Svar på tal

Ni vana läsare har säkert märkt att jag inte direkt brukar gödsla med inlägg under helgerna. Igår fick jag dock fått ett par kommentarer som fått mig att göra ett undantag. På ett nyligen publicerat inlägg om min e-butik Koppargruvan fick jag två kommentarer från ”Crobbe” som jag känner förtjänar ett svar. Jag vet vem ”Crobbe” är då vi haft mailkontakt, men eftersom han valt att kommentera med alias ska han få behålla sin anonymitet. Kommentarerna löd som följer:


#1: ”Tjena Jonas.

Crobbe här;-)

Trots våra (mest mina) skärmyttslingar (stavas det så, haha) så är jag på ett sätt glad att det går bra för koppargruvan MEN, som Tony Irving skulle ha sagt så är det ingen bra investering att köpa till dina priser och att säga det till kunder är helt enkelt att ljuga rakt av.

Jag vet att du har utlägg för dina beställningar, (jag med, ibland), frakt, tull, postens tillkommande avgifter, momspåslag samt en liten vinstmarginal.

Grejen är den att du skulle kunna sälja det mesta av vad koppargruvan har att erbjuda som t ex affiliate och tjäna på det den vägen men ge kunder chansen att köpa grejorna till vad du ger för dom;-) och beroende på orderstorlek, t o m billigare.

Antingen gör du det eller också kommer jag att launcha en kampanj för billigt koppar, så är det. Jag är nog en så länge den enda affen i Sverige och har inte gjort något med det, ännu, men vi får se.

Du, och alla som läser detta ska veta att jag verkligen BRINNER för koppar som investering, jag kan nog t o m ha Sveriges största privata kopparsamling om vi snackar koppartackor och kopparmynt (ca 3,9 ton sist jag räknade över innehavet;)”

#2: ”Och bara så att du vet så är det inte bara koppargruvan som är i min skottglugg. Jag brinner för silver investeringar också, och att köpa silver från t ex Svenska Liberty Silver är en mycket dålig idé om man ska investera i silver.

Vad som behövs är att få folk medvetna om hur och framförallt var man kan göra en bra fysisk koppar/silver investering, hmm, en bra bloggidé kanske:-)”


Här följer ett öppet svar till ”Crobbe”.

Hej Crobbe,

Redan i ditt första stycke kallar du mig lögnare. Det är ett mycket allvarligt och i mina ögon kränkande påstående när du säger att jag ljuger för mina mottagare och kunder. Då en stor del av mitt företags rykte är sammankopplat med mitt eget är jag mycket mån om att vara ärlig, rak och öppen i min kommunikation utåt, och jag skulle aldrig ljuga för att tjäna pengar! Jag menar att koppar kan vara en bra investering (något du verkar hålla med om), mina kunder väljer att köpa till de priser jag sätter. Vem är du att kalla mig lögnare? (Och vad en dansdomare på teve har med saken att göra är, milt sagt, ganska oklart.)

I nästa stycke skriver du att du är medveten om att jag har utgifter för min verksamhet, och att du också har det ”ibland”. För det första antar jag att du med ”ibland” syftar till att dina beställningar då och då tar sig igenom tullen utan tullavgift och importmoms, har jag rätt tro? Du ska veta att detta lilla ”kryphål” försvinner om du vill driva företag. För det andra så tycker jag att det är mycket underligt att du angriper min affärsmodell och prissättning när du verkar vara fullt medveten om de utgifter jag har, samt att jag dels måste ha ett momspåslag, dels att jag tar ut en liten vinstmarginal. Denna vinstmarginal används för övrigt för att expandera verksamheten. För att kunna försörja mig på Koppargruvan skulle jag behöva öka försäljning tjugofalt, så idag är verksamheten inte särskilt vinstdrivande.

I ditt tredje stycke anser du (enligt min tolkning) att jag istället borde vara affiliate för mina leverantörer och sälja produkterna vidare utan vinst. Saken är den att jag inte har något intresse av att vara affiliate åt mina leverantörer. Genom att själv stå för risker med import, frakt, försäkringar, garantier och dessutom erbjuda tjänster som  ångerrätt, snabb säker frakt, snabb personlig service och helt enkelt svenskt rättsskydd för mina svenska kunder känner jag att jag kan erbjuda ett mervärde i min verksamhet som en affiliate aldrig kan.

