Optimera din Adsense

Först tänkte jag döpa det här inlägget till ”Groupon är ett mähä”. Men nej. Klart det inte är. Groupon är en bra grej tror jag. Använder den inte själv men det verkar ju bra att man kan få rabatt på lite ditten och datten lite här och där.

Men den sista veckan i november drog jag in exakt (nej man får inte skriva exakt hur mycket) skitlite pengar på AdSense. En rund och tråkig siffra plus lite lite till kan man kanske säga. Inte en latte.

Och jag slet mitt 3 millimetershår. Som jag slet det. Sen gick jag in på mina sajter och upptäckte till min stora förvåning/ilska/vrede/förbyllelse (om det finns ett sånt ord) att alla, precis alla annonser var för Groupon. De rackarna måste ha bjudit sönder sig på varenda sökord som finns. Och hur bra de än är så tvivlar jag på att de kan skicka ut rabattkuponger på arkitektritade hus. Faktiskt.

På ett sätt måste man beundra ett företag som kör så hårt att det tar över precis hela annonsmarknaden på utvalda branscher, trots att de branscherna är så totalt irrelevanta att ingen någonsin skulle få för sig att klicka på deras annons. De förlorar ju inga pengar så länge ingen klickar, men de får fin varumärkesexponering.

På ett annat sätt måste man förakta ett företag som är så otroligt korkat att det gör reklam för saker det inte har. Deras grej motsvarar typ att annonsera för snabbmat på ett forum för aktieinvestering, när ens produkt är häcksaxar.

Så ett tips till er som inte gjort det. Kolla relevansen på era annonsörer. Är den ens det minsta lilla naggad i kanten, gå bananas med filtreringsfunktionen. Hellre en annonsör som degar en femma och drar fem klick om dagen, än en annonsör som degar 30 men får ett klick i veckan.

//J

6 svar på ”Optimera din Adsense”

 1. Bra poäng. Jag trodde att AdSense optimerade så att den som fick flest klick + störst inkomst visades flest gånger? Google tjänar trots allt inget så länge sajtägren inte tjänar några pengar. Annars så har jag märkt ett liknande fenomen där en av mina sajter har droppat från 1100 kr / mån till 300 kr / mån på bara några månader.

 2. Groupon spärrade jag efter typ två dagar efter att de kört igång sin skitkampanj, så himla meningslös… Bra att du lyfter fram detta, man undrar ju nästan om Google budar på dem för att få bort dem från adwords…

 3. Stefan: Kanske är det så, men rimligtvis verkar Google ge en ”grace period” åt nya ’nya’ annonsörer som bjuder högt för att kunna avgöra om de får tillräckligt många klick för att vara lönsammast. Annars är det ju svårt att veta.

  Simon: Ja då förlorade du förmodligen mindre pengar än jag på den där tråkiga parentesen.

 4. Bra påpekande och tips! Jag har inte alls tänkt på att använda Adsense filtrering tidigare men nu inser jag att det finns en klar poäng med att vara lite aktivare och selektera bort en del skräp.

  Det är inte så att någon har en lista på domäner och annonsörer som ni rent generellt har filtrerat bort? Det skulle varit toppen att få kika på en sådan lista.

 5. Ojdå, trist att november var så dålig för dig. Själv är jag helt lyrisk för att jag fick in 200 kr mer under bara november än jag fick under hela perioden i juli-oktober. Så är det kanske i början – jag la in mina första annonser i juli så jag är lite nybörjare när det gäller Adsense. Men jättebra att du skriver om detta, ska kika på hur det där med filter funkar i Adsense. ;) *Oj vad n00big jag känner mig*

 6. Håkan: Maila mig så kan jag skicka över min.

  Dani: November var faktiskt riktigt bra trots allt, i princip en rekordmånad för mig också. Det var bara sista veckan som jag fick käka en riktigt bajsmacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.