Tänkte skriva nåt litet om comfort zones, eller trygghetszoner. Att känna till vilka ens trygghetszoner är, är bland det viktigaste som finns för den som vill utvecklas och röra sig framåt. Och det gäller oavsett område, för vi har olika trygghetszoner för allt vi gör här i livet, om det så handlar om framgång på jobbet, en sund livsstil eller att förverkliga en dröm.
Först måste vi dock definiera vad en trygghetszon är. Den som är hungrig kan snabbt googla sig fram till sin egen favoritdefinition, men om jag fick välja fritt så skulle jag säga såhär: En trygghetszon är där du befinner dig när dina handlingar och ditt agerande är så invant och rutinmässigt att du inte ens reflekterar över dem.
Blir du nervös av att betala i kassan på ICA? Det hoppas jag inte. Var du nervös när du kanske sju år gammal sträckte fram din veckopeng för att köpa Kalle Anka? Kanske lite. Får du fjärilar i magen av tanken att gå upp på en scen och tala inför 400 personer? Peter Jihde, som har lett Idol i några säsonger, får det garanterat inte. Hans trygghetszon innefattar hela Globen (flåt, Ericsson Globe var det visst).
Att växa och utvecklas handlar mycket om att kunna utvidga sina trygghetszoner, och det finns bara ett sätt att göra det på.
För det första: repetition. För att man ska sluta känna sig obekväm eller nervös i en situation måste den bli en vana, en rutin. Första gången du står framför 400 personer är du garanterat ganska skitnödig. Nästa gång är det nästan lika jobbigt. Det är säkert lite svettigt till och med efter 15 gånger på scen, och 20 också. Men när du har gjort det en gång i veckan i två år, vad kommer du känna då? Trygghet. Att tala inför 400 personer kommer att vara en lika naturlig del av ditt liv som att rosta bröd.
För det andra: små steg. Man måste krypa innan man kan gå, och min erfarenhet av människor som kastar sig ut ur sin trygghetszon och testar något nytt och skrämmande är att 30% växer med uppgiften och faktiskt tar ett jättesteg framåt, medan 70% skräms för livet och aldrig gör något liknande igen. Vilken kategori man tillhör är mycket svårt att säga på förhand. Av de som däremot ständigt testar sina gränser och utvecklas lite dag för dag lyckas nästan alla med att utvidga sin trygghetzon.
Många gånger har problem uppstått när arbetsgivare inte inser detta och gör sig av med säljare som lyckas sämre än de andra de första månaderna. En duktig säljare har givetvis en mängd olika kvalitéer, och det är verkligen inte alla som borde syssla med försäljning. Men jag tror tyvärr att det är många som inte får chansen att utvecklas fullt ut, eftersom arbetsgivarna gillar typen som kastar sig ut. Som en konsekvens av detta har också många säljorganisationer extremt hög personalrotation: de som skyndar långsamt sparkas och 70% av de som skyndar snabbt kvävs av pressen.
Alltså: Ett steg i taget och repetera, repetera, repetera. För den som vill utvecklas och utvidga sina trygghetzoner inom livets olika områden gäller det med andra ord att hela tiden utmana sig själv, men samtidigt se till att göra gårdagens utmaning till morgondagens rutin. Och ju tidigare du tar det första steget desto tidigare kommer du fram.
//J