Kommentera mera

Nu gör jag helg, kära läsare, eftersom jag ska ner till Stockholm för lite kvalitetstid med de närmsta och äldsta vännerna. Helgen lär alltså bli inläggsfri, men på måndag kör vi igen. Läsarantalet har ändå en tendens att falla som en BP-aktie efter en sjunken oljeplattform under helgerna, så på det här viset slipper vi kasta in pärlor i varandras svinstior.

En sak jag lämnar er med är widgeten ”Mesta kommenterare” i högerspalten. Som vissa kanske märkt har jag nofollow på alla kommentarer, vilket innebär att Google inte räknar de länkarna. Nu kan ni flitiga kommenterare belönas för att ni bidrar till diskussionen och dialogen här på Grenfeldt.com med en dofollow-länk, och från förstasidan nonetheless. Ta det för den uppskattning det är, ni behövs för att den här blågen inte ska vissna och självdö.

Listan fylls på kontinuerligt med de flitigaste kommentatorerna och nollställs varannan vecka. Detta för att ingen ska kunna slänga in fyrtio spamkommentarer och sen aldrig komma tillbaka: regelbundna besökare premieras. En regel bara: ni får kommentera för att länka till vad ni vill med vilket nyckelord ni vill, men jag tillåter självklart inte länkar till barnförbjudna eller ajabaja-sidor.

Kommentera mera, alltså, och trevlig helg!

//J

Tillägg: För att ge ytterligare kraft åt förstasidan är nu länkar i högerspalten nofollow, utom på just förstasidan. Det innebär att den och även länkarna på den ges extra kraft, men samtidigt försvinner sitewide-länkarna. Detta ger alltså marginellt färre länkar till andra siter och blogroll, men stärker värdet på dem och ökar dessutom värdet på länkar i kommentarswidgeten ytterligare då dessa inte heller är sitewide.

23 svar på ”Kommentera mera”

 1. Kul idé. Jag har sett allt fler svenska bloggar som slår på dofollow men fortfarande är det ganska få som använder sig av en topplista och därmed ger en utlänk från förstasidan. Har du samlat in någon statistik nu inför för att undersöka om antalet kommentarer förändras (utöver att bloggen växer)?

 2. Stefan: Ja det kändes som rätt sak att göra, äras de som äras bör. Jag har inte så mkt statistik i det här fallet, det är så otroligt många variabler att ta hänsyn till, men jag vet hur många kommentarer ett inlägg får i genomsnitt och det ska bli kul att se om det ökar!

 3. Kul! Jag kör också med dofollow sedan en tid tillbaka. Det känns roligt att kunna ge något tillbaka till dem som tar sig tid att kommentera det jag skriver om :)

 4. Kim: Ja precis, det är ju kommentarerna som gör bloggen levande så att belöna dem känns rätt självklart egentligen.

 5. Jäklar vad inlägg du har spottat ut dig sen du kom hem, jag har glömt att kika in så nu har jag en del att ta igen ;-P

  Självklart skall man belönas med en ”riktig länk” om man bidrar med något. Själv har jag dock fortfarande do follow i kommentarerna, så om någon vill ha sig en länk gratis är det bara att kika in. Inte mycket till länkkraft än för min del visserligen, men en länk är en länk :P

 6. Självklart så råkade jag ju promota en av mina sajter (som ej går att kommentera på) i stället för bloggen. Typiskt, nu framstår jag som en spammare i stället… ;-) Aja, bot och bättring!

 7. Jag kör ju också med dofollow sedan en tid tillbaka på alla som kommenterar på Websimon. Däremot har jag ju inte provat widgeten med de som kommenterar mest. Kul idé.

 8. Herr K & websimon: Dofollow i kommentarerna är ju det andra alternativet, och också ett schysst sätt att visa uppskattning. =)

  aktiespartacus: Ja det är du i skrivande stund iaf, så det krävdes inte så mycket ;)

 9. För mig personligen så ger blanka tusan i om en blogg har nofollow eller dofollow länkar i sina kommentarer.

  De allra flesta söker hela tiden ”dofollow” länkar för att få ”bättre ranking”. Har du inte mixen av länkar spelar det ingen roll. Du SKA HA nofollow-länkar, dofollow-länkar. Har du bara dofollow-länkar är det något lurt och ett öppenbart och målmedvetet länkbygge. Tror ni Google och andra sökmotorer uppskattar sådana försök till manipulationer? (vilket hela SEO branschen handlar om, att manipulera SERP:n utan upptäckt)

  Men, det är klart. DoFollow ger ju mer kraft =)

 10. Jag brukar faktiskt inte heller bry mig så mycket om en blogg/hemsida har no eller do follow när jag jagar inlänkar. Ingen aning om det är bevisat, men någon på SEO-Forum spekulerade i om länkarna ändå hjälper till med relevansen, beroende på sökordet i länktexten, även om länken är no follow.

 11. kolla! jag lever! Och har självklart ett nytt livsmål nu då. I och med att jag tänker vinna. Eller är det dåligt att spamma? Det blir iaf originellt spam.
  Hoppas sommaren varit bra!

 12. Ett bra initiativ! Det är alltid bra att belöna de som kommenterar tycker jag. Själv har jag sedan länge tagit bort nofollow på kommentarerna på min blogg Webmastern.se. Dock måste man kommentera 3 gånger innan kommentaren blir dofollow.

 13. Patrik & Herr K: Visst ska man ha en mix, det är det inget snack om. Men min bloggroll är nofollow på allt utom förstasidan så dryga hundra länkar till de (er) jag följer där är nofollow också.

  Mimmi: Nej nu blommar löken! Spamma loss, det viktigaste är som bekant inte att vinna utan att segra. ;)

  Mikael: Tack! Att sätta dofollow efter X antal kommentarer var något jag tänkte på, men i slutändan blev det denna lösning då de som kommenterar duktigt får juice från förstasidan. Dessutom kan man inte bara komma in, lägga tre kommentarer, och sen aldrig komma tillbaka. Detta premierar trogna och engagerade läsare.

 14. Jag kör själv med dofollow på min blogg och uppskattar kommentarer. En sådan här topplista borde man kanske också lägga till. Tack för tipset!
  Använder för övrigt nofollow free för att ta bort nofollow.

 15. Pingback: Nofollow - nej tack | Blogsfär.com
 16. ”Tillägg: För att ge ytterligare kraft åt förstasidan är nu länkar i högerspalten nofollow, utom på just förstasidan.”

  Det där stämmer ju inte riktigt sedan Google började göra så att nofollowlänkar fortfarande tar sin del av länkkraften, men utanatt skicka den vidare. Verkar som att du har tagit bort sitewidelänkar med nofollow dock så det är ju inget problem här längre. Poängen är dock att man ofta inte har mycket lite att förlora på att göra sina utlänkar till dofollow, vilket även jag har gjort.

 17. Välkommen till dofollowklubben. Jag har länge kört dofollow på mina bloggar och väldigt lite spam. Så alla är nöjda!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.