Tankar kring affiliateprojektet

Ibland är det kul hur saker och ting blir. Ni som har läst den här bloggen ett tag minns kanske att jag satte upp ett projektmål i början av september för en affiliatesajt som hette Hälsoprodukter? De olika målen var rejält ambitiösa av två anledningar: dels hade jag projektet som skoluppgift och läraren nöjde sig inte med mindre, dels sätter jag hellre för höga mål än för låga.

Glädjande nog såg jag igår (tack Simon för att du hojtade) att Hälsoprodukter äntligen hade nått förstaplatsen i Google, dagen före redovisning. Det är faktiskt välförtjänt, jag har jobbat hårt med både SEO och innehåll. Men det är nog ändå too little too late.

Idag är det dags för wrap och redovisning av projektet, åtminstone i skolan, och jag kan utan att blinka säga att jag är grymt besviken. Mina mål byggde till stor del på siffror från Google Keywords, men någon gång i oktober kom en uppdatering och helt plötsligt hade antalet sökningar på ”hälsoprodukter” skrivits ned från någonstans kring knappa 500 till 200. Katastrof såklart. Konverteringen på den lilla trafik som funnits har inte heller varit bra, kanske har jag prioriterat mycket och informativt innehåll (bra för Google) över säljande innehåll (bra för försäljningen).

Det här skulle bli min första riktigt stora affiliatesajt, något som drog in riktiga kulor istället för fickpengarna man får från AdSense. Tyvärr kan jag säga att min tilltro till affiliateprogram och den typen av affärsmodell blivit allt mindre under projektets gång: jag hade tjänat mångdubbelt mer på att sätta in adsenseblock på sidan.

På ett sätt handlar det om etik och någon slags arbetsheder också. Jag skriver seriösa och väl underbyggda texter, och har svårt för tanken att någon ska kunna annonsera för skitprodukter bredvid dem. Å andra sidan lägger jag ner mycket tid på att skriva, och jag vill ha betalt.

Knepigt värre det där. Det bästa vore förstås att kunna sälja fast annonsplats på sidan men några sådana förhoppningar har jag inte riktigt. Jag lär väl ge det några månader till på toppen, men blir det inte bättring lutar det åt att jag kör adsense istället, alternativt säljer hela klabbet.

Vad tycker ni man borde göra? Och vad använder ni i branschen, adsense eller affiliateprogram eller kanske både och?

//J

15 svar på ”Tankar kring affiliateprojektet”

 1. Tyvärr är det mer regel än undantag att siffrorna Google ger är felaktiga. Jag går än idag och grämer mig över att 300 000 påstådda besökare visade sig vara närmare 300 när jag väl tog en förstaplats. Kanske skulle du kunna använda den som samlingssajt i samband med att du siktar på relaterade sökord såsom ”kreatin”. Inte minst skulle du tjäna på att antingen göra sajten mer personlig och få återkommande besökare eller att lägga in mer reklam och fokusera på att konvertera. I dagsläget känns Beauty Planet inte relevant och övriga reklamen är väl dold.

 2. Pingback: Tweets that mention Tankar kring affiliateprojektet | Grenfeldt -- Topsy.com
 3. Ta lärdommarna och ge dig på nästa projekt. Välj ett segment som är lönsammare även om det tar längre tid att nå toppen!

 4. Tack Åke. Jag kanske redovisar mer i ett framtida inlägg, men de har hittills inte varit något att hänga i julgranen tyvärr.

  Stefan: Du har helt rätt i att jag måste förändra något. Har jobbat på att göra sajten så proffsig och seriös som möjligt men uppenbarligen har det inte funkat – än. Därav ”dold” reklam – jag har verkligen försökt att inte vara säljande utan mer tipsande. Men du har rätt, något måste göras.

  Christian: Tack! Vi får se om jag orkar ge mig in i affebranschen igen. =) Isf kan det kanske bli spel och dobbel som det så vackert heter.

 5. En tanke in i dina förändringar.
  Just ordet hälsoprodukter söker man kanske inte på när man ligger nära ett köp. Då söker man istället på en fras ”närmare köpet”. Tex ”bästa kosttillskottet vid styrketräning”. Så jag tror inte att du kommer få så många sales via dem som söker på ”hälsoprodukter” helt enkelt. Däremot har du ju rätt många innehåll i undersidor som kanske kan vara intressant att optimera mot vissa fraser/sökord. Ge inte upp än, man måste jobba på ett tag innan man hittar guldorden/fraserna som man vill optimera mot!!
  Grymt bra jobbat annars att toppa serpen!

