Loanland

Företaget Loanland är igång igen med en ny reklam som rullar på bland annat Rockklassiker. Jag tänkte därför damma av ett inlägg jag skrev i mars på min gamla blogg, som kanske kan få er att avstå från att slänga in era surt förvärvade slantar i denna bottenlösa sjö av subsubsubprime-lån.

***

Läste ett inlägg på den här bloggen om företaget Loanland, och kände att det var värt ett eget. Loanland ägs och drivs av familjen Kaplan, som kanske mest är kända för Tradera men även har fingrar med i Kaplans Auktioner, Diamantia, Midato Holding mfl. Onekligen ett kompetent gäng, och med sig i Loanland har man en namnkunnig styrelse med bland annat Peter Settman vid spakarna.

Affärsidén går i korta drag ut på att man har skapat en handelsplats för låntagare och långivare. Människor som av olika anledningar inte kan få institutionella lån kan lägga upp en profil på hemsidan och privata långivare budar med olika summor och olika räntor, i syfte att få en så låg marknadsanpassad ränta som möjligt.

Idén är förstås briljant. Har man pengar över kan man få en bra ränta på dem, och behöver man pengar snabbt kan man få det tack vare godhjärtade medmänniskor. Har man dålig kreditvärdighet blir räntan ganska hög, är den bra får man bättre villkor.

Men. Och det här är ett stort jävla men. De flesta som vill ha lån på Loanland är människor som inte kan få lån någon annanstans. Och ofta är skälet till att man inte fått lån att man inte har betalat andra lån. Följden blir att det kan bli svårt att få tillbaka sina pengar, precis som Kampen skriver.

Själv fick jag upp ögonen för Loanland för ett drygt år sedan, och lånade ut 2.000 kronor till bra ränta. När betalningen inte kom in efter en månad mailade jag kundsupport, som svarade att lånet var taget av en bedragare som hade stulit en persons identitet. Saken var polisanmäld, men i väntan på utredning var det inte mycket att göra. Här om veckan mailade jag igen och fick svaret att inget hade hänt. På frågan hur jag skulle få tillbaka mina pengar fick jag inget svar.

Jag vet att jag till viss del får skylla mig själv. Ingen tvingade mig att trycka på knappen. Men går det att lita på Loanland när de inte ens kan upptäcka en identitetsstöld? Jag antar att de kör personnumret genom UC och nöjer sig med det. Långivarna får aldrig veta vem det är de lånar ut sina pengar till, och har alltså ingen möjlighet att göra egna kontroller.

Jag tänker inte göra en Sverker och kasta något i soptunnan bara för att jag har förlorat pengar på det (som han gjorde med aktier i början av 2000-talet), men det är tyvärr riktigt, riktigt svårt att rekommendera Loanland till någon. Idén är som sagt bra, men företaget sköter inte konceptet på ett bra sätt. Som långivare tar man på sig all risk, och Loanland gör ingenting åt missade återbetalningar förutom att skicka dem vidare till inkasso och slutligen Kronofogden. Problemen uppstår när brott har begåtts, som i mitt fall, eller när personen med kreditvärdighet E får knack av fogden, och inte har en pinal av värde hemma.

Idén är bra i teorin, i praktiken är riskerna för höga för att det ska kunna löna sig att använda Loanland med den nuvarande affärsmodellen.

Läs andra åsikter om företaget här, här, här, här, här och här eller googla.

//J

***

Tillägg: Jag har nu i juli fortfarande inte hört något kring mitt ärende. Företaget är inte seriöst och min inställning är ganska enkel: bojkotta loanland! Om du vill låna ut pengar rekommenderar jag kiva istället.

Tillägg 2: Om någon annan drabbats eller tycker att ämnet är viktigt får ni gärna länka hit, ju högre upp detta inlägg hamnar på sökordet ”loanland” desto fler kan slippa gå på den här minan.

6 svar på ”Loanland”

  1. Tack för tipset. Ska definitivt hålla mig långt ifrån Loanland. Roligt att du gillar kiva. Är själv med i Kiva och tycker också det fungerar bra.

  2. Om man vill tjäna pengar och få avkastning är väl inte Kiva ett dugg bättre?

  3. aktiespartacus: Gott så!

    Stefan: Inte ett dugg sämre heller. Risken är enorm att man inte får tillbaka ens utlånat belopp när man använder loanland. Pengarna går i många fall till en ekonomiskt okunnig människa som konsumerar upp dem, istället för till en företagsstart i ett u-land. Så nej, det går inte att tjäna pengar på något av dem, men kiva ger en bättre och mindre lurad känsla i magen.

  4. Stefan: Tanken med Kiva är inte att tjäna pengar på det, utan att tillhandahålla pengar för entreprenörer i tredje världen som försöker skapa sig bättre liv. Själv får jag inte ut en krona av det.

  5. Pingback: Trustbuddy

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.