Strategi för e-marknadsföring. Del 1: Apps

Jag har en saftig hemtenta och ett stockholmsbesök att fylla den här veckan med, så bloggningen får tyvärr stå tillbaka lite. Jag kommer dock under veckan att publicera en liten företagsstrategi för e-marknadsföring som tar upp de fyra möjligheterna apps, ads, sökmotorer och sociala medier som jag har jobbat på. Den bygger lika mycket på fakta och förhållanden inom dessa områden idag som mina egna spekulationer kring framtida trender så välj och vraka: kanske hittar du något matnyttigt.

Del 1: Apps

Apps, eller applikationer, eller appar är enligt Wikipedia

”en typ av datorprogram som fyller ett direkt syfte för användaren. […] Termen brukar användas i motsats till exempelvis operativsystem och programmerings- och administrationsverktyg”.

Skillnaden mellan appar och andra program är alltså att appen har ett uttalat och direkt syfte: genom den kan man utföra en eller max ett fåtal funktioner, medan ett operativsystem erbjuder oändligt många möjligheter och lösningar.

Marknaden är enorm: i App Store finns över 150 000 applikationer, och för helåret 2010 spås försäljningen uppgå till flera miljarder dollar. Det finns fyra sätt att tjäna pengar på en applikation:

 • Ta betalt för den vid försäljning
 • Ett begränsat smakprov som efter en period kan låsas upp mot betalning
 • Erbjuda en gratis app men ta betalt för funktionalitet
 • Appen är gratis men kräver prenumeration på en tjänst (t.ex. Spotify)

Utöver de vanliga försäljningsmodellerna erbjuder apparna alltså nya möjligheter i form av de två sista exemplen.

Appar förknippas idag främst med smartphones som iPhone, även om det finns appar med olika funktioner även för datorer. De klaraste fördelarna jag kan se med denna typ av program är enkelhet och snabbhet. Vill man betala en räkning med mobilen använder man SEB’s app: det går snabbt och det är enkelt.

Men man kan inte se vad den där riojan kostar på Systembolaget. För det krävs nämligen en annan app, och just den stelheten är apparnas största nackdel. För en van användare är det förmodligen enklare att först öppna webbläsaren, gå in på seb.se och betala räkningen, för att sedan knappa in systembolagets hemsida och finna svaret, än att byta fram och tillbaka mellan myriader av appar.

Framtiden för appar

Utan att kunna alltför mycket om ämnet är mitt intryck att appar främst används av ”vanliga” användare, som förvisso har en viss koll på teknik, men ändå föredrar att få de efterfrågade funktionerna paketerade i ett enda litet program. Detta i motsats till mer avancerade användare som förmodligen föredrar ett kraftfullt program som ger snabb access till alla de funktioner som annars behöva en mängd appar. Och då det är allmänt känt att vi blir allt mer avancerade i vår användning av IT tror jag inte att det dröjer många år innan appar betraktas som något ”mest för barn”, medan alla ”vanliga” användare behärskar tekniken bra nog för att inte behöva dem. Apparna kommer i min framtidsversion helt enkelt att falla offer för sin egen enkelhet och användarvänlighet.

//J

Tillägg: Det här är förresten mitt 100e inlägg på den här bloggen.

7 svar på ”Strategi för e-marknadsföring. Del 1: Apps”

 1. Appar som ansluter till tjänster typ runkeeper kommer funka bra mer tveksam till mindre statiska appar, när det kommer till att tjäna pengar.

 2. Pingback: Tweets that mention Strategi för e-marknadsföring: Apps | Grenfeldt -- Topsy.com
 3. Det har ju hänt att man spånat på idéer för en iPhoneapp och hur man skulle kunna tjäna pengar på en sådan. Även om idéerna finns saknas dock programmeringskunskaperna tyvärr…

  100 inlägg alltså? bra jobbat!

 4. Åke: Jag tror att du har en bra poäng där. Tror som du att mindre statiska appar (bra term) kommer att ha det tufft framöver.

  Herr K: Jag har en del bra litteratur kring det om du skulle vara sugen. Kör du mac eller pc?

 5. Jag kör PC. Är det e-böcker du har? Visserligen har jag nog inte tid att lära mig programmera i nuläget, men visst vore det intressant att ta en titt på det och bilda mig en uppfattning :)

 6. Herr K: Illa, man måste vad jag förstår ha en mac för att kunna bygga appar, iaf med de program som mina böcker lär ut. Men de är e-böcker, och inte särskilt svåra eller olagliga att dela med mig av i privat sammanhang. =) Säg till om du ändå vill ha dom så skickar jag!

 7. Uppdatering: Efter många år med webtjänster har jag valt att testa App-träsket. Vi har i dagarna lanserat ett mindre spel för barn, mest för att lära oss rutinerna i att publicera en app. Följ gärna oss om ni vill, jag tänkte försöka vara transparent med hur det går.

  Trevlig helg!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.