Ditt fjärde stycke tycker jag är lika osympatiskt som ditt första. Det ger nästan intrycket av ett hot (”om inte du gör det här så kommer jag att…”), men jag väljer att tolka det som att du kommer att bli min konkurrent. Det är synd, jag samarbetar hellre med folk än konkurrerar med dem. Du nämner dock inget om detta i dina kommentarer och verkar mer vara inställt på att kriga om denna extremt lilla svenska marknad än att försöka utöka den. Jag välkomnar dock all konkurrens då den ger människor inte bara möjligheten att välja utifrån pris, utan även från kvalitet, service och personlig smak. Jag välkomnar speciellt konkurrens som jag får veta om i förväg, så tack för det.

Du skriver sist av allt i din första kommentar att du har 3,9 ton koppar hemma. Jag vet inte om du gör detta för att skryta eller visa på hur rik du är, men personligen är jag inte särskilt imponerad. Jag har aldrig förordat att koppar ska ta en större andel i investeringsportföljen än ca 10% av ädelmetalldelen, som i sin tur bör vara ca 10% av totalvärdet. Att ha 3900 kilo koppar i egen förvaring känns nästan lite knasigt. Eller så äger du en skrotfirma…

Mitt intryck av dina kommentarer är att du faktiskt är en seriös investerare i koppar, och det är kul. Men jag får också känslan av att du är bitter för att någon annan hann före och faktiskt tjänar pengar på något du vill vara ensam om. Tro mig Crobbe, mina marginaler är inte fantastiska. Det borde du veta, om du har så bra koll på prisbilden för koppartackor och kopparmynt. Och om du ska konkurrera med Koppargruvan lär du vara tvungen att göra det genom ett eget företag om du inte tänkte begå skattebrott. Det ska isf bli intressant att se hur du klarar av att konkurrera utifrån ett prisperspektiv när du ska betala moms på din försäljning och skatta nästan 60% av din vinst.

Vidare kan man undra om du attackerar även ditt lokala fik med samma budskap. De tar ju trots allt 25 kronor för en kopp kaffe som max kostat en femma att köpa in, mala, brygga och hälla upp. Eller din pizzeria som tar varor för en tia, slänger dem i en ugn och säljer dem för 60 spänn. Eller leksaksbutiken där du bor, som köper in leksaker från Kina, sätter upp dem i en hylla och säljer dem för tre gånger inköpspriset. Visst får du gärna försöka sälja koppartackor till svenskarna, jag välkomnar alla som kan sprida denna investeringsform! Men att gnälla på att jag försöker göra en vinst är bara pinsamt. Och att kalla mig lögnare är oförlåtligt.

//J

12 svar på ”Svar på tal”

 1. Haha han måste ju skämta! Ta inte åt dig av vad sånna där skriver, dom fattar inte hur det är att ha ett företag. 4ton koppar i källarn, jisses…

 2. Vilken clown. Du är fortfarande min go-to-guy gubben, ses vi nåt mer i sommar?

 3. Jonas, kan du med handen på hjärtat säga att en 1 Oz Koppartacka för 60:- är en bra INVESTERING?

  Det är det det hela handlar om.

  VEM SOM HELST kan t ex beställa direkt från CMC mint och därmed bli av med mellanhanden (koppargruvan.se) och därmed göra en mycket bättre investering.

  Det skulle nog Robin och MIke också göra om dom visste detta, men, men, clown I am i såna fall.

  Vill folk betala överpriser och därmed göra en dålig investering, för det är det, så får dom väl göra det men det blir inte lätt den dag dom ska sälja sina innehav, för du köper väl inte tillbaka dom?

 4. Eller vem skulle inte köpa t ex en kilotacka från ”Den Riktiga Koppargruvan”;) för mellan 250-300:- med alla avgifter betalda.
  Då pratar vi helt plötsligt en bra investering då vi snackar om i runda slängar 40-50% BÄTTRE prisbild.
  Jag säger inte att du ljuger direkt för dina kunder men indirekt så blir det så i o m att du förespråkar koppar som investeringsform och sen samtidigt vill att folk ska köpa kopparn utav dig. Det är en mycket dålig investering hur mycket du en argumenterar för det motsatta, du vet det, jag vet det.

  Jag har inget emot dig eller koppargruvan överhuvudtaget, jag är dock emot det faktum att säga att koppar är en bra investering och sen sälja till ett pris (vilket du ju måste, jag vet) som gör det till en mycket dålig investering vilket också gör att jag ifrågasätter affärside´n som du ju egentligen har snott från Nate Boyer och gjort om till din Svenska sida så att säga.

