”
Kika in vad ”piller och spel”-killarna/tjejjerna gör, så får du reda på vad som funkar för …
Fullständig strikt white hat anser jag omöjligt. Självklart vore det idealiskt om webben funkade på det sättet.
För mig personligen är gränsen att inte använda automatiserade processer för kommentarer och skapa innehåll.