Högskolan Dalarna

Nu kommer ett rätt långt inlägg om Högskolan Dalarna där jag pluggar. Jag tänkte först skriva argt, förvirrat och osammanhängande eftersom det är det jag är bäst på, men jag visste inte riktigt var jag skulle börja. Det är svårt att välja fokus i ett potpurri av skit, men förutsättningarna är iaf att

jag tar ett lån för att utbilda mig. Förutom att jag lånar 5444 kronor varje månad som jag ska betala tillbaka, så innebär mina studier att jag inte jobbar. Från tidigare arbeten har jag plockat ut minst tjugo varje månad vilket innebär att kostnaderna för mina studier i princip är tjugofemtusen i månaden.

Jag läser ett distansprogram som heter Entreprenöriellt Företagande. Det är i princip nedlagt och tar inte emot studenter längre. Istället för att träffas i klassrum träffas alla kursdeltagare på en webbplattform där man kan ha seminarier, lämna in uppgifter, skriva tentor och få feedback från sina lärare.

Man kan nog säga att problemen började när programmet började hotas av nedläggning. Innan det var det ändå en halvseriös utbildning även om den inte var någonting jämfört med vad som ges på Högskolan Gotland där jag pluggade tidigare.

På programmet
har man försökt ta in folk från näringslivet som ska hålla i kurser. Idén är skitbra i praktiken eftersom utbildningen passar bäst i hands on-form. Tyvärr har det tex resulterat i en lärare som åkte till Indien i en månad mitt under kursen och var oanträffbar eftersom han satte sitt eget företag framför nån distansutbildning nånstans. I andra fall har det funkat kanon.

Men i höstas
tog programansvarige på sig att ge en kurs samtidigt som han skulle undervisa för ekonomerna i Lund och visste att han halvvägs in i terminen skulle åka till Bolivia och ge gästföreläsningar där i en månad. Resultatet blev så jävla dåligt. Nu står det kanske inget i läroplanen om att lärare måste ge feedback till sina elever, men man kan ju tycka att för tjugofemtusen i månaden så är det kanske något jag kan förvänta mig av en utbildning.

En fördel med feedback är ju att man under kursens gång kan förbättra sig efter varje pm och nå de betyg man strävar efter. När vi hade lämnat de fyra pm som skulle in hade vi inte fått feedback eller betyg på något av dem, och det fick vi inte senare heller. De har helt enkelt aldrig granskats. En liten dugga blev betygsavgörande och några veckor efter avslutad kurs fick jag ett G utan motivering.

Nu låter jag kanske som en bitter student som är arg för att han fick ett lägre betyg än han tycker att han är värd, och så är det också. Utan att ha granskat det betygsgrundande underlaget för fem av kursens 7,5 hp gav den programansvarige mig godkänt.

I januari började nya kurser. En av dem har varit skitbra och den andra helt jävla värdelös. Efter att ha lämnat in pm2 utan att ha fått feedback på pm1 frågade jag läraren i kursforumet om vi inte kunde få våra inlämningar åtminstone rättade. Efter att inte ha fått svar på en vecka mailade jag samma fråga. När ytterligare en vecka hade gått mailade jag frågan igen med kopior av mina tidigare meddelanden, och cc’ade programansvarige, kursansvarige och kåren.

Då tog det lite skruv, två dagar senare var alla pm rättade – G utan kommentarer. Måndagen efter skulle vi enligt schemat ha ett seminarium, men alla frågor om tid och plats på forumet förblev obesvarade. När även detta påpekades kom det på onsdagen upp en anmälningslista, gömd i en mapp den absolut inte ska ligga i, som gällde seminarieanmälningar för onsdag eftermiddag och torsdag. En person såg den, alla andra missade eller hann helt enkelt inte anmäla sig med mindre än en dags varsel.

Idag fick jag ett mail från kåren som har haft en maildialog med läraren, jag tar mig friheten att citera lite:

Hej *****,

Jag har en student som kontaktat oss ang. att det vart dålig kommunikation, information och man känner sig nöjd med hur rättning och kursvärderingar fungerar. Studenten läser entreprenöriellt företagande på distans, och verkar missnöjd med hur man behandlar distansstudenter och detta har tydligen varit återkommande på programmet. Har du någon förklaring eller anledning till varför studenterna känner så här?

Med vänlig hälsning
Vice ordförande
Utbildningsansvarig, Dalarnas studentkår 09/10

***

Hej
Jag har väl misslyckats med att prestera en bra kurs.
Hälsningar *****

***

Hej,

Det tror jag inte att du har. Men hur går man vidare med denna kurs? Hur ser det ut med utvärderingar, finns de så att det man kan kolla på dom och se hur kursen ska utvecklas för att studenterna ska bli nöjda med sin utbildning?

Med vänlig hälsning
Vice ordförande
Utbildningsansvarig, Dalarnas studentkår 09/10

***
Hej
Jag tror att ett beslut är taget om att lägga ner programmet, om det då är möjligt att lägga ner resurser på att utveckla kurserna vet jag inte. Men jag kan försöka att förbättra, inom ramen för givna resurser, om jag skall ha kursen vid flera tillfällen.
Hälsningar *****

***

Med andra ord bryr han sig inte ett skit.

Det känns riktigt tråkigt, men jag funderar allvarligt talat på att hoppa av mitt program, med en termin kvar. Och det är inte för att jag är skoltrött eller är rädd för den riktiga världen där ute. Det beror bara på att utbildningen är så skrämmande usel att det är förvånansvärt att den får finnas på en högskola.

Valda delar av det här alldeles för långa inlägget kommer att skickas till skolledningen, men utöver det är det egentligen inte så mycket jag kan göra. Ni kanske ser mig som en kverulant som borde knipa kjeft och se glad ut, men jag vägrar fan att bli trampad på, oavsett vad det gäller. Och är man ansvarig för att utbilda någon annan så ska man i min åsikt göra sitt bästa, alltid.

//J

8 svar på ”Högskolan Dalarna”

  1. Tack för ditt inlägg. Jag sökte nämligen programmet och nu fick antagningsbesked. Jag blev fundersamt om jag ska tacka ja eller nej, och din information har varit hjälpsam.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.