Det har blivit en del ändringar i portföljen sedan sist. Innehavet i UPM Kymmene är sålt, jag tycker fortfarande om bolaget och det var en ren vinsthemtagning. Förhoppningsvis kommer det en dipp inom överskådlig framtid så att man kan gå in igen på lägre nivåer.
För en del av pengarna från försäljningen av den finska skogsjätten har jag nu istället gått in i mitt andra onoterade innehav: Gotland Whisky. Det är säkert inte många som vet det men whisky är min favoritsprit, och speciellt single malt. Att kunna kombinera ett intresse med en investering är säkert inte alltid ofarligt, men när det går hem så är det förstås extra kul.
Så vad ska man kolla på när man investerar i ett onoterad bolag då? Samma som alla andra bolag – fundamenta. Eftersom bolaget inte handlas på en börs är TA omöjlig och fundamental analys blir det enda återstående alternativet. Men fungerar det att använda nyckeltal på ett ungt (ibland nystartat) företag? Nja.
Baserat på Gotland Whiskys tidigare årsredovisningar skulle ingen vid sina sunda vätskor (poäng för pensionärsuttryck!) investera: intäkterna är i princip obefintliga, kostnaderna skyhöga, bolaget blöder pengar som straffar soliditeten och man har en produkt som inte kan säljas förrän om flera år utan måste lagras under kostsamma former först.
Så nej, siffrorna är sådär. Men få företag kan visa svart de första åren, och det måste man vara medveten om. Man måste också vara medveten om att det förmodligen kommer att ske emissioner när kapitalbehovet ökar. Så om årsredovisningarna är ungefär likadana för de flesta unga företag, vad ska man då basera sin investering på?
Nu kommer en del av er vilja strypa mig, men jag tycker att man kan grunda en ovanligt stor del av sitt beslut på mjuka värden. Vet man hur det fungerar att starta stora, kapitalintensiva företag så vet man att man inte kan fatta beslut baserade på förra årets intäkter (som inte fanns) eller p/e-talet (som är negativt). Istället måste man ta hänsyn till andra saker. Jag har listat några av de jag tycker är viktiga.
- Produkt. Är själva produkten bra? Skulle du köpa den själv? Fyller den ett behov? Är det en produkt för massproduktion eller lyx? osv. Produkten kan vara antingen en vara eller en tjänst, det spelar ingen roll. Men den måste ha potential, och framför allt en
- Marknad. Hur stor är marknaden? Vilka segment kommer att köpa produkten? Hur planerar företaget att marknadsföra den? Hur ska den distribueras?
- Förutsättningar. Är det möjligt för det här företaget att bli framgångsrikt baserat på förutsättningar och tillgångar såsom bra lokaler, rätt kompetens, bra kontakt med myndigheter och näringsliv, lokalt stöd och förankring, rätt leverantörer och rätt kontakter?
- Ledning. Är ledningen erfaren? Har man startat framgångsrika företag tidigare eller har man bara förvaltat redan fungerande? Finns det erfarenheter eller annat ägande inom styrelsen som kan skapa effektivitet och synergieffekter för företaget? Äger ledningen aktier? Bryr sig ledningen?
Och i mina ögon uppfyller Gotland Whisky de krav jag har på ett ungt bolag. Produkten är i ropet med en växande marknad. Mackmyra visade att det var möjligt, och även i Grythyttan håller man på och startar upp (även om de har problem med kommunen vad jag förstår). Svensk whisky är här för att stanna, och även vårt intresse för bra whisky ökar.
Framför allt är jag nöjd med förutsättningarna och ledningen. Då jag bott på Gotland till och från i nästan två år vet jag att kommunen är företagsvänlig. Företaget håller till i f.d. Roma Sockerbruk som är en lokal stolthet och jag vet att många vill se att byggnaden används till något (annat än när militären övade stormning där). Byggnaden är väl lämpad för whiskytillverkning och leverantörer av malt finns mycket nära i form av VD Anders Stumle som äger och driver ekologiska (och lokalt rätt kända) Halner Gård.
Som styrelseordförande har man allmänt kompetenta Anders Gahne som är mycket aktiv inom vindkraftsuppbyggnaden på Gotland. De flesta övriga i styrelsen driver också eget i någon form vilket är ett starkt tecken på att de vet hur det är att sköta ett företag. Kompetens angående whiskytillverkning hämtar man mestadels från Skottland, liksom de stora kopparpannorna som whiskyn ska göras i.
Allt som allt vet jag att personerna i styrelsen är kända för att få saker gjorda, och det ska nog till mycket för att Gotland Whisky ska bli något annat än en framgång. Med det sagt så räknar jag också med många nyemissioner fram till julafton 2013 då den första whiskyn ska finnas till försäljning. (Som jag som aktieägare förresten får företräde till, bara en sån sak.) Alla är som vanligt ansvariga för sina egna investeringsbeslut.
//J
Tillägg: Företaget i media här, här och här.
Whisky skulle jag också gärna investera i, dock så tillåter inte min ekonomi i nuläget en sådan riskfylld investering. En vän till mig har däremot ”investerat” i Mackmyra, men då direkt i deras produkt än i själva företaget.
Det är dock en spännande investering med sådana här typer av unga företag, och inte alls en lika ”torr” investering som storbolag på börsen (höhö…) :)
Herr K: Haha den var bra =) Ja det är en intressant investering ur flera perspektiv, och den duktiga ledningen tycker jag sänker risken rätt rejält för det här företaget.
Så vilken var din första onoterade investering?
Cornucopia: Energy Potential, som jag fick nys om genom din blogg.