Ny trust i portföljen

För någon vecka sedan sålde jag mitt innehav i EnQuest efter stigande kurs som hittills verkat varit orsakad av hälften rykte och hälften missförstånd kryddat med stora köp ifrån Merrill Lynch. När jag igår sålde mitt innehav av Bull Olja-certifikat efter en vinst på 12% låg jag plötsligt likvid med över 30% av aktieportföljen, för första gången på mycket länge.

Så kan vi naturligtvis inte ha det, att ha arbetslösa pengar som ligger och skvalpar gör ingen glad. Så idag gick jag in i Enerplus Resources Fund (TSE:ERF.UN) med ungefär hälften av likviden. Det blir min andra kanadensiska energitrust, och liksom Peyto sysslar man med olja och gas.

Enerplus grundades 1986 och är Kanadas första royalty trust. Man har stora reserver spridda över nordöstra Kanada med intressen både i den välutforskade Bakkenformationen och den något nyare Marcellusformationen. 2009 tog man upp nära 90.000 BOE (Barrels of Oil Equivalent) per dag, varav 59% var gas.

Gas är ju inget som direkt har rosat marknaden de senaste åren rent prismässigt, och 59% är väl egentligen i högsta laget för mig. Men samtidigt får man inte glömma bort att fossila bränslen är ändliga och när oljan blir för dyr så kommer folk att vara beredda att betala mer för gas. Det är helt enkelt en framtidsprodukt, även om den används i vansinnigt stor utsträckning redan idag.

Hursom, alla kanadensiska truster har eller kommer till följd av en lag som implementeras vid årsskiftet att ombildas till bolag. Detta gäller inte amerikanska truster då reglerna för dessa ser annorlunda ut. Detta har lett till en mindre konsolideringsvåg av truster och några har valt att redan nu ombilda. De flesta har sagt att de iom. ombildningen inte kommer att kunna dela ut lika mycket som de gjort tidigare eftersom skatteupplägget är annorlunda. Enerplus är en av få truster som klart och tydligt sagt att man räknar med att upprätthålla sina utdelningar åtminstone fram till 2014 tack vare periodiseringsfonder.

Bolaget är välskött och direktavkastningen ligger vid dagskursen kring finfina 9% (7,65% efter källskatt) vilket får anses som klart godkänt ställt mot den låga risken. Tror man dessutom på högre priser för olja och gas de närmsta åren kan det vara värt någon timme av ens tid att syna trusterna lite närmare.

//J

5 svar på ”Ny trust i portföljen”

  1. Låter intressant! Tycker du man borde ha en stor del av sin portfölj investerad i naturgasbolag /är det en relativt säker investering? Mvh ekonomisk trygghet från mobilen

  2. Pingback: Tweets that mention Enerplus kanada trust i portföljen | Grenfeldt -- Topsy.com
  3. ekonomisk trygghet: Energi är liksom mat en absolut nödvändighet för vårt samhälle som det ser ut, och jag ser positivt på energibranschen i allmänhet. Sen gäller det att hitta guldkorn, och med en yield på 9% eller mer motiverar det absolut riskerna i mina ögon. Just nu ligger jag med 30% av totalportföljen i energi varav två tredjedelar är i gas och olja. Svårt att säga annat än att naturgas/oljebolag är rätt säkra investeringar ändå. =)

  4. Det låter bra det! Kommer vi att se en ”Peak-oil” i framiden även för naturgasen tror du, dvs att den sinar bort och produktionen minskas?

    Mvh //Ekonomisk Trygghet

  5. Japp. Peak gas. =) Men det beror förstås helt på vilken syn man har på saker och ting. Var jag står är väl ganska klart… ;)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.