Skriv för Google – snabbkurs i SEO-vänligt skrivande

Det här är ett kursbrev jag skrev för en tid sedan, och jag tänkte att det knappast kan skada att ni trogna bloggläsare också får en del av kakan. För en del av er är det här säkert lika naturligt som att andas, för andra kommer det förhoppningsvis som en nyhet. Det handlar kort och gott om att skriva sökmotoranpassat. Att skriva sina inlägg och artiklar på ett sätt som gör att sökmotorer som Google och Yahoo! förstår och tycker om innehållet.

Det är ett långt inlägg, delvis inspirerat av Nikke Lindqvists utmärkta inlägg Skriva för Google – SEO-anpassat skrivande men kanske, om jag får säga det själv, lite mer detaljerat. Mycket nöje!

Att skriva sökmotorvänlig text

SEO, den engelska akronymen för Search Engine Optimization, är konsten att med hjälp av olika tekniker och metoder få en sida att ranka så högt som möjligt i en sökmotors resultatsida. Det finns två sätt att arbeta aktivt med dessa tekniker som vi på svenska rätt och slätt kallar sökmotoroptimering.

Onpage och offpage

Som namnen antyder går det att arbeta dels med vad som finns på sidan i form av text, bild och kod, dels med vad som finns utanför sidan i form av länkar. Det handlar förstås om att ta ett helhetsgrepp kring det innehåll man publicerar, men vi ska främst fokusera på onpage-optimering idag eftersom det är där man kan göra störst förbättringar med minst ansträngning.

Din text: More is more

Alla som har erfarenhet av copywriting vet att ”less is more”. Ju färre ord du kan sammanfatta ditt budskap med desto bättre. Detta sägs ofta vara extra sant just när det gäller webb, eftersom vår koncentrationsförmåga tydligen sjunker så fort vi sätter oss framför en dator. Detta är till viss del en myt: skriver man en luftig och välstrukturerad text är det precis lika lätt att läsa på nätet som i tidningen. Dessutom älskar Google text.

Det fina med att skriva för Google är att det inte skiljer sig nämnvärt från att skriva för sina läsare. Inga större krusiduller eller tekniska grepp krävs eftersom sökmotorn värderar samma saker som en läsare värderar: en lättläst, väl uppbyggd och relevant text. Och ju mer text du skriver, desto fler söktermer kan du ranka på.

Störst går först

Att skriva för Google påminner till viss del om att skriva ett bra pressmeddelande. Alla som hoppfullt skickat in ett pressmeddelande till en tidning vet att journalister gärna tar fram korrektursaxen, och att de alltid börjar bakifrån. En bra sak att tänka på är därför att alltid försöka ha med de ord man vill synas på så tidigt i texten som möjligt. Gärna första orden av den första meningen i första stycket. Att ha en kärnfull, sammanfattande och nyckelordsrik ingress är med andra ord en bra idé.

En sak som många duktiga skribenter drar sig för är upprepning. Inte sällan letar man synonymer i absurdum för att undvika upprepning av ett ord som användes högre upp i texten. Detta visar visserligen på en välutvecklad språklig förmåga, och gav säkerligen höga betyg i Svenska, men det ger inga guldstjärnor hos Google. Tvärtom handlar det om att visa för sökmotorn vad din text handlar om, och att subtilt upprepa dina nyckelord har just den effekten.

Det tekniska

Utöver att skriva mycket finns det en verktygslåda med enkla, tekniska detaljer som kan användas för att göra texten både så läsvänlig och sökmotorvänlig som möjligt. Följande saker är inte raketkirurgi, utan rör funktioner som varje bra cms-system bör innehålla.

<title>

Title-elementet avgör vilken rubrik som visas i Googles sökresultat, och är på många sätt den viktigaste texten på hela sidan. Dels beror det på att Google lägger stor vikt kring denna när de på automatisk väg ska tolka vad texten handlar om, dels beror det på att en bra rubrik kan vara avgörande för att läsaren klickar på den, eller väljer konkurrentens resultat.

Title-texten är också den text som syns högst upp i webbläsarens fönster. Se därför till att göra den relevant, och placera som sagt dina nyckelord så tidigt som möjligt. Observera också att bara de 65 första tecknen av din title visas i Google!

<meta description>

Denna text, som inte bör överstiga 160 tecken, är beskrivningen som visas i Google under din <title>-rubrik. Det ger dig möjlighet att sammanfatta texten på ett så lockande sätt som möjligt, och precis som vanligt bör du försöka få in dina nyckelord även i denna text (och, förstås, så tidigt som möjligt).

Om du inte har möjlighet att infoga en description-text kommer Google att visa ett stycke som omger sökfrasen. Ofta fungerar detta ganska bra eftersom det ger en bild av ämnet du skrivit om, men en välskriven beskrivning är förstås bättre.

Både <title> och <meta description> ska finnas i <head>-delen av din sida, inte inom elementet <body>.

Rubriksättning

På webben använder man headline-element för rubriksättning. Huvudrubriken skrivs mellan taggarna <h1> och </h1>. Det får bara finnas en h1-rubrik på sidan, denna bör förstås innehålla dina nyckelord. För underrubriker används elementet <h2> och för mellanrubriker gäller <h3>. Dina nyckelord får gärna förekomma även i dessa rubriker för att understryka för Google att din text handlar om just det ämnet.

