Katla

Katla är en av Islands mest aktiva vulkaner. Sedan år 930 har vulkanen haft 16 dokumenterade utbrott vilket ger en snittid mellan utbrott på nästan 62 år. Går man ännu längre tillbaka, till runt 800 f.Kr. så kan man konstatera att det aldrig gått längre än 140 år mellan två utbrott.

Det senaste större utbrottet kom 1918, och Laharen flyttade den isländska kustlinjen fem km ut i havet. Island har också upphovsrätten till världens näst största vulkanutbrott i historisk tid. 1783 öppnades marken kring vulkansystemet Laki, och under en åtta månader lång period flöt lava ut över Island i en mängd som överstiger Amazonfloden. Men även Katla har lyckats matcha Amazonas, 1755 blev resultatet av ett utbrott ett såkallat jökellopp, en störtflod av smält glaciärvatten vars medelflöde var mellan 200 000 och 400 000 kubik/sekund.

Katla är väldokumenterad, men grannen Eyafjallajökull vet man inte alls lika mycket om. Sedan tusentalet har vulkanen nämligen bara fått utbrott tre gånger. Varje gång har Eyafjallajökulls utbrott följts av utbrott från Katla, och forskarna har konstaterat att de två vulkanerna som bara ligger tre mil ifrån varandra, är sammanbundna.

Senast Eyafjallajökull gjorde väsen av sig pågick utbrottet i ett och ett halvt år, så den som tror på ett snabbt avslut i den här besvärliga affären kanske blir besviken. Klart är att Eyafjallajökull är småskit jämfört med Katla. Om Eyafjallajökull är den irriterande ungen i kvarteret som äggar din bil och slår ditt barn, så är Katla ungens galna storebrorsa som har suttit inne och åker runt i pickup med gunrack. Ungefär så illa är det.

Skulle Katla få ett utbrott skulle vi förmodligen inte bara få uppleva ett askmoln som stoppar all flygtrafik på norra halvklotet. Det är även en stor risk att globala kommunikationer skulle slås ut. Askan kan helt enkelt bli så tjock att signaler inte kan penetrera den. Den som inte tror mig kan kolla på SVTs dokumentär här nedanför, som visar ett team med filmare nära Eyafjallajökull. Till och med gps-signalen dör.

Statistiskt är det större chans att Katla får ett utbrott, än att den inte får ett utbrott. Marken i området har höjts med 2 cm det senaste året och historiken talar helt enkelt för att det snart är dags. Det är lika oundvikligt som att jorden går runt solen.

Så nu när vi vet det, och inte längre blint litar på vad politiska ledare och journalister säger till oss, vad ska vi göra åt saken?

Den som har sett filmen eller ännu bättre läst boken The Road kan gissa sig till att det är ett vulkanutbrott som har dödat världen. Allt vatten är gult från svavel och himlen är alltid grå. Livet på Jorden har faktiskt varit på vippen att inte klara sig ett par gånger tidigare. Åtminstone fem av planetens 5-20 (beroende på vem man frågar och hur mycket liv som måste dö innan denne anser att det är tillräckligt för att kallas) massutdöenden går att koppla samma med enorma vulkanutbrott.

Nu kommer inte Katla att vara end of the world shit. Jorden kommer inte att gå under 2012, Marty McFly åkte ju till 2015. Men islänningarna kommer att känna av det, det kommer dom. Och om norra halvklotet täcks i ett lager av aska så garanterar jag att vi också kommer att känna av det.

För en gångs skull har vi en händelse vi något så när kan förutse. Vore det då inte ganska dumt att fortsätta med sitt liv som om inget skulle eller kunde hända? Jag säger inte att alla ska gräva fall out-bunkers (även om jag ska (för att det är coolt)) och lagra konserver. Men jag säger att resor, kommunikation, transport och frakt kommer att bli bökigare. Färre alternativ är i det här fallet samma sak som lägre utbud vilket kommer att leda till högre priser. Under Lakiutbrotten dog 23 000 britter av förgiftning. Dumma bonnjävlar på 1700-talet tänker vi nu, men skulle en liknande händelse ske igen skulle hela Europa tvingas gå runt med munskydd Tokyo-style. Våra bilar skulle bli blästrade på Autobahn och våra skördar skulle försämras markant.

Glöm inte Eyafjallajökull, bara för att det inte finns på Aftonbladets löp längre. Ser man till traditionen, har det bara börjat.

//J

Källor

http://svtplay.se/v/1995555/vetenskapens_varld/del_16_av_18__vulkanen_som_rot?cb,a1364145,1,f,-1/pb,a1364142,1,f,-1/pl,v,,1995555/sb,p102815,1,f,-1

http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=1702-03=

http://www.volcano.si.edu/world/volcano.cfm?vnum=1702-03=&volpage=erupt

http://adsabs.harvard.edu/abs/2009AGUFM.V32B..03S

http://volcanism.wordpress.com/2010/03/04/eyjafjallajokull-and-katla-restless-neighbours/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-1267663/Iceland-volcano-Katla-eruption-10-times-stronger-Eyjafjallajokull.html

http://svenska.yle.fi/nyheter/artikel.php?id=184178

http://sv.wikipedia.org/wiki/Katla,_Island

http://en.wikipedia.org/wiki/Extinction_event

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.