Köper olja istället för BP

Den 20 april exploderade oljeplattformen Deep Water Horizon i den Mexikanska golfen. 44 dagar in i oljekatastrofen är situationen fortfarande långt ifrån löst. Försök med kupoler och därefter top kill har misslyckats och om bara några dagar inleds orkansäsongen i området vilket kommer att försvåra alla försök till inneslutning. Jag kanske är pessimist, men jag tror inte att situationen kommer att förbättras förrän nya borrhål i samma källa lättar på trycket vid läckan.

För BP är det här naturligtvis en katastrof i sig. Bolagets aktie har sjunkit mer under en dag än den gjort på 18 år. Trots att man hedervärt nog har lovat att ta sitt samhällsansvar har ryktet ändå skamfilats från höger och vänster. Om man dessutom lever upp till vad man lovat kommer det att lämna rejäla hål i bolagets finanser i flera år framöver.

Trots det ser jag ingen större risk för att bolaget skulle bli uppköpt eller tvingas till nyemission. Det här kalaset kommer att kosta, men BP är ingen småspelare. Oljeindustrin är lukrativ, BP skulle till exempel kunna köpa upp världens största vindkraftsbolag Vestas enbart med kassaflödet från ett års verksamhet. Makroekonomiskt talar dock vissa saker för en tillbakagång framåt hösten, och fallande oljepriser ser jag som ett större hot än ersättningar som, om de överhuvudtaget betalas ut, kommer att krympa till ett minimum i advokaternas händer och dessutom betalas ut över ett stort antal år. Försäkringsbolag lär också ta en del av smällen.

Många har fått upp ögonen för BPs direktavkastning som i skrivande stund ligger på 8,92 %. Efter källskatt lämnar det attraktiva 7,6 %, bra mycket högre än de flesta svenska bolag och högst i oljebranschen just nu. Jag ska erkänna att det ryckte i köpfingret ett tag, men är det direktavkastning man är ute efter finns det bolag med bra mycket lägre risk än den BP sportar just nu. Ett exempel är WWE med 8,59 %, ett annat är Peyto med 10,05 % om man vill hålla sig till energisektorn. Jag ser alltså inte BP som köpvärt nu. Trots att jag tycker att marknaden har överreagerat, finns det bättre alternativ med samma avkastning till lägre risk.

Däremot är jag på medellång till lång sikt bullish till oljepriset. Driving season står för dörren i landet som är världens största oljeimportör, och djuphavsborrning har de senaste månaderna blivit en alltmer riskfylld verksamhet. USA har stoppat alla provborrningar i området, och en alltmer pressad Obama har inlett en brottsutredning mot BP. En bra artikel om konsekvenserna kan ni läsa här.

Kortsiktigt finns det vissa tekniska förutsättningar för ett ännu lägre oljepris, och skulle världsekonomin börja backa i höst finns vissa risker för en nedåtgående trend, men allt under $70 ser jag egentligen som köpvärt och kommer under de närmsta veckorna gå in i Bull Olja om inget oförutsett händer. Kom ihåg att det alltid är utbud och efterfrågan som styr när det gäller råvaror. Alltid.

//J

2 svar på ”Köper olja istället för BP”

  1. För just det sistnämnda borde ju saken vara glasklar – oljeproduktionen minskar och behovet ökar. De flesta råvaror borde därmed vara en given investering på lång sikt så länge världens ekonomier bygger på ständig tillväxt, och lyckas upprätthålla den.

  2. Oavsett tillväxt är de flesta råvaror bra investeringar på lång sikt eftersom jordens resurser är ändliga/begränsade (olja tar slut och det finns bara så mycket odlingsbar mark) medan dess befolkning ständigt ökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.