Google tycker om <h>-element av samma skäl som läsare tycker om dem: de luftar upp texten, skapar struktur och hierarki, och gör den mer läsvänlig. Var därför noggrann med hur dessa placeras, och vilka ord de innehåller.

Bilder

Bilder säger som bekant mer än tusen ord, och rätt placerade kan de både förstärka och strukturera en text på ett effektivt sätt. Problemet är att Googles spindelbotar som söker igenom din sajt inte kan läsa eller tolka bilder. Det är därför obligatoriskt ur SEO-synpunkt att lägga till ett <alt>-element till de bilder du publicerar. Även blinda besökare som använder textuppläsningsprogram har nytta av <alt>-element.

Alt-texten ska kort och koncist beskriva bildens innehåll. Det hindrar förstås inte att du sökmotoroptimerar även denna text en smula. Om din artikel handlar om hundträning kanske du väljer att ha med en bild på en golden retriever. En lämplig alt-text kan då vara ”hundträning för golden retriever”. Att skriva bra alt-texter ökar också möjligheten att få besökare via Googles bildsökning.

Andra element

Ytterligare ett sätt att visa Google vilka ord som är viktiga, är att ge dem extra tyngd i form av fet eller kursiv stil. Detta är förstås ett stilgrepp som ska användas med stor försiktighet, och i första hand för läsarens skull. Om du använder en html-editor har du möjlighet att själv ange hur dessa element ska skrivas. <b> för fet text och <i> för kursiv fungerar fortfarande bra, även om Google antytt att man föredrar <strong> respektive <em>.

Offpage och länkar

Att länka till andra sidor på din sajt är ett effektivt sätt att behålla dina besökare. Länka dock aldrig för länkandets skull, utan se till att använda interna länkar för att tipsa om andra relevanta sidor och artiklar du skapat som kan vara av intresse. Detta skapar inte bara mervärde för besökaren, det kan också användas för att sökmotoroptimera din sajt.

Ankartext

Länkar är otroligt viktiga ur SEO-synpunkt. Google räknar nämligen varje länk till en sida som en ”röst” på den, och ju fler bra inlänkar man har desto enklare är det att ranka högt. En ofta förbisedd sak vid länkning är ankartexten. Ankartexten är helt enkelt just det eller de ord som är klickbara och utgör själva länken.

När vi länkar till en annan sida, kanske även den om hundträning, skriver vi kanske ”För den som vill läsa mer har vi skrivit mer om hundträning här.” Ofta väljer vi förmodligen att länka ordet ”här”, eftersom det är ”där” sidan ligger, men ur SEO-synpunkt är detta fel. Ankartexten talar nämligen om för Google vad vi anser att sidan vi länkar till handlar om. I det här fallet vore det därför bättre att länka ordet ”hundträning” eftersom sidan handlar om hundträning och inte ”här”.

NoFollow

Det finns en möjlighet att sätta ett element som skrivs rel=”nofollow” på länkar. Det gör att Google inte följer dem, och inte heller räknar dem som en ”röst” på den länkade sidan. Detta element bör endast användas om det gäller en köpt länk, eftersom Google inte tycker om sådana och till och med kan straffa användning av dem.

I övrigt rekommenderar jag att du låter sökmotorn följa dina länkar. Det gynnar faktiskt din SEO att visa Google att du är en del av ett nätverk som berör ämnet du skriver om.

Till sist

Nu har du fått en hel drös med instruktioner kring hur du kan skriva sökmotorvänligt. Jag förväntar mig inte att du memorerar alla tips, taggar och instruktioner, men förhoppningsvis kan denna text användas som en lathund för framtida skrivande. Jag vill också understryka att du i första hand skriver för dina läsare – i andra hand för Google. Människa före maskin, det får man aldrig glömma.

//J

6 svar på ”Skriv för Google – snabbkurs i SEO-vänligt skrivande”

  1. Bra där! Mycket mer än så finns det inte att säga om att skriva för Google, och då har även du stövlat in på den tekniska biten. Och det är faktiskt inte konstigt. Det krävs ett perfekt publiceringssystem och en perfekt avvägd sajtstruktur för att kunna påverka sökresultaten enbart med hjälp av texten på sidorna.
    Och främst, handlar det faktiskt om, att veta vad man vill att sidan ska placera sig på redan när man skriver den.

  2. Tack Nikke! Du har helt rätt – om man inte vet vart man vill, kommer man aldrig att nå dit. Innan man börjar skriva och optimera ska man förstås ha klart för sig vad det är man vill synas på.

  3. Bra lathund som man borde lägga på minnet. Tror att allt du tog upp inte är några konstigheter för mig men problemet är att man så lätt missar det när man sitter och kodar.
    Lathunden är steg 1 för alla tycker jag. Grundläggande saker man måste kunna om man vill ha en hyfsad placering. Problemet för mig är att jag ofta glömmer/missar det minst lika viktiga steget (2) som innebär att det ska genomföras :)

    Det du skriver om att man ska skriva texter för läsare håller jag med om till 100%. Dock tror fortfarande värdet för mig är högre om jag ligger på första sidan med en halvdan text än andra sidan med en bra text för läsarna.
    Bästa scenariot hade varit att ha en text som funkade lika bra för Google såsom läsarna men sånt tycker jag är riktigt svårt att få till.

  4. Pingback: Samlade länkar v7 | born to hula

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.