Indier och OS

Dags att kommentera OS. Två guld hittills, och för att vara ett lilleputtland är det ju faktiskt inte fy skam. Jag kan inte tänka mig annat än att Sverige allt som oftast är högt upp när det gäller medaljer per invånare. Annars har vi tungviktaren USA med en bakgrund av sportslig kultur inom landet, Ryssland med en stor befolkning och rätt skeva dopingkurer träningsmetoder, och Kina med världens största befolkning och galen disciplin där man börjar träningen redan i livmodern.

Men Indien? Indien då? Hur kan en nation med 1,2 miljarder människor suga så alldeles fantastiskt hårt i idrott? En snabb titt i rullorna visar att man sedan antiken har lyckats med bedriften att erövra hela sexton medaljer varav majoriteten i college-sporten landhockey och en i icke-sporten skulptur. Vad jag vet finns det en sport som indierna är duktiga i, och det är cricket. Cricket spelas av ungefär tio länder i världen, och Indien vann VM 1983. Inte direkt purfärska framgångar med andra ord.

Så vad gör 1200000000 människor istället för att idrotta då? Alla kan väl inte sitta med pansararsle på ett callcenter i Calcutta? Er gissning är lika bra, eller bättre, än min.

//J

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.