Strategi för e-marknadsföring. Del 2: Ads

Min serie om e-marknadsföringsstrategi för företag fortsätter idag med

Del 2: Ads

Ads, eller online advertising, omsatte $24,5 mdr år 2009, en gigantisk summa men ändå inte ens 10 % av den totala annonsmarknaden. Även om online-annonsering är på frammarsch, är det fortfarande en liten del av kakan.

Ads finns i en mängd olika former:

  • Display ads: Gamla hederliga banners och pop-ups.
  • Rich media ads: Banners i java eller flash som tillåter animation etc.
  • Video ads: Visas innan eller under en video. DN har till exempel reklam före sina filmsnuttar, medan YouTube lägger in reklam under filmen.
  • SE ads: Search Engine ads, eller sökmotorsannonser, som visas i samband med sökresultat. Google AdWords är ett bra exempel.

Utöver det finns även annan marknadsföring som till exempel sponsrade länkar, sponsrade inlägg på bloggar, affiliatesidor osv, men jag fokuserar på kärnan som ju är just ads.

Så hur fördelas pengarna? Jo, SE ads får hela 48,8 %, Display ads får 18,9 %, Rich media belönas med 6,9 % och Video ads får 4,2 %. Klar ledning för sökmotorerna alltså, och man måste fråga sig varför.

Varför Search Engine Ads?

Jag tror att skälen till sökmotorernas annonseringsframgångar är tre.

  1. Mängden trafik: Mellan tio och 15 miljarder sökningar görs på sökmotorer varje månad bara i USA. Annonsering handlar om att synas där kunderna finns, och uppenbarligen finns det många kunder på de större sökmotorerna.
  2. Relevans: Sökmotorerna hanterar annonserna med algoritmer som gör att ens egen annons bara visas när någon sökt på ett flera angivna nyckelord. Det gör att man kan styra annonseringen mot en redan intresserad målgrupp: söker man efter något är man förmodligen intresserad av det!
  3. PTC: Sökmotorerna tillämpar PTC – Paid to Click, vilket innebär att man som annonsör bara betalar om/när någon klickar på ens annons. Till skillnad från banners som ibland säljs med motiveringen att de skapar varumärkesexponering ger PTC-annonser både det och besökare till hemsidan. Det är helt enkelt en attraktiv annonsmodell och personligen förstår jag inte att den inte är standard.

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.