Jäkla ryss

Nu är jag och tösen hemma igen efter en halvvecka i Solna. Normalt brukar vi ta E4an över Uppsala och svänga av mot Falun i Gävle. Den vägen känns också säkrare än att åka över Enköping, eftersom den är bredare och bättre upplyst. Inga konstigheter.

Idag tog det oss dock 45 minuter att ta oss från Råsunda till pendeltågsstationen, en sträcka på rätt facila 750 meter, så vi lackade och åkte Enköpingsvägen istället. Nu brukar ju Stockholmstrafiken vara ganska tjock runt femsnåret på veckodagar, men det där var lite väl till och med för Solna.

Vi knäppte på radion för att få höra ifall det var någon allvarlig olycka som låg bakom att allt stod helt stilla, och ja det var det väl om man med olycka menar att det är olyckligt att svenska myndigheter och polis är så otroligt jävla stendumma att de stänger av hela E4an mitt i rusningstrafiken.

Skälet? Skälet stavas som ni säkert redan har räknat ut Dmitri Medvedev. Den där om allas lika värde gäller tydligen bara sålänge det passar och går bra. Nu vet inte jag exakt hur många människors dag den där killen förstörde, men ser man till äldre statistik så bör det idag ha passerat åtminstone 350.000 fordon genom tullarna. Eftersom E4an är en ganska stor väg kan man rimligtvis anta att allra minst 100.000 personer passerar Norrtull eller Eugeniatunneln varje dag. Och till det ska man även räkna de som kommer söderifrån på Essingeleden.

Tar man med i beräkningen att 17.00-17.30 bara är en 48-del av dagen, men en riktigt jäktig sådan, så tror jag att man utan att överdriva kan säga att 50.000 personer på ett eller annat sätt blev försenade av att Medvedev ville hem till Kremlan. Lägg sedan till alla de som inte kom ut på motorvägen från vare sig Solna, Helenelund, Kista, Sollentuna, Häggvik, Rotebro, Upplands Väsby, Rosersberg eller Märsta, så har vi ett rätt digert gäng bilister.

Nu satt det ju garanterat fler än en person i några av de här bilarna, men för enkelhetens skull säger vi att en bil är en person. Jag räknar snällt och säger dessutom att det nog bara var 10.000 bilar som stod stilla under den här halvtimmen i alla ovan nämnda förorter. Det ger totalt 60.000 personer som förlorade en halvtimme av sitt liv på grund av Medvedev.

60.000 halvtimmar är 30.000 timmar som gick förlorade idag. Det är en månads arbete på ett medelstort svenskt företag. Eller om man så vill 30.000 timmar som kunde ha spenderats med nära och kära istället för en regnig bilkö i Kista. För att inte tala om alla poliser som stod och frös på påfarterna istället för att sy in tjyvar. För att inte nämna hur hopplöst fast de utryckande ambulanserna var i de fastsmälta köerna. Med allt det i åtanke,

varför tog inte karln bara en helikopter?

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.