Ny funktion i Google Analytics

Google Analytics är ett verktyg för statistik och trafikspårning som de flesta av oss säkert känner till. Nu har de lanserat en mycket intressant beta-funktion som grafiskt visar vilka länkar på ens site som klickas av besökarna. Därmed kan man också se var på sajten besökarna befinner sig, och hur de rör sig.

Detta är förstås till stor hjälp för den som vill veta hur man ska placera länkar och annonser på sidan. Klickar besökarna på dina kategorier? På ditt arkiv? Vilka produkter i din webbshop drar mest intresse? Och var kan annonser placeras för att synas där majoriteten av besökarna verka kolla (och klicka)?

Jag testade funktionen på GFD idag, och fick direkt många värdefulla inblickar i vad mina besökare är intresserade av. Dessa kategorier kan förstås vara värda extra mycket krut när det gäller utveckling, utvärdering och marknadsföring, eftersom det är dem mina besökare är intresserade av. Det här är ännu ett sätt för företag och marknadsförare att hålla örat mot rälsen och se vad ens besökare verkligen är intresserade av.

Klicka för större bild

Det första man kan utläsa av den här bilden är att en av fem besökare är intresserad av vilka domäner jag har till salu, trots att det inte alls är en tjänst jag pushar. Kanske beror det på nyfikenhet, kanske att domäner är något man kan köpa utan att anlita mig för större och dyrare uppdrag.

Många är också intresserade av referenser och arbetsprover, vilket är fullt förståeligt. Jag kommer därför att jobba hårdare med den delen av sajten över tid. Därefter kommer content providing följt av sökmotortjänster, vilket är ungefär vad jag väntade mig eftersom det är dessa tjänster jag pushar tillsammans med digital marknadsföring.

Det syns inte på klippet, men 14 % av mina besökare återvänder till förstasidan för att leta vidare vilket jag tycker är godkänt, men lämnar utrymme för förbättringar. Överlag ger det här verktyget åtminstone mig motivation att öka sidans ”stickyness”, och jag gillar funktionerna som erbjuds! (Bland annat möjlighet att låta analytics toolbar automatiskt visa grafiken när man besöker sidor som är kopplade till ens konto.)

Kredd ska också ges till Jesper Åström vars utmärkta blogg fick upp mina ögon för den här funktionen som hittas under Innehåll/Content i menyn till vänster.

//J

2 svar på ”Ny funktion i Google Analytics”

  1. Pingback: Tweets that mention Ny funktion i Google Analytics | Grenfeldt -- Topsy.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.