PQ II’s misslyckade notering sundhetstecken

I och med Prosperity Quest II’s avbrutna och misslyckade börsnotering igår har tre av sex börsnoteringar i år gått åt pipan.

Först ut var ju O2, som i mina ögon misslyckades på grund av klanteri. Att gå till börsen på galet uppblåsta (no pun intended) kalkyler där man bara räknar med maximala vinster och minimala kostnader kan kanske ses som ambitiöst, men knappast seriöst. Börsen är ingen lekstuga, de flesta vet vad de gör, och alla som kunde läsa en balans- och resultaträkning nobbade bolaget.

Efter det kom EPiServer som trots fullteckning valde att avbryta. Varför är lite oklart, men officiellt talades det om turbulenta börser och rädsla för sviktande handel i aktien. Inofficiellt talades det om att EPiServer inte var lämpligt som börsbolag, att man sålde produkter dyrt som gick att få billigare eller gratis, och till och med om risk för konken.

Aktiespararna har uttryckt oro över utvecklingen men själv tycker jag snarare att det är ett bra tecken. Det är sunt att inte vilka bolag som helst släpps in på börsen. Det handlar inte om att marknaden har fått kalla fötter, man ska komma ihåg att tre noteringar har varit lyckade. När bolag noteras utan vidare på en stigande börs utan att egentliga fundamenta stödjer varken noteringar eller uppgång brukar man tala om ”ökad riskaptit”. Det första halvårets misslyckade noteringar visar att detta inte är fallet, och den uppgång vi trots turbulens ändå fått se under första halvåret kan antas vara underbyggd av annat än ren spekulation. Återstår att se hur marknaden reagerar på de kommande rapporterna.

//J

2 svar på ”PQ II’s misslyckade notering sundhetstecken”

  1. Ja ibland undrar man hur de tänker, som försöker börsnotera vad en annan inte skulle släppa innanför dörren ens om de knackade på… har själv skrivit lite om Springplanet som också ska in (kanske) på börsen snart. som jag också (fast jag har aktier i bolaget) är skarpt skeptisk till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.