Nu har jag skrivit en hel del om de fyra kanaler jag anser kan hjälpa ett företag att skapa en stabil, ärlig och genuin närvaro på nätet. Men teori är förstås värdelöst utan praktik, och idag ska det handla om att sammanfatta de tidigare delarna till en e-strategi som kan implementeras. Detta är förstås ingen lätt uppgift, då strategier behöver vara unika och utgå ifrån det företag de ska gälla, men som generella riktlinjer tycker jag att nedanstående fungerar. Om någon skulle vilja bolla detta ytterligare utifrån ett enskilt företagsperspektiv så är det bara att höra av sig!
Del 5: Från ord till handling, en e-strategi för företag
Att marknadsföra sitt företag handlar enligt mig lika mycket om att dra besökare och skapa försäljning, som det handlar om att långsiktigt bygga upp ett starkt förtroende för varumärket. Holistisk marknadsföring är ett koncept i vilket man jobbar för att knyta samman relationsmarknadsföring, integrerad marknadsföring, intern marknadsföring och socialt ansvarstagande marknadsföring.
Oavsett vilken bransch man befinner sig i eller vilken produkt man säljer är det alltså viktigt att fundera över vilken image man vill projicera utåt. Därefter anser jag att man bör dela upp sina aktiviteter i reklam som syftar till att öka besökarantalen och försäljningen, och kundkontakt som syftar till att bygga varumärke. Beroende på vilken bransch man befinner sig i lär marknadsföringen variera en hel del, framför allt beroende på om man säljer B2B eller B2C: säljer man stålbalkar till oljeplattformar är det förmodligen pengar i sjön att köpa annonsplats på en modeblogg.
Det är också svårt att kvantifiera och mäta marknadsföring. Två vanliga sätt är Click-through rate och ROI. Click-through rate visar andelen av de konsumenter som exponerats för en marknadsföringsaktivitet, som faktiskt agerar. Detta begrepp är vanligt vid nätannonsering och mäter CTR genom att dividera antalet klick på en annons med antalet visningar. Procentsatsen är CTR. ROI står för Return On Investment och visar hur många kronor man får tillbaka på en investerad krona. När det kommer till marknadsföring handlar det förstås om vilket marknadsföringsalternativ som är mest kostnadseffektivt.
Apps
Detta område av marknadsföringen är extra beroende av vilken bransch man verkar i och vilken produkt man säljer. Men säljer man mot privatkunder anser jag att appar kan vara bra och effektiv marknadsföring. Det finns flera alternativ för hur man kan använda appar:
- Ett alternativ är att skapa en app som ger konsumenten möjlighet att köpa ens produkter.
- Ett annat är att sälja en app som kanske inte är direkt förknippad med ens produkt, men ändå har något med den att göra.
- Ett tredje alternativ kan vara att ge bort en app i varumärkesbyggande syfte.
Oavsett vad man väljer tror jag dock att det är svårt att göra något annat än att stärka sitt varumärka samt bygga goodwill och förtroende med hjälp av appar. Om inte affärsidén är att skapa och sälja appar, förstås. Då är försäljning ganska viktigt.
Ads
Ads är som sagt den vanligaste arenan för CTR-mätning, men även ROI är vanligt förekommande. Enligt en del undersökningar är varken banners eller spammail särskilt effektiva (även om jag vet många som visar mycket högre resultat än de redovisar), medan annonser i nyhetsbrev och PTC-annonser visar bra statistik. Dessa två marknadsföringskanaler visar också bäst ROI enligt författarnas uppskattningar.
Jag anser att det vore dumt att förkasta kanaler som visar både högst CTR och högst ROI, så ads-delen av företagets nätsatsning bör bestå av just Search Engine Ads och gärna också ett frivilligt nyhetsbrev. Nyhetbrevet är också ett utmärkt verktyg för att fånga upp potentiella kunder som inte köpte första gången men kanske gör det på tredje försöket.
Sökmotorer
Då vi redan fastställt att Search Engine Ads ska användas handlar företagets övriga sökmotorsatsningar uteslutande om SEO. Jag ser det som ett absolut minimum för ett seriöst och satsande företag att vara på Googles förstasida på utvalda nyckelord (exempelvis företagsnamnet och produkten man säljer). Jag har själv märkt vilken skillnad det är mellan att ligga på elfte och tionde plats i ett sökresultat, och ett referenscase som SEO-företaget Pineberry på sin hemsida visar att man med hjälp av SEO kan gå från 100 träffar i månaden till 13 000 på bara ett år.
Sociala medier
Om Ads och Sökmotorer syftar till att öka försäljningen, så handlar sociala medier definitivt om att bygga varumärke. Strategin för företaget är att finnas på åtminstone Facebook och Twitter. Vidare kan man ha en företagsblogg (naturligtvis beroende på vad det är man säljer) och i viss mån försöka kontrollera den information som finns om företaget på Wikipedia och andra sociala plattformar.
Man bör även göra en sökning bland dessa plattformar och Googla sitt företagsnamn minst en gång i veckan, men gärna en gång om dagen, och bemöta alla åsikter som finns oavsett om de är bra eller dåliga. Vill man vara före sin tid ska man naturligtvis redan nu börja agera CSR-mässigt.
Det var det gott folk, kommentera gärna!
//J
Söker man på företagsnamnet så ska det bara finnas positiva åsikter på de 10 första eller helst 20 första träffarna, se till att putta bort negativa åsikter med hjälp av utvalda bloggare eller egna sajter.
Fredrik: Jag håller helt och hållet med, negativa omdömen på förstasidan gör stor skada! Men det är förstås bäst om företaget bedrev sin verksamhet på ett sätt som inte genererade negativ feedback. =)