Investera i whisky

Går det att kombinera ett intresse med en investering? Självklart. Jag skulle vilja säga att man i det närmaste måste vara intresserad av ett område för att kunna göra bra investeringar i det.

Men går det att kombinera en passion med en investering då? Den frågan är lite svårare, för medan en bra investering alltid bör grundas på 95% logisk analys och 5% magkänsla, handlar en passion om 100% hjärta. Jag vill hävda att det går ändå, men det är inte lätt, och alla som funderar på att göra den typen av investering måste fundera över sina skäl och motiv.

Med det sagt, har jag nyligen gjort en passionerad i whisky. Tipsad av en bloggkollega köpte jag i helgen två flaskor Glenfarclas Selected For In Flames Cask 105. För den som vill veta mer om just denna whisky rekommenderar jag länken ovan eller ett klick på bilden.

Det är en något uppdelad investering: den ena flaskan ska rinna nerför min strupe medan den andra är tänkt att i slutändan betala för sig själv och den första. Ur ett rent ekonomiskt perspektiv låter det kanske sådär, men i det här fallet kände jag att jag gott kunde kosta på mig en extra flaska för eget bruk. Det är inte heller första gången jag investerar i livets vatten och ju mer jag lär mig i ämnet desto intressantare blir det faktiskt.

Hur investerar man i whisky?

Det går alldeles utmärkt att investera i whisky, men det är inget för den otålige. Precis som för andra investeringar krävs det tålamod och framförallt kunskap för att lyckas. Utan kunskap är man en sucker. Har man ingen aning om vad värde är eller borde vara, kommer man konsekvent att spelas av de som vet. Whiskyinvestering skiljer sig inte så mycket från andra realinvesteringar som till exempel vin eller konst.

Tålamod kan jag inte ge dig, men kanske några värdefulla tips som är bra att ha i bakhuvudet när man investerar i whisky.

 • Intresse. Intresse krävs för att orka samla på sig den kunskap som behövs för den här typen av investering. Får du kväljningar av att lukta på ett glas Laphroaig tycker jag inte att whisky är ett investeringsobjekt för dig.
 • Kunskap. Köp en bok om whisky eller besök någon av länkarna längre ner. Lär dig allt som går att lära, inte bara om individuella sorter och årgångar, utan även om vad som utmärker destillerierna, vilka som äger dem och deras historia. Har du bara intresset är sådan läsning både spännande och rolig!
 • Leta runt. Systembolaget är fantastiskt. I det ordinarie sortimentet är utbudet av investeringswhisky smalt: du kommer aldrig att få någon värdeökning i en sjuttis Famous. Däremot innehåller beställningssortimentet massvis med guldkorn, och genom de många importörer som finns kan man få tag på nästan allt och få det kostnadsfritt skickat till närmsta bolag!
 • Utbud och efterfrågan. Styr i grund och botten all investering. Leta efter små tappningar, specialtappningar (som tex In Flames-tappningen) och gärna flaskor från destillerier som har upphört. Whisky, liksom vin, konsumeras ständigt. Denna fina omständighet gör att utbudet av en begränsad upplaga ständigt minskar. Förutsatt ett konstant intresse ökar värdet på den allt mindre mängd som finns kvar.
 • Is i magen. Även om du hittar en välrenommerad whisky med en intressant historia och begränsad tappning från ett destilleri som upphört, är det inte säkert att du gör en bra affär. Som Buffett säger: pris är vad vi betalar, värde är vad vi får. Och här kommer det svåra. Med hjälp av din kunskap, ditt intresse och dina erfarenheter måste du avgöra vad som är ett skäligt pris, och vilken värdeökning du kan förvänta dig över den tid du avser att spara whiskyn.
 • Moms och avgifter. Tänk också på att du (sålänge du inte investerar genom ett bolag) köper med moms men förmodligen kommer att sälja utan moms. Skillnaden i pris lär inte bli fullt 25% av den enkla anledningen att en köpare kan betala dig mer än priset exkl. moms och fortfarande tjäna på att inte köpa från en handlare. Om du planerar att sälja dina flaskor på auktion måste du räkna med en auktionsavgift som ofta är en procentsats på försäljningspriset.

Bra länkar för whisky och whiskyinvestering

Kunskap och information

Importörer

Det får räcka för idag. Fyll gärna på listorna med tips och länkar om ni tycker att jag har missat något!

//J

9 svar på ”Investera i whisky”

 1. Är inte ett problem här spritmonopolet vilket gör det hela lite bökigt. Det är ju enbart Systembolaget som får sälja sprit i Sverige vilket gör att avyttring blir extra krånglig jämfört med andra investeringsformer. Visserligen anordnar de auktioner via Auktionsverket. De tar dock 15%.

  Om monopolet släpps fritt så skulle det dock skapa en intressant marknad. Tänk på alla fina lagrade whisky och vinflaskor som kan gå på Tradera. ^^

 2. Visst sätter det vissa käppar i hjulet, men på det hela taget är jag oerhört positiv till Systembolagets och monopolets roll här i Sverige, speciellt om man ser till inköpsmöjligheter.
  Sen är det ju inte en omöjlighet att man lyckas hitta någon intresserad genom de bloggar, forum och communities om whisky som finns, så illikviditet ska man nog inte oroa sig så mycket för.
  Sen gäller ju också som för vin, att i värsta fall kan man alltid dricka det själv ;)

 3. Mycket bra skrivet! Extra roligt att jag dessutom inspirerade till köp! Kanske är herr J även lyssnare av In Flames? Det var åtminstone för mig en av faktorerna som avgjorde köpet, den andra var den mycket begränsade tappningen. Egentligen borde även jag köpt två flaskor, men ekonomin gjorde att jag fick nöja mig med en. Antingen blir det en investering värd att spara eller en njutning vid mycket väl valda tillfällen :) Om den kommer säljas kommer det inte ske inom de närmsta åren i vilket fall.

  Egentligen skulle man kunna säga att whisky och andra drycker är otroligt likvida investeringar…de är ju ”liquid”… :P

 4. Tack. =) Jodå, visst händer det att man lyssnar på IF men något fan skulle jag kanske inte kalla mig. Aldrig riktigt fastnat för deras musik trots att jag är rocker.
  Nej den flaska som ska säljas vidare kommer jag att trycka på länge länge, den andra kommer att avnjutas till bra musik i goda vänners lag. =)
  Skön gbg-humor på slutet btw ;)

 5. Haha, ja det var min dåliga humor som kikade fram lite där… :P En annan lyssnar på In Flames lite då och då och har sett dem live ett par gånger, samt även hälsat på sångaren Anders Fridén vid ett tillfälle. Det känns därför lite speciellt med deras egen whisky. Om de någon gång skall ha skivsignering här i Göteborg igen skall jag komma dit med min whiskyflaska i stället! :D

 6. Herr K: Ooh, en kråka från bandet skulle ju inte direkt sänka värdet på flaskan nej. =)

 7. ”Träffa In Flames sångare tillika whiskyälskaren Anders Fridén i Philipson Söderberg montern på Stockholm Beer & whiskey festival 1/10, få din flaska signerad (Glenfarclas 1973) och ställ dina frågor om både whisky och musik.”

  Undrar om detta även gäller om man innehar en utgåva av den billigare varianten som du och jag köpte? Dock finns endast 30 platser, men det kanske vore något för dig som bor närmare huvudstaden? =) Jag hade gärna fått flaskan signerad iaf…

 8. Men djävelberg, jag ska ju dit 2 oktober! Måste försöka ändra i schemat ju, lite för bra chans för att missa. Tack för tipset! =D

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.