Om hållbar utveckling

Hållbar utveckling och CSR (Corporate Social Responsibility) är något som fick rätt mycket mediautrymme innan finanskrisen. Företagen tävlade nästan om vem som var snällast och mest miljövänlig. Nu handlar det mer om att skänka ett par tusenlappar till kvinnor i Indien som ska få starta eget. CSR är det ju såklart, men knappast på den nivå vi såg tidigare.

Som tidigare nämnt är jag mer för att värna om natur och miljö, än människor som har det svårt. Det är kanske en smula cyniskt och kallt, men jag tror att om vi pajar jordklotet för mycket så spelar det ingen roll hur många vi har räddat från prostatacancerdöden. Då är vi körda ändå, hela bunten. Och jag som sagt hellre av min tid än av mina pengar.

Samtidigt är jag inget större fan av att donera mina surt förvärvade slantar till någon organisation, där de mest verkar försvinna ner i något svart hål. WWF har tex härjat i 20 år om pandorna, tigrarna och isbjörnarna. Ändå är dessa djur fortfarande utrotningshotade, så man kan ju fråga sig om alla donationer har gått till att bevara pandorna, tigrarna och isbjörnarna, eller till att tillverka de gossedjur i form av pandor, tigrar och isbjörnar, som ges till prenumeranter. Det verkar inte så effektivt helt enkelt, men ni får gärna säga emot.

Min idé om hållbar utveckling är inte att släppa sten i Kattegatt eller ordna SIDA-konserter i Sydafrika. Jag tror istället att man får bäst resultat när alla inblandade tjänar på det. Ett företag som bygger vattenrenande pipelines i Centralasien, tjänar på det och ger lokalbefolkningen möjlighet att dricka rent vatten, låter som en mycket bättre idé än att skatten jag betalar in går till att skicka Kicki Danielsson till Kapstaden. En entreprenör som startar en Fairtrademärkt skjortkollektion som ger honom pengar i fickan, svenskar något snyggt att ha på sig och bomullsplockarna lite mindre vidriga och besprutade förhållanden, känns vettigare än att Röda Korset myglar bort miljoner i donationer.

Ett lysande expempel på att det här går att genomföra är Postkodlotteriet, vinnarna blir glada, de som arbetar på företaget hålls sysselsatta och betalda, och det man inte behöver går till andra som behöver det bättre. GodEl är ett liknande exempel. Listan är lång, men slutsatsen enkel: jag tror inte att donationer är rätt väg att gå. Det bästa sättet att åstadkomma en förändring är när alla tjänar på det. Om du själv har ett företag, börja smått med att tex köpa in miljömärkta varor till kontoret och använd det som försäljningsargument. Om du lyckas ta bara en extra order pga det så har det lönat sig, que no?

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.