  Ja, ja, Jag ska inte bråka mer, jag önskar dig lycka till

 5. Sen behöver jag inte direkt ett företag för att konkurrera med Koppargruvan då det inte är av mig folk skulle handla utan dom skulle handla direkt med en eller flera utav dina egna leverantörer och därmed få ett mycket bättre pris eller ska vi säga göra en mycket bättre investering

  Nog om detta, ha en trevlig sommar.

 6. Crobbe: Jag ska fatta mig kort.

  1. Jag har aldrig hindrat någon annan från att köpa från mina leverantörer. Men att göra detta innebär minimiköp (minst 25 1 oztackor hos CMC tex), egna fraktkostnader, egna tull- och momsavgifter (vilket inte gör investeringen så guldkantad som du påstår), risk vid transport, lång frakttid och att man antingen måste ha PayPal eller lämna ut sitt kreditkortsnummer på internet.

  2. När man behöver framhäva att man inte har något emot någon, är ofta sanningen den motsatta. Du anklagar mig dessutom för att ha stulit en affärsidé (som går ut på att importera saker och sälja dem vidare, inte en direkt unik idé kanske) vilket naturligtvis är helt absurt.

  Sammanfattningsvis har du nu kallat mig för lögnare, kallat min verksamhet för lurendrejeri och anklagat mig för idéstöld. Jag känner mig djupt personligt förolämpad men vill ändå tacka dig för att jag fått en chans att slipa på mina egna argument, och önskar dig lycka till med din framtida affiliate-verksamhet.

  Mvh

 7. Håller med om bra svar på tal. Att det är bättre att köpa direkt från leverantör innebär inte att det de facto är ett dåligt alternativ att handla från en distributör.

  Jag vet vilka omkostnader du Jonas, har i din verksamhet. Samma sak gäller för Liberty Silver (som jag sett en del personer på nätet snacka ner), vilka tvingas dras med 25% moms här i Sverige. Denna kostnad går ju inte att komma ifrån. Billigare alternativ finns dock ute i världen, men då kan det som du säger vara lite si eller så med villkoren, samt oftast både längre leveranstid och högre fraktkostnader.

  Samtidigt förstår jag inte varför dyrare butiker inte skulle ha något existensberättigande (som innehållet i mailet kan tolkas som), bara för att billigare alternativ finns. I slutändan är det upp till var och en var man vill handla, och inhemska butiker passar kanske många kunder bättre tack vare högre säkerhet, mindre minsta orderstorlek mm.

 8. Det håller jag fullt med om Herr K, men om man nu ska investera i t ex silver, som du tar upp, varför köpa silver som är belagt med 25% moms + vinstpåslag när man hur lätt som helst kan beställa sitt silver från T ex Tyskland där dom endast har 7% moms?

  Och beställer du inom EU så är det ingen tull på silvret, det skickas hem till din dörr, försäkrat, med bud och tar i dagsläget ca 3 dagar, säkrare kan det knappast bli. Jag skulle nog nästan kunna påstå att det är säkrare att få något skickat med någon utav dom stora fraktaktörerna än med Svenska posten.

  Minst 18% högre inköpspris, när det handlar om investering i silver är ENORMT mycket pengar som man i princip ger bort.

  Folk tycks tro att det är belagt med stora risker i o m att man beställer saker utomlands, vilket det inte är. J beställer ju sin koppar utomlands, är det helt plötsligt säkrare för honom att beställa från USA och ev betala med bankkort än för någon annan?

  Jag vill bara ha igång en diskussion.

 9. laura: Tack!

  Herr K: Bra kommentar, huvudet på spiken!

  Crobbe: De högre fraktbeloppen nämner du förstås inte, de passar inte in. Självklart är riskerna högre när man beställer från utlandet, man skyddas inte av samma regelverk och jag är nog inte den enda som upplevt strul när jag beställt saker från USA, UK och Kina.
  Jag förstår att du vill ha igång en diskussion, och först tänkte jag att du var en missnöjd privatperson som behövde bemötas sakligt. Nu har jag förstått att du är en konkurrent som vill få så mycket gratis uppmärksamhet som möjligt i min blogg. Jag tar gärna en diskussion, men min blogg är ingen reklampelare. Alla kommentarer du i framtiden har om koppar och silver bör därför skickas direkt via mail till mig: jonas@grenfeldt.com så fortsätter vi diskussionen där. Tack på förhand, jag hoppas du förstår att utrymmet jag redan givit dig är mer än generöst.

 10. Ok, no problem.

  Men du har fel, jag är ingen konkurrent, jag pratar ur och från en investerares perspektiv och ögon, inget annat.

  Ha det.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.