Säljer EnQuest

EnQuest, som är ett av mina innehav, har på en vecka rusat över 19%. Merparten av kursuppgången har skett de senaste dagarna efter rykten om av någon (kineser är främsta spekulationen) är intresserad av att lägga ett bud om 1 miljard pund, eller ca 11 mdr SEK, på bolaget. Med nuvarande kurs är marknadsvärdet för EnQuest ca 10,5 mdr SEK så visst utrymme finns för ytterligare stegring.

Om ryktena visar sig vara osanna, vilket ju rykten ofta är, lär vi få se en tillbakagång till en kurs mellan 11 och 12 kronor inom en snart framtid. Den som tror att ryktet är falskt kan alltså tjäna på blankning.

Just nu känns det som att den tekniska fallhöjden är större en den potentiella vidare uppgången, men en hel del fundamenta talar för att bolaget faktiskt är rimligt värderat även till nuvarande kurs. EnQuest uppstod som bekant i våras efter att Lundin Petroleum och Petrofac knoppat av sina nordsjötillgångar för att ägna sig åt lite mer risky business. Nordsjökällorna är relativt gamla, väl kartlagda och förutsägbara. Ledningen har som mål att pumpa upp 18.000 fat/dag utslaget på året, ett mål man säger sig kunna uppnå. Dessutom har både styrelse och VD köpt på sig mycket stora andelar i bolaget under våren: man tror på det.

På lång sikt har aktien god potential att stiga ytterligare, men frågan är hur länge man får vänta innan man ser dagens nivåer igen om det nu visar sig att budet inte läggs. Det ska tilläggas att EnQuest inte delar ut – än. Det är ett bra läge att sälja, men också ett bra läge att sitta still i båten. Själv tror jag dock att mina pengar kan göra mer nytta på annat håll under det halvår det minst kommer ta att fundamentalt nå upp till liknande nivåer som idag, och kliver därför av idag med en avkastning på strax över 26%.

//J

3 svar på ”Säljer EnQuest”

  1. Anders: Jag ligger likvid med de pengarna för tillfället men med bara sex aktier i portföljen letar jag en ny. Sneglar både på ett onoterat papper och ett par tre noterade i Sthlm och New York. Kan också bli ökning i Sampo om kursen skulle dippa lite.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.