Strategi för e-marknadsföring. Del 3: Sökmotorer

Serien om en strategi för ett företag som vill optimera sin närvaro på nätet fortsätter idag med

Del 3: Sökmotorer

Jag har ju redan tagit upp sökmotorannonsering i det förra kapitlet, så det här får handla om något ännu viktigare: SEO. De finns en tydlig skillnad i intresse från en sökmotorbesökare mellan organiska sökresultat och ads: organiska resultat lästes av minst dubbelt så många som de sponsrade.

SEO

Organiska sökresultat är de resultat sökmotorn väljer att visa baserat på den sökning man gjort, och dessa är i sin tur rangordnade utifrån den relevans sökmotorn har tilldelat dem. Relevansen avgörs i sin tur av en hemlig algoritm som tar hänsyn till över 500 miljoner variabler och två miljarder termer.

En del av dessa variabler, som domännamn, antalet inlänkar (sidor som länkar till ens egen sida), länkrelevans (är det relevanta sidor som länkar till en?) och bra HTML-kod är allmänt kända medan många är okända. Då ens position i sökresultaten bevisligen kan ha en stor inverkan på antalet besökare är SEO ett viktigt inslag i varje företags nätstrategi (eller borde åtminstone vara). Det finns också ett antal företag som erbjuder SEO-tjänster för företag som inte besitter den kompetensen inhouse.

Framtiden för sökmotorer

Att sökmotorer kommit för att stanna är det nog ingen som tvivlar på. Ingen vill nog gå tillbaka till att memorera de femtio viktigaste URL:erna eller ha dem på en lapp bredvid datorn, och dessutom sakna möjligheter att hitta nya favoritsidor. Vilka sökmotorer som blir dominerande är dock mer osäkert. Idag är Google en gigant med en marknadsandel på 65 %.  Google och de fyra andra stora sökmotorerna (Yahoo, Bing, AOL Search och Ask.com) delar tillsammans på 95 % av kakan. Det är dock en bild som kan och lär förändras.

Tidigare i år lämnade Google Kina på grund av censur. Landet är förstås en potentiell jättemarknad som idag domineras av sökmotorn Baidu. Men då den digitala världen är mer eller mindre gränslös anser jag att det mer handlar om vilken teknik och vilka tjänster sökmotorerna kan erbjuda.

De senaste åren har Google varit störst tack vare en patenterad och effektiv algoritm, men frågan är hur länge det räcker. Utöver sökfunktionen erbjuder de flesta sökmotorer även andra tjänster som gratis mail, konton, webmasterverktyg osv, något jag tror kan ha viss påverkan på populariteten.

Även andra typer av sökfunktioner testas regelbundet. Google har till exempel en funktion som sparar tidigare sökningar och med dem som bas visar ett sökresultat som är skräddarsytt utifrån ens personliga intressen. Naturligtvis har det uppstått diskussioner kring den personliga integriteten tack vare detta. Man har även testat sociala sökningar där man i vanliga sökningar kan få fram material och innehåll som ens vänner (Google Friends) har skapat.

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.