Lite om hyckleri

Nu presenterar regeringen, med infrastrukturminister Åsa Torstensson i spetsen, sin bredbandsstrategi. I korta drag går den ut på att 90% av de svenska hushållen ska ha minst 100 mbit/s i sin lina år 2020.

Och jo, visst är det behjärtansvärt. Men helt ärligt, vem behöver en 100 mbit/s-lina när det är olagligt att ladda ner film och program? För tex SVT Play behöver man inte mer än 1 mbit/s, och ja om någon nu anser att HD-kvalité är en mänsklig rättighet så räcker det gott med 10.

Så varför bygga ut till 100 mbit/s för 90% av hushållen, en hastighet som inte ens 40% av dem har idag, när den enda anledningen till att någon kan tänkas behöva en så snabbt lina, är att han ägnar sig åt illegala aktiviteter?

Kan det vara för att man innerst inne vet att Photoshop och MS Office inte skulle sälja lika bra till företagen, om inte deras medarbetare satt med piratversioner hemma som gjorde att de blev vana vid dem och sedan kunde rekommendera programmen till inköpscheferna?

Kan det vara för att en hel bransch som ägnar sig åt att sälja datalagring (tex portabla hårddiskar visar sin kapacitet genom att redogöra för hur många mp3-låtar som får plats) i form av mp3-spelare, hårddiskar, DVD-skivor och nätlagring skulle gå under på en vecka om ingen laddade ner? För vem behöver ärligt talat en terrabyte för att förvara semesterbilder?

Kan det vara för att bredbandsleverans är big business som dessutom skapar jobb medan man gräver ner kablarna i Byhåla för skattemiljoner?

Kanske. Kanske inte. Döm själva.

Jag kan dock säga vad skälet inte är. Skälet till att man vill leverera 100 mbit/s till 90% av Sveriges hushåll är inte att Sven Svensson behöver det när han betalar räkningarna en gång i månaden och läser Aftonbladet på jobbet. Det kan helt enkelt inte vara skälet, för så korkad får man bara inte vara.

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.