Tankar kring rättsröta

Nu ska vi se. Dagens Nyheter kom idag för en gångs skull med dagens nyhet. Och det är inte att en engelsk matkritiker har skjutit en babian, för Guds skull folk, han är engelsk. Det är inte heller att Mona Sahlin sätter jobben först, för Guds skull folk, hon är sosse.

Nej, Dagens nyhet är utan tvekan den här. Ja, klicka loss och läs om svärmodern som hyrde in två killar för att misshandla sin svärson. Skälet till att hon ville att ”han skulle tillbringa lång tid på sjukhus och inte kunna tala”, var dels att hon inte ville ha honom som svärson, dels att hon tyckte att han la sig i hennes affärer. Kärlek.

Men till saken. Killarna gick till polisen. Jag vet inte om de fick kalla fötter eller om de bara ville sätta dit kärringen. Men de spelade in samtalen med henne, och gick till polisen. Fallet hamnade i tingsrätten, och de vanligtvis så inkompetenta gubbarna där dömde kvinnan till ett halvår bakom lås och bom.

Fallet överklagades dock, såklart eftersom alla fall i Sverige överklagas, till hovrätten som friade kvinnan. Friade. Skälet var att hovrätten utgick från att männen aldrig hade tänkt genomföra misshandeln, och risken för att brottet verkligen skulle begås alltså var låg.

Det här leder ju till en del rätt intressanta tankar.

– Att bli dömd för något i Sverige är nästan omöjligt.

– Att bli friad från en anklagelse spelar dock ingen större roll, eftersom samhället ändå aldrig slutar döma en.

– Är det inte dags att skrota tingsrätten i brottsmål nu? De kan gärna få döma i tvister, skattemål och ARN-ärenden som har spårat ur. Men när hörde man senast talas om en grov våldsbrottsling som fälldes i tingsrätten och bara accepterade sin dom utan att överklaga?

– Tingsrätten har tidigare visat sig fullständigt inkompetent när det gäller fildelarmål. Å andra sidan har hovrätten diskat sig själv när det kommer till våldtäktsrättegångar. Vem är det som säger att medborgarskipad rättvisa är sämre? Blås liv i den klassiska pöbeln I say.

– Okej, det kanske var att gå lite långt, men vadå.

– Nästa gång jag blir stoppad av polisen kan jag lika gärna försöka muta dom, eftersom risken för att de ska ta emot mutan är nästan obefintlig.

– Själv är bäste dräng. Denna gyllene regel kan numera även appliceras på svärsonsmisshandel.

//J

Tillägg: Ytterligare tanke: Det här borde innebära att tossan som anstiftade Sturebymordet rimligtvis borde frias, eftersom hon knappast hade kunnat räkna med att pojkvännen verkligen skulle begå mordet.

2 svar på ”Tankar kring rättsröta”

  1. Grenfelt, du är en fena på att skriva. Varför har det då blivit så här. Har själv en gång i tiden suttit som nämndeman och kan konstatera att vi alla är bara människor. En av de viktigaste hörnpelare i en demokrati är ett fungerande rättsväsende och det haltar betänkligt i vårt land. Jag hade tidigare idag besök av 2 poliser som åker runt till näringsidkare och presenterar sig. Vi har en massa ambitiösa sympatiska människor i vårt rättsväsende som gör sitt jobb, men det räcker inte när systemet inte längre fungerar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.