 6. Ett annat trix som man kan göra är att köpa en kampanj via adwords på ordet hälsoprodukter bred matchning, Google kommer då skicka trafik med allt som är synonymt med hälsoprodukter, mäta och sen bara köra optimering. Websimon har helt rätt attt det gäller nå köparna i deras väg till ett köp.

  Exempel på ord som är bra för att nå köpare är: billigast, billiga, erbjudande, gratis, gratis prov, köpa, köpa online, beställa på nätet, vad kostar, postorder, beställa.

  Exempel på vägledande tilll köp: Bästa, rekommenderade, test, utvärderad, undersökning, råder bot på, mot sjukdom X etc.

  Ge inte upp ännu. Jag vet inte om du kör WP på din plattform kolla efter plugins som kan hämta produktfeeds direkt från affiliate nätverken.

 7. Jag tror att anledningen till att du hade tjänat bättre med adsense är du hälsoprodukter främst är en typ av informationssida även om jag ser att avsikten är sälja produkter. Affiliatesidor som tjänar bäst är de sidor fångar upp extremt kvalitativ trafik. Tex ”Billigt webbhotell”, ”Köpa webbhotell”, ”Köpa kosttillskott” etc. Trafik från användare som är benägna att köpa något direkt.

 8. I efterhand när jag läser övriga kommentarer ser jag att min kommentar var överflödig.

 9. Eftersom jag själv är nybörjare har även jag mycket att lära. Dock gav websimon mig samma tips som till dig angående en sajt, och visst märker jag en skillnad. Det gäller att inte vara för ”generell” utan satsa på den trafik som redan är ute efter att köpa (precis som Kim skriver). Så få klick som möjligt till köpet så nappar folk snabbare.

  Grattis dock till förstaplatsen, det är en bedrift om inte annat!

 10. Trist att det inte gått som du ville! Jag har som vanligt inte ens någon aning om vad affil… grejen är. men hoppas du kan hitta på nån lösning! (Och jag stödjer din tanke om att inte vilja ha oseriös produktreklam på en seriös sida, det drar ju ner trovärdigheten apmycket)

 11. websimon, Kim, herr K: Ja ni har helt rätt. Stort tack för era kommentarer, ibland blir man fartblind och missar det uppenbara. =)
  Åke: Tack för exemplen, guld värda!

 12. Jag gjorde en ”optin” mot din lista … men … det kom ”sporadiska” emails …

  Hade tänkt kommentera det innan, men av någon anledning ”föll det bort”.

  Det gick alldeles för LÅNG TID mellan de olika skicken.

  Så här ser t ex ofta mina follow-up sekvenser ut:

  * Email 1 – Dag 0
  * Email 2 – Dag 1
  * Email 3 – Dag 2
  * Email 4 – Dag 3 – 5
  * Email 5 – Dag 5 – 7

  etc

  Där emellan blir det en del ”broadcasts” och där behöver jag förbättra mig själv. 2 – 3 st/vecka, broadcasts som försöker ”splitta listan”. De som inte gillar det man skriver vill man snabbt som ögat få bort från sin lista (de kommer inte öppna mailen ändå, är bara dödvikt och försämrar viktiga siffror), till förmån för de som ”gillar det man skriver”. DE sista, de kommer även köpa det du sedan rekommenderar …

  Ge inte upp, hitta andra produkter att marknadsföra. Du har nu en bra SERP-placering, tänk vilka andra ”sökord/sökfraser”, närmare ”köp”, du kan optimera undersidorna för

 13. Tack för input Patrik! Jag satsade på ungefär ett mail i veckan i början, sedan har projektet faktiskt fallit mellan stolarna lite och jag funderar på att helt lägga ner nyhetsbrevet. Antalet prenumeranter gör det inte värt mödan.

  Får se hur jag utvecklar Hälsoprodukter framöver, visst är det kul att nå 1 i serpen men ROI är så låg att det inte ens är roligt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.