Hur man skriver en affärsplan

En av de viktigaste förutsättningarna för den som vill starta företag är naturligtvis att det finns kapital att finansiera det med. Ibland har man tur och får en idé som kräver begränsat eller inget startkapital, att sälja en tjänst eller en digital produkt kan vara sådana tillfällen. Vissa väljer också att själva spara ihop till det kapital som krävs genom att stanna kvar i sin anställning under uppstartsfasen.

Inget av dessa alternativ är dåligt men många av oss behöver dock söka finansiering utifrån, antingen genom att ta in riskkapital i utbyte mot en andel i företaget, eller genom att söka ett lån. För att kunna få detta kapital krävs en affärsplan som visar investeraren att din affärsidé har bärkraft. Som företagare har jag sökt och fått extern finansiering flera gånger, och min utbildning i entreprenöriellt företagande har också gett mig möjligheten att skriva många affärsplaner och marknadsplaner. Här tänkte jag dela med mig en del av vad jag lärt mig hittills.

Att skriva en affärsplan

Det finns många saker man måste tänka på när man ska skriva sin affärsplan. Det är ett mer formellt dokument än vad många först tror, och man bör arbeta mycket med både struktur, design och layout utöver själva innehållet. Nedan har jag listat mina tankar och åsikter kring hur man skriver en bra affärsplan.

Vad är en affärsplan?

Antingen kan man välja att se en affärsplan som ett nödvändigt ont som krävs för att man ska få in pengar, eller så kan man välja att se den som en strukturerad sammanfattning av den idé som tidigare bara existerat i ens huvud, och ett viktigt framtida styrdokument att falla tillbaka på under företagets första skälvande år. Jag rekommenderar det senare.

Vad innehåller en affärsplan?

Vad en affärsplan ska innehålla varierar naturligtvis beroende på vad det är för idé man har. En avancerad bioteknisk lösning som kräver år av FoU behöver naturligtvis en mer omfattande plan än en webbutik som ska sälja älghornskepsar och vikingahjälmar i plast. Det finns dock stående delar som alla affärsplaner bör innehålla, om inte annat så för att utvärdera hur realistisk ens idé verkligen är. Dessa delar är

  1. Framsida
  2. Sammanfattning
  3. Affärsidén
  4. Marknadsanalys
  5. Management
  6. Beskrivning av produkten/tjänsten
  7. Tidsplan
  8. Bilagor

Jag har själv börjat skriva på många affärsplaner men gett upp efter en stund eftersom idén helt enkelt inte var genomförbar, eller värd att genomföra. Bli inte ledsen om detta händer dig, se det som bra övning!

Framsida

Framsidan ska innehålla följande information:

  • Namnet på det tänkta företaget
  • Ditt/grundarnas namn
  • Kontaktinformation

Sammanfattning

Vänta med att skriva denna till sist. Här sammanfattar du mycket kort nyckelinformationen i de kommande avsnitten. Sammanfattningen är för affärsplanen ungefär vad synopsis är för en film – den ska vara tillräckligt seriös för att bli tagen på allvar, men tillräckligt spännande för att locka till vidare läsning. Glöm inte att ange hur mycket kapital du söker!

Affärsidén

Detta avsnitt består av flera delar. Använd dem för att förklara vad din affärsidé går ut på, hur den kommer att fungera, och varför man ska vilja investera i dig.

Frågor som ska besvaras: Vad är det du ska sälja? Till vem ska du sälja? Hur ska du sälja? I vilken fas befinner sig företaget just nu? Vilken bolagsform? Vilka är dina kunder? Hur ser ditt erbjudande ut? Vad gör idén speciellt? Innebär idén några andra fördelar utöver försäljning, som till exempel royalties, patent, licenser, franchiserättigheter, återförsäljaravtal osv?

Marknadsanalys

(Detta avsnitt förtjänar egentligen ett eget inlägg, men jag drar grunderna så kan du säkert googla dig vidare.) I marknadsanalysen undersöker du om det finns en tillräckligt stor och köpkraftig marknad för ditt erbjudande, och försöker identifiera både dina framtida kunder och dina framtida konkurrenter. Många undviker att göra en marknadsundersökning för att de inte vill avslöja sin produkt men jag tycker absolut att det är värt det. Förutom att bekräfta att erbjudandet har en marknad, underlättar det enormt när man vill marknadssegmentera.

För att inlägget inte ska bli alltför långt nöjer jag mig med att ta upp nyckelbegreppen som varje bra marknadsanalys bör innehålla, kontakta mig gärna om du vill ha mer ingående information!

