Massa bra wordpress-plugins

Alla, och då menar jag alla som börjar blogga på WordPress känner sig förr eller senare tvingade att berätta för världen vilka bra pluggar de har hittat. I de flesta fall är dessa pluggar ganska dåliga och meningslösa, men ibland händer det att man lyckas tipsa den trogna läsarkretsen om ett eller ett par guldkorn. Min förhoppning är ett success ratio på 1/12, men vi får väl se vad ni säger.

12 bra wordpress-plugins

1. AddThis Social Bookmarking Widget. En av flera pluggar som låter läsarna sprida dina gyllene visdomar. En annan bra är DamnSexyBookmarks som har lite roligare grafik.

2. Akismet. Kommer som standard men man måste ha en API-nyckel (vad nu det är) för att aktivera det. Har på två månader stoppat ungefär 2000 spamkommentarer från att nå mina kommentarsfält.

3. Broken Link Checker. Visar snabbt ifall man har några trasiga länkar någonstans på bloggen. Förutom att trasiga länkar är knasigt ur ett SEO-perspektiv ger det också ett slarvigt intryck när en läsare klickar på dem för att komma någonstans som inte längre finns.

4. Contact Form 7. Det finns väl ett par hundratusen kontaktformulär, vissa bättre än andra. Det här fungerar bra.

5. Google XML Sitemaps. Skapar och underhåller automatiskt en sitemap och pingar sökmotorerna varje gång man skriver något nytt. Håller en på googles goda sida, helt enkelt.

6. Nofollow Blogroll SEO. Sätter nofollow på alla externa länkar i menyerna utom på förstasidan. Tanken är att rikta länkkraften mot förstasidan och skicka ut lite fina länkar därifrån.

7. Platinum SEO Pack. Som All in One SEO, fast i mina ögon något bättre och enklare. Har alla bra funktioner, och för den som redan har AiO SEO finns en funktion för automatisk konvertering.

8. SS Downloads. Perfekt för den som har ett nyhetsbrev på sin blogg, sida eller affiliatesite. Ger besökaren tillgång till en nedladdningsbar fil i utbyte mot en mailadress.

9. Subscribe to Comments. En del teman saknar en funktion för läsare att prenumerera på kommentarer. Skitbra för långa diskussioner i kommentarsfältet.

10. TinyMCE Advanced. Lägger till en mängd funktioner i editor-rutan, exempelvis möjlighet att ändra textstorlek, textfärg och <h>-taggar utan att behöva skriva HTML.

11. Top Commentators Widget. Skapar en anpassningsbar widget på förstasidan som visar de flitigaste kommentatorerna. Man kan bland annat ställa in antal namn, om de ska länka ut, hur ofta listan ska nollställas mm. Man kan även spärra vissa namn och adresser.

12. WP-Touch iPhone Theme. Gör din sida snygg och kompatibel med iPhones, Androids och andra smartphones.

Kommentera gärna listan, och om ni har någon tokbra plugg som jag av någon anledning har missat, tipsa!

//J

Tillägg: Även Patrik Berggren tipsar om bra wordpress  plugins idag.

12 svar på ”Massa bra wordpress-plugins”

 1. Tänk på att PR sculpting inte fungerar längre (enligt Matt Cutts) vilket gör att man enbart förlorar på att sätta nofollow på sina interna länkar. Då är det bättre att minska antalet om möjligt.

 2. Stefan: Antar att du tänker på Nofollow Blogroll SEO? Den sätter bara nofollow på externa länkar på alla sidor utom första sidan. Internlänkningen förblir oförändrad! (Tack för synpunkten, har ändrat i texten så det framgår att det är externt.)

 3. Låter som om det finns en hel del att få med WordPress. Själv är att ens börja blogga ett stort steg för mig, men fortsätter det så här får väl även jag försöka få till allt extra man kan ha på en blogg. :)

 4. aktiespartacus: Jag bloggade i två år på blogg.se innan jag bytte hit och det är som dag och natt. Blogg.se är en enklare plattform med sovjetfunktioner, wp är lite knepigare att lära sig från början men sen är möjligheterna oändliga!

 5. Tack för tipsen, några av dem kände jag redan till (och använder), men fick upp ögonen för ett par nya plugins jag måste prova :)

  Angående bloggplattformar så började ju jag på Blogger och gick sedan över till WordPress på webhotell, och även där är skillnaden enorm. Aldrig att jag går tillbaka till gratistjänster online igen.

 6. Pingback: Tweets that mention 12 bra wordpress plugins | Grenfeldt -- Topsy.com
 7. För att spinna vidare på nofollow-snacket:

  Det sägs att nofollow-länkar inte ger någon länkkraft. MEN.. dom slukar fortfarande energi/potentiell länkkraft från sidan den finns på. Så att använda nofollow på vissa externa länkar för att främja andra länkar är en dålig idé. Jag anser att nofollow endast bör används då man absolut inte står för, eller vill hjälpa sajten i fråga.

 8. Herr K: Gott så, det var meningen. =)

  Kim: Bra input, jag har kikat runt en hel del kring det där och klart är att nofollow absolut snor länkjuice. Däremot verkar det mer oklart hur mycket juice de faktiskt snor, om det motsvarar en vanlig länk eller ”läcker” mindre kraft. Jag deaktiverar pluggen tills jag vet hur det verkligen ligger till.

 9. Det skulle vara intressant att göra något slags experiment för att se hur det ligger tilll :)

 10. Pingback: Bra Wordpress-plugins | Herr K
 11. Ett plugin som jag tipsar om är ”Thank Me Later”.

  Beskrivning: Automatically send a ’thank you’ e-mail to those who comment on your blog. This plugin engages the visitor by reminding them to check back for responses or new blog posts.

 12. Nabil: Tack för tipset! Jag har kollat in den pluggen tidigare, men jag är lite skeptisk till allt som görs automatiserat, känns opersonligt på nåt sätt? Använder du det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.