Lyft fram ubåtsjakten i ljuset nu

F.d. ÖB Bengt Gustavsson skrev i ett inlägg på Newsmill igår om hur svenska farvatten kränkts av marina enheter från Sovjet, och att dessa i samband med kränkningarna fick lida förluster. Idag skriver Anders Jallai, mannen som fann den nedskjutna DC3an, ett inlägg där han i stort bekräftar det Gustavsson hävdar, även om han väljer att definiera inkräktarna som från Warsawapakten och alltså inte nödvändigtvis Sovjet.

Precis som för Jallai är det för mig obegripligt att detta inte är en större nyhet än det är. Sverige har i fredstid upptäckt främmande militär makt innanför våra gränsen, och svarat med våld! Det är det som är kärnan i Gustavssons debattartikel.

Ändå verkar ingen tidning tycka att det ligger något nyhetsvärde i detta, ingen politiker verkar anse det viktigt nog att kommentera (det är ju val snart förstås), och i Newsmills egna forum verkar debatten ha kantrat till någon slags diskussion som dels handlar om ifall sovjetiska överhuvudtaget kränkte svenskt territorium, dels ifall kaptenen på U137 var full eller inte.

Hur det låg till i Skärgården vet jag inte, jag var inte ens påtänkt då. Men jag kan från en mycket säker källa berätta att soldater från Warsawapakten landsteg på Fårö 1975, så att det har skett kränkningar är för mig inte ens en fråga värd att diskutera. Om kaptenen på U137 var full? Tja, han försökte köra in en 13 meter hög ubåt i en 5 meter djup fjärd. Antingen var han full eller så flydde han för sitt liv när svenskar öppnade verkanseld.

Det känns tyvärr som att det blivit fullt legitimt att såga alla som påstår att  svenska vatten blivit kränkta sedan ”minkskandalen” på 90-talet. Om någon dessutom påstår att Sverige gjort det enda rätta och öppnat verkanseld mot inkräktarna, verkar folk acceptera detta i ännu mindre utsträckning. Jag håller med Cornucopia?, lyft hemlighetsstämplingen nu så slipper vi ha den här förskjutna debatten och kan börja ägna oss åt fakta istället. Och detta är ett perfekt tillfälle att göra detta.

//J

3 svar på ”Lyft fram ubåtsjakten i ljuset nu”

  1. Intressant det där med att ryssar varit på gotland på 70-talet! Vågar man fråga hur du fått den informationen? För övrigt håller jag med dig. Det är ganska uppenbart att ryssar och kanske andra också har varit inne i svenska farvatten. Dags att släppa på sekrettesen!

  2. Niklas: Jag har läst alla inlägg kring ämnet på Newsmill och min uppfattning kan du läsa här ovan. Sannolikheten för östligt spionage är i mina ögon bra mycket större än att amerikanska ubåtar skulle åka omkring i skärgården och låtsas vara ryska. Att NATO kunde ha ett inlåsningsintresse kring Öresund utesluter jag inte, men i Stockholms skärgård är jag övertygad om att den stora majoriteten kränkningar utfördes av warsawapaktsenheter.

    Ebba: Jag känner en person som gjorde militärtjänst på Fårö när det begav sig. Förstahandsinformation alltså. Han har även berättat om simulerade ryska anfallsövningar med stridsflyg som avbröts strax före, precis på, eller strax inom den svenska gränsen utanför Gotland. Det var the real deal på den tiden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.