Marknadsplan – En stor del av marknadsanalysen är marknadsplanen. I den lägger man upp en ungefärlig strategi för hur marknadsföringen ska bedrivas det närmaste året.

SWOT – Grundläggande metod där du analyserar företagets styrkor (Strenghts), svagheter (Weaknesses), möjligheter (Opportunities) och hot (Threats).

PEST – En bra analysmodell för att analysera de makrofaktorer som kommer att kunna påverka företaget. Står för Politik, Ekonomi, Socialt och Teknik.

Målmarknad – Den kategori av kunder som du vill sälja ditt erbjudande till. Om du ska börja med rollatoruthyrning är till exempel pensionärer och sjuka din målmarknad.

Segmentering – Uppdelning av din målmarknad, exempelvis i pensionärer respektive sjuka. Viktigt för att kunna rikta sin marknadsföring. Pensionärer kanske närmas bäst på ett ålderdomshem, medan de sjuka oftast hittas på ett sjukhus.

Management

Här beskriver du dig själv, din bakgrund och vilka kvalifikationer du har för att starta, äga och driva företaget framgångsrikt. I den här delen är det okej att ta i och bli personlig. Berätta gärna om tidigare förtroendeuppdrag och ansvarsposter du haft, och glöm inte att trycka på dina personliga motiv och drivkrafter till varför du startar företaget. Som Douglas Roos sa i Draknästet är det minst lika viktigt vem som står bakom affärsidén, som affärsidén själv!

Beskrivning av produkten/tjänsten

Det kan kännas som en upprepning, men här ska du verkligen grotta ner dig i det du tänker sälja. Vad är det som gör just din produkt eller tjänst unik? Vad gör den bättre än konkurrenternas? Hur tillverkas den? Vilka svagheter har den? Hur kan den och produktionen av den utvecklas i framtiden? Det är viktigt att den som ska investera förstår att din produkt eller tjänst går att klona och skala upp. Om hela din affärsidé är beroende av en unik kunskap eller färdighet som bara du besitter, kan det bli svårare att få pengarna.

Tidsplan

Skriv ner en ungefärlig tidsplan för företaget. Ange viktiga milstolpar och kritiska punkter som måste nås för att utvecklingen ska kunna fortsätta framåt. I princip alla företag drabbas av förseningar i början, så var hellre pessimistisk än optimistisk. Använd gärna ett Gantt-schema eller liknande för att illustrera din tidsplan.

Bilagor

Här placerar du dokument som stödjer det du skrivit i affärsplanen, som till exempel mer detaljerad information om din marknadsundersökning, eller statistik som visar att din beräkning av marknadsstorlek var realistisk. I bilagorna ska också de ekonomiska kalkylerna rymmas. Om du tänker använda din affärsplan som styrdokument, kom ihåg att kalkyler är just kalkyler – det är större chans att de inte stämmer än att de stämmer. Detta vet också investeraren, men genom att bifoga rimliga och realistiska kalkyler visar du att du har en rimlig och realistisk inställning till din affärsidé.

Det finns många beräkningar man kan göra men kalkyler som alltid ska inkluderas är kapitalberäkning, resultatbudget och likviditetsbudget. Kom ihåg att kapitalberäkningen och resultatbudgeten räknas exklusive moms medan likviditetsbudgeten räknas inklusive moms. Nyföretagarcentrum erbjuder tillsammans med Visma ett utmärkt verktyg för uträkning av dessa kalkyler, ladda ner det gratis från deras hemsida här.

Varför bry sig?

Så varför ska man anstränga sig med sin affärsplan? För att det mycket väl kan vara skillnaden mellan massa pengar och inga pengar. Om du visar att du har koll på ovanstående saker visar du att du är någon att satsa på, inte bara någon som vill använda andras pengar för att testa sin egen idé. Att utveckla en affärsplan även när man inte tycker att man behöver är också dels ett bra sätt att öva på att tänka affärsmässigt, dels ett fantastiskt sätt att hitta falluckor och problem.

Om du vill ha professionell hjälp med att skriva och sammanfatta din affärsplan, hör av dig så tar vi en förutsättningslös diskussion! Du kan också läsa mer om mitt företag, vad jag gör och affärsplanering genom att klicka på någon av länkarna.

//J

3 svar på ”Hur man skriver en affärsplan”

  1. Pingback: Tweets that mention Grenfeldt » Hur man skriver en komplett affärsplan -- Topsy.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.