Nu är det klart att Skype kommer att noteras på Nasdaq inom en snar framtid. Prat och spekulationer om detta har ju pågått i princip sedan Zennström och Friis tog sig tillbaka in i bolaget och styrelsen, men nu verkar allt ha tagit ett steg framåt. Bolaget förklarar i en S1-filing att avsikten är att ta in $100 miljoner i en IPO (Initial Public Offering).
2009 omsatte företaget $719 miljoner och redovisade en förlust på $99 miljoner. Under första halvåret 2010 har omsättningen varit $406 miljoner med ett resultat på strax över $13 miljoner. Trenden är alltså vänd och Skype visar positivt kassaflöde, något jag tror var helt avgörande för att sätta bolaget på börsen.
Hur ser själva bolaget ut då? Lite siffror:
- Antal användare: 560 miljoner.
- Av dem är 124 miljoner aktiva
- och 8,1 miljoner betalande.
- Dessa betalar i snitt $96 per år.
- 2009 debiterade man för 10,7 miljarder minuter,
- hittills under 2010 är denna siffra 6,4 miljarder.
Bulken av bolagets intäkter kommer från tjänsten SkypeOut, som låter Skype-användarna ringa till mobiler och fasta telefoner. Utvecklingen går enligt dem själva mot att dels öka användarbasen både bland privatpersoner, men framför allt hos företag. Skype kommer satsa hårt på SME-marknaden för att nå ut till mindre företag med mindre plånbok men samma behov av videokonferenser, gruppchattplattformar etc, som de större.
Jag tror att det är här det kommer att bära eller brista för bolaget. Antingen lyckas man plocka en stor mängd nya företagskunder, eller så fortsätter man på den inslagna vägen med ökade användarantal men relativt små marginaler. Skypes videochatt är en gratisfunktion som tar alltmer plats i bolagets trafik på bekostnad av SkypeOut, och man måste hitta ett sätt att slå mynt av videosamtalen.
Samtidigt finns en risk i att bredbandsleverantörer som amerikanska Verizon börjar se allvarligt på Skype som en konkurrent, och nedprioriterar Skypesamtal i sina linor. Detta skulle sänka samtalskvalitén och naturligtvis vara förödande för företaget. Med alltfler smartphones (som man ju kan skypa ifrån) finns en risk att Verizon, som ju tillhandahåller även mobil bredband sätter ner foten och smäller till Skype även där. Just igår valde ju både Verizon och Google att inte gå med på nätneutralitet för mobil web.
Med det sagt så är detta ett enormt företag med lojala kunder, som numera sköts av drivna killar som verkligen bryr sig om det. Zennström och Friis byggde upp det från grunden och gjorde det framgångsrikt innan eBay kom och förstörde det mesta. Nu är JoltID tillbaka och då man redan lyckats vända trenden finns en hel del som talar för att Skype kan bli ett framgångsrikt bolag i fortsättningen också.
//J
Intressant att läsa om skype, visste inte att zennström var tillbaka. Vi använder ju skype på jobbet ganska mycket. På något vis verkar det vara så att skype har blivit företagens kommunikationsplattform före msn som ungdomar (och jag privat) använder en mest :-)
Det finns ett enormt behov av videoplattformar ute på företagen som inte kostar multum att köpa med material och allt. Kan skype ordna detta billigt och företagarvänligt finns pengar att tjäna om man betalar en mindre licens och liknande. Fast förstås, det är bara spekulationer från min sida…
Efter vad jag har läst så är det ganska svårt att få lönsamhet i denna sortens it-företag. Jag hoppas dock att de lyckas, jag använder själv Skype en del hemma och för röstsamtal (och videosamtal) är det överlägset MSN. Så länge företagsdelen lyckas och de håller avgifterna borta från privatanvändningen kan det nog gå fint för dem.
Själv tror jag att det är rätt väg att gå att ge bort gratis till privatpersoner och ta betalt av företag när det gäller den här typen av tjänster. Se till photoshop till exempel: nu ger man ju inte bort programmet men man har gjort det tillräckligt lätt att cracka. Det gör att alla använder det hemma, och när det är dags för företaget att köpa in ett nytt system – gissa vad man rekommenderar?