Lite makro

Då var det klart att BP byter VD. Tony Hayward, som inte direkt varit en stjärna i sin kommunikation utåt, ersätts av Bob Dudley, som inte direkt varit en stjärna på att täta läckan.

Självklart har VD-bytet ingen annan betydelse än den rent rituella. Amerikanerna lugnar kanske ner sig en smula nu när de har en jänkare som håller i tyglarna, men det är också den enda skillnaden. BP’s rykte är och kommer länge att förbli rejält skadeskjutet. Jag gratulerar de som lyckades köpa in sig på låga nivåer, det har hittills betalat sig väl, men glöm inte att en stor del av notan fortfarande är obetald.

BP redovisade stora förluster för Q2 och  förbudet mot att borra utanför den amerikanska kusten riskerar att slå hårdare än saneringskostnaderna för läckan. Själv håller jag mig till mitt lilla innehav i EnQuest som bara bedriver verksamhet på UKCS (United Kingdom Continental Shelf). Där är riskerna små (eller åtminstone mindre) för både politiska sanktioner och tragiska djuphavsolyckor.

I mina ögon talar mycket för ett högre oljepris på kort sikt. Arabländerna har tidigare visat att de har svårt att pusha upp produktionen även när priserna är riktigt höga, i Venezuela fortsätter Chavez att trilskas och ett utdraget förbud mot djuphavsborrning kommer att slå mot amerikanerna som måste öka importen.

I motvikt till dessa faktorer finns dock risken för att vi går in i en ny recession orsakad av PIIGS eller något annat land med taskig ekonomi, typ Ungern. Lågkonjunkturer verkar alltid dämpande på oljepriset eftersom mindre volymer förbrukas. Fyllda lager är ett säkert tecken på prissänkningar. Själv tror jag dock att Asien med Kina och Singapore i spetsen kan hålla oss under armarna ett tag till, och om även Indien kan komma igång har vi en ny bengalisk tiger som kan jaga på världsekonomin.

Allt som allt ser jag positivt på den närmsta framtiden. Här i Sverige visar företagen bra och genuint starka resultat, och för vår del tror jag att den största risken är en bostadskrasch (Hemnet slår till exempel rekord nu). Själv ligger jag relativt tungt i oljan på medellång till lång sikt, och har cirka 8% av kapitalet utanför börsen för att kunna gå in tyngre i något av mina innehav om vi skulle få se en tillfällig dipp. Just nu är jag så nöjd med min portfölj och innehavens fundamenta och direktavkastning, att jag inte säljer av dem i något fall. Kikar även på några onoterade bolag just nu, men mer om dem i framtiden.

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.